Comandanții navelor străine sunt uluiți:

Porturile maritime românești au decretat abstinența la șpagă

1515
25
Porturile maritime românești au decretat abstinența la șpagă - port-1380906550.jpg

Articole de la același autor

Extraordinar! Peste noapte, porturile maritime românești au devenit "curate", civilizate. De vreo două zile, reprezentanții autorităților care merg în control la bordul navelor nu mai cer șpagă. Comandanții navelor străine care au intrat în portul Constanța au remarcat imediat schimbarea. Obișnuiți cu corupția echipelor de control, nu le-a venit să creadă că nimeni nu mai cere o țigară, o conservă, o sticlă de whisky sau un bidon de motorină, au relatat agenții de nave contactați de cotidianul "Cuget Liber". Potrivit acestora, Căpitănia a început să aplice Convenția interna-țională FAL și nu mai trimite oameni la bordul navelor. În schimb, Poliția de Frontieră continuă să trimită câte doi polițiști în control, iar Vama și Poliția Fitosanitară câte un om. Chiar și așa, vizita acestora la bordul navei s-a redus la 15 minute, timp în care nimeni nu mai bea nici măcar un pahar de apă și nu mai cere șpagă. Tot de vreo două zile, paznicii de la porțile portului Constanța nu mai au țigări de vânzare. Înainte vreme, portuarii care doreau țigări ieftine, fără timbru, le cumpărau de la aceștia. Cei ce îi alimentau cu marfă erau șpăgarii care mergeau în control la nave. Se crease o uriașă rețea a corupției, contrabandei și evaziunii fiscale, care începea la bordul navelor și ajungea la porțile portului și dincolo de ele.

Să sperăm că starea de normalitate va fi durabilă, că autoritățile portuare vor rezista tentației de a reveni la practicile murdare.

Reamintim faptul că aceste schimbări de atitudine și comportament ale autorităților de control s-au produs în urma campaniei ziarului "Cuget Liber" împotriva corupției din porturile maritime românești, declanșate la începutul acestei săptămâni. Articolul "Acuzații grave privind corupția autorităților din portul Constanța", publicat în ediția din 30 septembrie 2013, a fost citit de 3.767 de vizitatori pe pagina online și a adunat 24 de comentarii. Iar articolul "Corupția din porturile maritime a explodat", apărut în ediția din 1 octombrie 2013, a fost citit de 2.105 persoane și a cumulat 19 comentarii. Numărul mare de cititori și comentariile lor la obiect, critice la adresa corupției și a șpăgarilor, cu propuneri de soluții pentru stârpirea fenomenului, reprezintă în sine o presiune asupra autorităților de control și asupra celor ce au obligația să vegheze la respectarea legii. Împreună cu porturile din Ucraina (în care șpaga se achită în euro sau dolari), porturile Constanța, Midia și Mangalia și-au câștigat o faimă proastă. Comandanții de navă le consideră la fel de corupte ca și cele din Africa de Vest. Porturile românești au nevoie de cel puțin un an de abstinență la șpagă, pentru a scăpa de rușinosul blazon. 

Comentează știrea

25 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Cosmin
5 octombrie 2013
Cine te-a suparat, de fapt Titza ?!?

Ajunge Titza-Calin cu subiectul asta !!! Au invatat deja pe de rost toate gospodinele prevederile conventiei FAL... Mai scrie si alte arrticole ptr Pulitzer.

noni
5 octombrie 2013
ce frumos

Ce frumos e sa vezi ca impreuna, am putut face ceva. Ma voi mandri cu faptul ca alaturi de reportajul vostru si comentariile celorlalti, poate am avut si eu un aport de 0,0000000001 la % in acesta schimbare. Bravo romani, vravo constanteni, dar mai sunt multe de schimbat. Din pacate bubele mari si durerile nu au sustinere prin reportaje din partea Cugetului. Nimic de Mazare, nimic de ilegalitatile lui, desi sunt tone de cerneala care pot curge pe aceste subiecte. Dar mai sunt si alti jucatori in presa...ii iau pe rand, daca e nevoie.

baciu
5 octombrie 2013
Morcovi infipti acolo unde trebuie

Le e frica de DNA Bucuresti, asta e motivul principal.

Radu Olteanu
5 octombrie 2013
cosmin

Ti-am scris numele cu "c" mic pt ca esti un om mic , de nimic.Invata si tu ceva,macar in ultimul moment,pacat ca sunt multi ca tine -nevertebrati.

