Piața imobiliară din Constanța - primele reacții în fața monedei euro

464
1
Piața imobiliară din Constanța - primele reacții în fața monedei euro - ctrinchiriere-1343328606.jpg

Articole de la același autor

Este o perioadă destul de încordată pentru constănțenii care au de achitat tot felul de obligații financiare în moneda unică europeană. În ultimele săptămâni cursul de referință leu/euro pur și simplu a luat-o razna.
Într-o situația destul de dificilă se află și chiriașii din Constanța. Cei care nu sunt plătiți în euro (cum se întâmplă în cazul majorității), ori care nu sunt susținuți de membrii familiei care lucrează în străinătate, și trimit euro în țară, au fost nevoiți să scoată, anul acesta, bani mai mulți din buzunare de la lună la lună. Nemulțumirea lor este justificată, însă și-au asumat acest lucru în momentul în care au fost de acord, constrânși bineînțeles de "trendul" pieței, să achite valoarea chiriei în euro. Agenții imobiliari au început însă, în ultima perioadă, să-i sfătuiască, și să-i convingă pe proprietari să exprime valoarea chiriei în lei. "La închirieri am recomandat și recomandăm proprietarilor și chiriașilor să facă un preț în lei. Chiriașul câștigă în lei și trebuie să cumpere euro, iar proprietarul schimbă acești bani, să-și plătească facturile, care sunt în lei. Nu este în regulă", a precizat Liliana Băncilă, reprezentantul agenției constănțene Puls Imobiliar. Va trece mult însă, dacă se va ajunge vreodată acolo, până când valoarea chiriei va fi exprimată în lei. Agenții imobiliari care vor să-și țină aproape clienții spun că încearcă să fie un soi de mediatori. Preiau anunțurile proprietarilor în euro, pentru că aceasta este practica, dar mai apoi, în momentul în care se ajunge la semnarea contractului de închiriere, insistă pe lângă proprietari să accepte ca acesta să conțină o sumă în moneda națională.
Chiriașii și-au găsit un adevărat aliat în unii agenți imobiliari și când vine vorba despre acoperirea costurilor întreținerii pe timp de iarnă. "Noi le recomandăm proprietarilor, dacă au chiriași buni, în regulă, să facă două prețuri: unul cu căldură, unul fără căldură", a mai precizat Liliana Băncilă. Explicația este foarte simplă, având în vedere și situația de iarna trecută, când întreținerea la bloc a ajuns să coste dublu și chiar triplu, în unele cazuri (acolo unde nu există repartitoare de căldură), decât în anii precedenți. Dacă nu sunt maleabili, proprietarii riscă să se trezească în toiul iernii cu apartamentul gol și să trebuiască să scoată ei bani din buzunare pentru a plăti utilitățile.

Cursurile pentru euro și dolar, aproape de recordurile istorice
Cotațiile monedei naționale au crescut ușor în prima parte a sesiunii de ieri. Banca Națională a României a anunțat referințe în creștere pentru euro și dolar, de 4,6205 lei/euro, respectiv 3,8098 lei/euro, însă cursurile nu au depășit recordurile istorice de marți. În ședința de pe 24 iulie, cursurile au atins valori record, de 4,6397 lei/euro, respectiv 3,8343 lei/dolar.

Leul s-a depreciat abrupt de la începutul lunii, cu 4,2% la nivelul referinței de marți, doborând record după record.



Comentează știrea

cibi
6 august 2012
pomeni

nu va faceti griji, vine mazarica si ne da pomeni.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9321 secunde