Portuarii cer ajutorul președintelui Klaus Iohannis

192
Portuarii cer ajutorul președintelui Klaus Iohannis - portuarii-1433513970.jpg

Articole de la același autor

Comunitatea portuară îi cere președintelui Klaus Iohannis să-și exercite rolul de mediator în rezolvarea conflictului din Portul Constanța, se arată într-un comunicat de presă sosit la redacție.

"După o serie de demersuri prin care au fost sesizate problemele cu care se confruntă comunitatea portuară și care pun în pericol competitivitatea portului Constanța, cele două organizații reprezentative - Organizația Operatorul Portuar și Federația Națională a Sindicatelor Portuare (FNSP) - își exprimă public îngrijorarea în privința evoluției situației în portul Constanta, în actualul context regional politic și economic.

Comunitatea portuară cere încă o dată Ministerului Transporturilor să intervină cu măsurile legale ce se impun pentru intrarea în normalitate a activității în Portul Constanța. Facem un apel către politicieni să-și îndrepte atenția către portul Constanța și să ia măsuri pentru ca lucrurile în acest obiectiv strategic pentru țară și economie să se schimbe în bine.

De asemenea, îi cerem președintelui țării, Klaus Iohannis, să-și exercite rolul de mediator într-o problemă majoră a economiei naționale, care implică un obiectiv strategic al țării și regiunii.

Ne menținem poziția în privința necesității de a schimba complet conducerea CN APMC și de a desemna un management independent din punct de vedere politic, performant și competent, cu un plan managerial care să vizeze eficientizarea activității portului Constanța, în beneficiul economiei naționale pe termen scurt, mediu și lung.

Acesta ar fi un prim pas în vederea rezolvării ulterioare a tuturor problemelor de pe platforma portuară privind încheierea contractelor de subconcesiune, a contractelor de închiriere a infrastructurii de transport naval, politica tarifară, transparența în exploatarea domeniului portuar și Master Planul Portului Constanța.

În absența unei evidente lipse de reacție din partea Ministerului Transporturilor, precum și din partea Guvernului și Președinției în vederea remedierii unor probleme vitale ce pot afecta și alte ramuri industriale interconectate cu activitatea portuară, cele două organizații reprezentative vor continua toate acțiunile deja inițiate, unele aflate pe rolul instanțelor de judecată. Vom continua protestul public, respectând reglementările legale în vigoare și vom sprijini organele de control care acum anchetează abuzurile sesizate în activitatea administrației portuare.

Problemele sesizate de noi sunt extrem de grave, iar amânarea rezolvării lor este de natură să pericliteze în mod iremediabil situația portului Constanța. Pentru comunitatea portuară, lupta de atragere și menținere a portofoliului de clienți este acerbă. Competiția de care portul se lovește în regiune sporește, iar eforturile noastre unilaterale nu pot compensa condițiile neperformante și abuzive impuse de autoritatea care administrează portul Constanța.

Avem un port cu un potențial enorm, subutilizat, fără o strategie comercială coerentă prin care să atragă investiții și clienți, în condițiile în care piața se rafinează și trebuie să ne aliniem noilor cerințe. Sunt mulți operatori care pleacă din Portul Constanta, iar restructurările sunt la ordinea zilei. Declinul acesta poate fi inversat, întrucât potențialul economic al portului a fost confirmat de-a lungul anilor.

Soluțiile sunt simple și se află la dispoziția organelor de decizie. Ne putem uita la modelul unor porturi europene care au trecut deja prin faze similare și au găsit soluțiile optime" - se arată în mesaj.

x x x

Organizația Patronală "Operatorul Portuar" Constanța reunește 36 de companii, cu peste 6.000 salariați (mai bine de 60% din numărul total de persoane angajate pe domeniul portuar).

Companiile membre ale Organizației Patronale contribuie cu peste 85% la veniturile Administrației Portului Constanța (CN APM) și cu circa 2 milioane de euro, la bugetul local, între 2011 și 2013, ceea ce reprezintă aproximativ 30% din respectivul buget.

Contribuția la bugetul de stat este de 45 milioane de euro în perioada 2011-2013.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 04 Iunie 2015
Stire din Politică-Administrație : Un pas și-apoi... popas
Pagina a fost generata in 0.6924 secunde