Piața românească de capital a înregistrat tranzacții record, de peste un miliard de euro

142
Piața românească de capital a înregistrat tranzacții record, de peste un miliard de euro - fondpiataromaneascadecapitalainr-1650299112.jpg

Articole de la același autor

Pe fondul cumulului de crize care au lovit economia mondială – pandemia Covid-19, explozia prețurilor energetice, ale materiilor prime și produselor industriale, invadarea Ucrainei de către trupele Federației Ruse –, creditele bancare sunt tot mai scumpe. Iată, rata dobânzii de politică monetară a Băncii Naționale a României a crescut de la 1,25%, cât era la 18 ianuarie 2021, la 3%, începând cu data de 6 aprilie 2022, trăgând după ea dobânzile tuturor creditelor. Nimeni nu știe unde se va opri această creștere, care acționează ca o frână asupra economiei naționale.
 

În aceste vremuri grele, societățile comerciale au la dispoziție alternativa listării pe piața de capital, care le asigură multiple și mari avantaje. Cel mai important dintre ele îl constituie faptul că Bursa reprezintă o uriașă sursă de finanțare. O firmă poate atrage resursele bănești necesare investițiilor, dezvoltării, prin emisiuni de valori mobiliare noi: acțiuni, obligațiuni etc.



Acțiunile - mijloc de plată


Valoarea recunoscută de piață a acțiunilor unei companii joacă un rol important în lumea afacerilor, în special în obținerea creditelor garantate cu acțiuni. Pentru o firmă cotată la bursă, această valoare este palpabilă. Pe de altă parte, creditorul are și mijlocul de a valorifica gajul pe piața de capital. Astfel, o asemenea societate va obține mai lesne și cu cheltuieli mai mici un credit garantat cu propriile acțiuni, decât o societate închisă. Acțiunile tranzacționate la bursă reprezintă un mijloc de plată agreat de creditori, deoarece pot fi revândute. În lipsa lichidităților, firmele pot să își stingă datoriile cu ajutorul acestor instrumente. Mai mult, acțiunile constituie și un mijloc de cointeresare a salariaților. În cadrul unei emisiuni de noi acțiuni, societățile pot acorda angajaților dreptul de cumpărare preferențială.



Randamente spectaculoase


Astfel stând lucrurile, nu trebuie să surprindă pe nimeni creșterile spectaculoase înregistrate de piața românească de capital. În anul 2021, Bursa de Valori București a atins noi recorduri. Tranzacțiile totale au depășit, pentru prima dată, pragul de 20 de miliarde lei, echivalentul a peste 4 miliarde euro, piața de capital crescând cu 40%. Valoarea companiilor românești listate la BVB s-a aflat la cel mai ridicat nivel din istorie, depășind 160 miliarde lei.

Lichiditatea medie zilnică pentru toate tipurile de instrumente financiare a înregistrat un nou maxim: 79,4 milioane lei sau 16,1 milioane euro.

Numărul investitorilor la bursă a continuat să crească, ajungând la peste 74.000 de investitori direcți și 540.000 de investitori în fondurile de investiții.

Creștere peste așteptări

Tendința de creștere s-a accentuat în 2022. Valoarea totală a tranzacțiilor cu acțiuni a crescut în primul trimestru al anului cu 105%

față de același trimestru al anului 2021, depășind nivelul de 5 miliarde de lei (peste 1 miliard de euro). În primul trimestru, pe Bursa de Valori București au avut loc 11 noi listări de emisiuni de acțiuni și obligațiuni.

Pe de altă parte, piața românească de capital a devenit tot mai vizibilă și mai atractivă pe plan internațional.

Lichiditatea medie zilnică pe segmentul de acțiuni a fost de 80 milioane lei, echivalentul a 16,2 milioane euro, la nivelul primului trimestru din 2022. În ceea ce privește toate tipurile de instrumente financiare, lichiditatea medie zilnică a fost de 95,4 milioane lei, echivalentul a 19,3


milioane euro, în urcare cu 29% față de primul trimestru al anului 2022.

Desigur, la fel ca piețele internaționale, piața de capital românească nu a fost ocolită de turbulențe, care, din fericire, au fost ușoare. La finalul lunii martie, indicele BET afișa o scădere de 2,7%, iar indicele BET-TR, care include și dividendele, a încheiat primul trimestru cu o depreciere ușoară, de 0,7%.


„Piața de capital din România se află într-o poziție solidă după un an 2021 excepțional și continuă expansiunea cu un prim trimestru în care au avut loc 11 listări de emisiuni de acțiuni și obligațiuni. Mai multe companii, mai multe domenii de activitate, mai multe oportunități de investiții. Finanțarea prin intermediul pieței de capital a devenit opțiunea standard pentru companiile care vor să beneficieze pe deplin de avantajele listării la bursă. Monitorizăm ceea ce se întâmplă în jurul nostru și suntem foarte atenți la context. Războiul din Ucraina generează foarte multă îngrijorare în spațiul public, însă celelalte riscuri care au trecut în plan secund sunt în continuare prezente și sunt legate de efectele pandemiei de coronavirus, perturbările din lanțurile de aprovizionare, creșterea prețurilor la energie, creșterea dobânzilor și rata ridicată a inflației”, a declarat Radu Hanga, președintele consiliului de administrație al Bursei de Valori București.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5303 secunde