Pirații se mută spre sudul Africii

225
Din Golful Aden, fenomenul pirateriei se extinde tot mai mult spre Africa de Sud. Marina militară sud-africană se pregătește, deja, pentru a face față acestei ame-nințări.

Cooperarea între statele din regiune este considerată arma principală în lupa împotriva piraților. Se propune crearea unei zone maritime și a unor centre regionale, pe diverse domenii, care să lucreaze împreună și să facă schimb de informații.

Datele despre navele ce se deplasează în jurul Africi de Sud vor fi centralizate într-un sistem, începând de la 1 aprilie 2012. Informațiile vor fi exploatate în comun, de către centrele de acțiune din regiune.

Africa de Sud a oficializat, săptămâna trecută, relațiile diplomatice cu Somalia, care ar putea sprijini eforturile împotriva pirateriei. Mozambic, Tanzania și Africa de Sud lucrează împreună, de anul trecut, la securizarea canalului de legătură dintre continent și Mozambic.

În cadrul "Operațiunii cupru", acționează forțe armate speciale și o echipă a marinei, o fregată și un elicopter. Mozambicul a pus la dispoziție baza navală din Pemba și 12 nave fluviale de patrulare, pentru a proteja laguna și zona din jurul bazei. Trei nave din Tanzania patrulează în zona Dar es Salaam și între Mozambic și Tanzania. De asemenea, plajele sunt monitorizate de patrule și de comunitățile locale, care raportează orice activitate suspectă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 25 Februarie 2012
Stire din Economie : 3.500 de somalezi fac piraterie pe mare
Pagina a fost generata in 2.2594 secunde