Prețurile celor 14 alimente de bază au scăzut și în supermarketurile din Constanța

442

Articole de la același autor

După intrarea în vigoare, la 1 august, a Ordonanţei de Urgenţă nr. 67/2023 pentru ieftinirea alimentelor, prețurile celor 14 produse alimentare de bază au scăzut cu până la 50%. Astfel, românii găsesc acum pâine, ouă, mălai și alte alimente, necesare uzului de zi cu zi, mai ieftine. Nerespectarea prevederilor actului normativ reprezintă contravenţie, chiar infracțiune, şi se sancţionează cu amendă de la 100.000 lei la 2.000.000 lei.

Actul normativ adoptat la începutul lui august presupune limitarea, pentru o perioadă de trei luni, a adaosurilor comerciale practicate în procesarea şi comercializarea produselor. Scopul îl constituie scăderea preţurilor pentru aceste categorii de produse şi, implicit, creşterea puterii de cumpărare a populaţiei.



Ordonanţa de Urgenţă privind stoparea creşterii preţurilor la alimentele de bază a fost aprobată de Guvern pe data de 30 iunie. Alimentele care beneficiază de reducerea cotelor de adaos comercial, discutate şi agreate cu toate părţile implicate în producţia şi comerţul cu alimente, sunt următoarele: pâinea albă simplă 300 - 500 grame, fără specialităţi; lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru; brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame; făină albă de grâu "000" 1 kg; mălai 1 kg; ouă de găină calibru M 10 bucăţi; ulei de floarea soarelui 1 litru; carne proaspătă de pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui); carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc); legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia); fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă); cartofi proaspeţi albi vrac și zahăr alb tos 1 kg.

Pentru o situație la fața locului, am mers în mai multe supermarketuri din orașul Constanța, să verificăm prețurile celor 14 alimente menționate. La Profi, un kilogram de mălai costă nici mai mult, nici mai puțin de 2,39 lei. Prețul său inițial era cu 1 leu mai mare. De asemenea, kilogramul de zahăr are un preț de 5,49 lei, iar unul de făină costă 3,29 lei, cu aproape un leu mai puțin decât înainte. Prețul unui kilogram de zahăr pleacă de la 5,49 lei. Totodată, în momentul de față, un cofrag de ouă costă 10,49 lei la Profi. Prețul inițial depășea 14 lei. Ieftinirile produselor sunt marcate prin schimbarea culorii de fundal a afișării prețurilor.



În documentare, am fost și la Auchan, unde am observant că un litru de ulei de floarea soarelui este 9,9 lei, având o ieftinire de 16%. Un cofrag de ouă a ajuns la prețul de 10,9 lei, iar brânza telemea costă 41,72 lei, trecând printr-o ieftinire de 20%. Prețul unui kilogram de mălai este, acum, de 4,9 lei, iar unul de făină costă 3,9 lei. Prețul inițial era în jur de 5 lei. La 5,5 lei a ajuns și prețul unui kilogram de zahăr.



În același timp, la Kaufland, kilogramul de făină este 3,00 lei, iar cel de mălai a ajuns la 3,99 lei. De asemenea, un pui întreg costă 14,29 lei, iar un kilogram de cartofi roșii a ajuns la prețul de 8,69 lei, având o reducere de 13%, de la 9,99 lei. În același timp, prețul unui kilogram de cartofi albi este de 6,99 lei, fiind redus de la 8,99 lei, cu 22%.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4529 secunde