DNA VINE SI TE IA
5 octombrie 2013
La Poarta alba cu tine Cosmine

De ce sa ajunga cu aceste articole??? Pentru ca tu si alte lepre penale si corupte faceti Romania de ris in toata lumea??? Ce mi-ar place sa vina DIICOT-ul peste voi. Marsh in puscarie Cosmine

Răspuns la: Cine te-a suparat, de fapt Titza ?!?
Adăugat de : Cosmin, 5 octombrie 2013
Ajunge Titza-Calin cu subiectul asta !!! Au invatat deja pe de rost toate gospodinele prevederile conventiei FAL... Mai scrie si alte arrticole ptr...
Autoritati Portuare
5 octombrie 2013
Serios?!!

E o minune care sa dureze mai mult de 3 zile? Dati o tura si pe la Constanta Sud sa vedeti acolo ce foame mare e la CZC, Vama si PCTF. Controalele de sosire "beneficiaza" de 7-8 persoane din partea Autoritatilor Portuare: 1x Doctor, 2x CZC, 1-2x Vama si 3x PCTF. Toti produc, si pt ei si pt sefi! Faceti niste investigatii la PCTF sa vedeti cine-i trimite la produs! Pana si bulgarii sunt ani lumina in fata noastra: acolo, numai agentul vine la bordul navei, ridica hartiile necesare Autoritatilor, le preda acestora iar la sfarsitul operarii, le ridica de la acestea si le preda Comandantului. Este procedura prezenta in tot UE-ul, mai putin in Romania! Nu mai faceti comparatii cu Ucraina sau Rusia pentru ca aia nu sunt parte UE si nu aplica prevederile prezente pe teritoriul acestei Uniuni!

contribuabilul roman
5 octombrie 2013
Spagarii sunt protejati de sefii lor

E bine ca au incetetat apucaturile de spagari insa este doar praf aruncat in ochi pana se vor linisti apele! Vrem sa vedem sefi dati jos de pe scaunele lor caldute si trasi la raspundere impreuna cu subalternii (colectorii) pe care ii protejeaza de ani de zile! Vor fi probabil pedepsiti doi trei (acarul Paun) despre apucaturile carora sefii vor spune ca nu stiau ( "ca daca am fi stiut am fi luat masuri" ) insa vor ramane destui care sa continue acest fenomen dupa ce trece valul! Ce pazeste DGA ?!?! Ce pazeste Garda de costa Constanta, Regionala Vamala sau CZC? Va spun eu: toti sefii de acolo sunt manjiti, corupti si spagari !!! Ei genereaza si protejeaza spaga si spagarii! Sunt sigur k oamenii corecti si care nu "pun botu" la spaga nici nu au ce cauta la vapoare! Acolo se duc doar cei productivi care ulterior se duc cu spaga mai sus la sefi! Ceea ce fac acum autoritatile portuare (politie de frontiera, vama, capitania zonala, directia fitosanitara si agentii firmelor de agenturare la bordul navelor se cheama JAF, HOTIE, SANTAJ, CERSETORIE !!!!! Acestora si sefilor lor in special ar trebui ca ANI sa le verifice averile !!! ESTE UN MARE JAF IN TOATE PORTURILE : CONSTANTA, CONSTANTA SUD AGIGEA SI MIDIA (tigari, motorina) iar pentru a fi sef acolo este o lupta crancena bazata pe spaga, trafic de influenta si niciodata pe competenta!!! Vrem sa vedem masuri dure si nu doar praf in ochi si spaga sa mearga in continuare ! Sa fie dati afara sau condamnati daca faptele lor sunt de natura penala iar manegerii (sefii) sa fie schimbati si aspru pedepsiti! Romanii cinstiti s-au saturat de acesti SPAGARI care mai sunt si platiti cu salarii foarte bune din taxele si impozitele pe care noi le platim!!!! Asteptam ca vinovatii sa plateasca si sa-i vedem si noi !!!!

mihai
5 octombrie 2013
Asa este !

Asa este !!! La Constanta Sud este unul Moldovanu la PCTF care rupe vapoarele in doua si santajeaza comandantii navelor! De ce este protejat???!?!? Cine il tine in brate?!?!?!

