Planuri de producție în creștere pentru Divizia de Petrochimie din Petromidia

193

Articole recomandate

Rompetrol Rafinare, prin Divizia de Petrochimie, intenționează să obțină în 2022 aproximativ 160 de mii de tone de polimeri, potrivit unui raport făcut public de companie. O creștere semnificativă, dacă ne uităm la rezultatele din ultimii doi ani: 2020 – 143 de mii de tone și 2021 – 106 mii de tone. Rezultatele operaționale ar fi susținute prin procesarea unui total estimat de peste 220 de mii de tone de materii prime (amestec propan-propilenă obținut intern din procesele de rafinare a țițeiului – 145 de mii de tone și 75 de mii de tone de etilenă de import).

Producția totală se împarte în peste 87 de mii de tone de polipropilenă, respectiv 74 de mii de tone de polietilenă de joasă densitate. Ambele categorii de produse vor ajunge la partenerii din România și regiune, unde Rompetrol Rafinare deține o cotă de piață importantă.



Divizia de Petrochimie a continuat în 2021 să fie unicul producător de polimeri din România. Calitatea și diversitatea produselor oferite, distribuția/livrarea locației și a traseului, dar și asistența tehnică au făcut din Divizia de Petrochimie un partener de încredere în industrie.

Iar în ultimii ani, în ciuda condițiilor de piață nefavorabile, Divizia de Petrochimie a reușit să obțină rezultate operaționale bune. Unul dintre principalele obiective îndeplinite a fost dezvoltarea unui sort special de polipropilenă, denumit RMB30H. În plină pandemie, când sectorul santiar s-a confruntat cu lipsuri în aprovizionarea cu materiale de protecție, specialiștii Rompetrol Rafinare au adus pe piață un produs folosit, cu precădere, în confecționarea de măști de protecție.

Printre beneficiile asigurate de RMB30H se numără o capacitate ridicată de filtrare de peste 98%, un indice de curgere la topirea produsului final de până la 1.500 grame/10 minute în funcție de temperatura de procesare, un diametru între 1 – 5 microni pentru fibrele rezultate, dar și inodor/fără miros - o proprietate foarte importantă pentru măștile de protecție sau sisteme de filtrare.



De asemenea, Petrochimia din Petromidia produce și asigură toate sorturile necesare pentru obținerea de măști sanitare și chirugicale de tip FFP1 și FFP2, dar și accesoriilor medicale. Sorturile RSB25 (aplicații industriale), RSB35H și RSB40H (aplicații din zona medicală și igienă personală) sunt dedicate pentru obținerea de material nețesut pentru straturile exterioare ale materialelor sanitare, iar RMB30H pentru obținerea de material nețesut pentru stratul interior/filtrare al acestora.

Proiect important din Petrochimie, în derulare

În programul de investiții din 2022, care însumează un efort financiar total de aproximativ 75 de milioane de dolari, este prins și proiectul prin care instalația de polietilene de înaltă densitate (HDPE) va fi transformată într-o instalație de polipropilene (PP). Prin această direcție strategică, Rompetrol Rafinare vizează o creștere a flexibilității pe partea de polipropilenă, dar și o maximizare a randementelor de producție, capacitatea urmând să crească de la 90 de mii de tone pe an, la 120 de mii de tone pe an.

De asemenea, producerea de polipropilenă în două instalații va conduce la creșterea cantităților de sortimente speciale cu valoare adăugată. Aici, un exemplu este sortul RMB30H, amintit mai sus, prin care au fost susținute activ eforturile comunității în combaterea pandemiei.

Proiectul de transformare a instalației HDPE în instalație PP este în curs de dezvoltare, cu un termen estimat de finalizare pentru vara lui 2023.



Ce își propune Rompetrol Rafinare în 2022

La nivelul întregii platforme Petromidia, Rompetrol Rafinare a estimat că va putea procesa 5,66 milioane de tone de materii prime. Astfel, intenția companiei este să obțină aproximativ 1,4 milioane de tone de benzină și 2,7 milioane de tone de carburanți diesel și de aviație.

De asemenea, trei sferturi din produsele obținute de rafinărie vor fi comercializate pe piața internă, respectând trendul ultimilor ani. În 2015, de exemplu, cantitățile vândute în România erau aproape egale cu cele comercializate în afara țării. Treptat, pe fondul consumului și al cererii în creștere, a fost remarcată o evoluție constantă a ponderii de produse care ajung în benzinăriile din țară.

Referitor la investiții Rompetrol Rafinare, aproape 95% din totalul prognozat pentru 2022 (75,7) vor fi făcute la Petromidia, cel mai important activ al Grupului KMG International. Principalii acționari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct și indirect) și Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%).



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5561 secunde