Răspuns la: Serios?!!
Adăugat de : Autoritati Portuare, 5 octombrie 2013
E o minune care sa dureze mai mult de 3 zile? Dati o tura si pe la Constanta Sud sa vedeti acolo ce foame mare e la CZC, Vama si PCTF. Controalele...
Liviu Chilian
6 octombrie 2013
Rromarlanii, neodalitzii omenirii

Motto: "Bizdicu' Boeru l'a secerat pe Ceaus, si'odata cu El, intreg poporul Roman"(proverb romanesc) --- Sunt trei motivele ce "l’au suparat" si stimulat pe curcanul de merdia("presa"); "suparare" ce l'a'mpins din…pupa, si nu din "creier", ca sa scoata din plaivas, margika fermekata a "jurnalismului" personal: 1) acum cateva zile, cineva ce’l CUNOASTE foarte bine, sub anonimat caracteristic Rromarlanilor ‘infieratori’ pe internet, l’a admonestat ca s’a plafonat, ca a uitat sa fie un caine de paza al democratiei, si s’a transformat cu totul intr’o javra rabiata ce linge labele pegrei politicastre; 2) a fost amenintat de catre Zsidanul Bakk, Fuhrerului ziarului, cu pensionarea fortata, pen’ca strika "imaginea" redutei cugetului liber kustendiliman; Kklin fiind o relicva nociva a regimului burgheziei rosii satanice; 3) a primit SPAGA consistenta de la kkpitanul multimilionar in euro al navei Olandeze, sa scrie impotriva banditilor din "vama si militia de frontiera", punand in practica proverbul "cui pe cui se scoate". Ridicolul AUTOELOGIERII, cum ca "articolul" lui "i’a speriat" pe banditi, ar trebui sa ne induioseze – personal, imi este mila de nerodu’asta genetic. Ati vazut din biografia lui, postata de mine a la al doilea "articol", ca paranoicul a fost sociOLOG in santierul naval, timp de 17 ani, incepandu’si…antiviata antisociala, ca locotenent, lingau al burgheziei rosii si aplaudak al Ceausilor de trista-tragica amintire. Ivan Titza-Kklin a fost toata antiviata lui, un handicapat social! A trait din firimiturile aruncate de "potentati", misiunea, "munca" lui fiind aceea de A SUBSTITUI sulimea, de a transmite suspusilor, sentimentele de "iubire netarmurita si apreciere" ale supusilor – pe scurt, NEBUNU’asta antisocial, a fost FORTAT sa aibe personalitate dubla, sau tripla, sa'si creeze "realitatea" lui. --- Tipul Titzov-Kklin este consacrat, insa, in Tampitopole, si nu in provincie – vezi cazurile celor mai rabiati caini de paza ai DEMONcratiei dambovitzene, fostii ceausisti metamorfozati in kkapIUDAlisti si antipatrioti-antiperemisti, alogenii satanici: Bakkal(Bacanu), Nesztoretzkyi(Nistorescu), Kristopoulos(Cristoiu), Tinev(Tinu, sinucis), Andronikos(Andronic); mai tinerii: CT Popievski, Kirieakis, Fickchak(Ficeac), Moungiou, Flocin Kklinevski(nebunu’asta, fiu de generalabil securist, a urlat: "daca il vom vota pe Vadim, Jewnglishtanezii ne vor bombarda ca pe Sarbi, si vom ajunge sa mincam sobolani si caini morti din daramaturi"(???) - e posibil ca premonitia NEBUNULUI sa se materializeze dupa cutremurul devastator din Tampitopole, cainii comunitari condamnati la moarte, vor manca cadavrul... mortului, hoitului kkapIUDAList Flocin Kklinevski, rece ca ghiata, desfigurat de moloz. Inutil sa amintesc de schizofrenicii si tarphele SINTETICE din tembeliziuni; lighioane platite cu zeci de mii de euro lunar, pentru a umili la paroxism o populatie rehominidizata. Niste CANALII, Coane Fanica, Rromarlanii'astia! Neodalitzii omenirii!

Nemo
6 octombrie 2013
Liviu Kilian

Ca sa fiu la moda am scris si eu numele ca si articolul. Frumos dar cred ca ai ceva la cap. Ceva ai in cap dar pentru ca ai ceva la cap nu-ti mai dai seama ce ai in cap. Orticum, pentru toti cei de sus, in toate porturile romanesti nu se mai duc la nave ofiteri de la Capitaniis sau ANR decit daca e necesar, adik situation o cere. Aste e ordinal. Dar las ca se duce PSC-ul si ii ia dracu pe toti daca nu da 1000 la sosire si 2000 la plecare (dollars). Dar si asa e mai bine decat inainte. Mai se face un pas catre curatire si aici Tita si-a aratat curajul. Tu , Kiliane ai facut ceva pina acum cu subiekt si predikat si sa iti dai numele in clar? Daca da te felicit. Daca nu , te invit sa faci. In rest numai de bine.

25 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4188 secunde