"Prima Casă" va avantaja achiziția de locuințe noi și consolidarea celor existente

265

Articole de la același autor

r Condițiile de garantare vor fi diferențiate pe categorii de locuințe

Programul "Prima Casă" nu se va mai aplica otova în perioada 2017 - 2021. Potrivit strategiei adoptate de Guvern și ordonanței de urgență pusă în dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Finanțe, se vor acorda condiții diferențiate de garantare de către stat a achizițiilor. Astfel, în cazul locuințelor noi și al celor consolidate, procentul de garantare va fi de 50% din valoarea creditelor (exclusiv principalul). Pentru locuințele ce nu se încadrează în această categorie, procentul garantat de stat va fi de 40% din valoarea creditelor destinate achiziției (exclusiv principalul).

Prin această discriminare se urmărește încurajarea achiziției de locuințe noi și/sau consolidate, iar prin aceasta va fi dinamizat sectorul construcțiilor, cu efecte multiplica-toare în economie și asupra creării de noi locuri de muncă. Se știe că fiecare loc de muncă din construcții generează alte zece locuri de muncă în industria materialelor de construcții, transport, servicii și comerț. Mai mult, încurajarea achiziției de construcții noi va preveni accentuarea dezechilibrelor existente între cererea și oferta de locuințe, pe diferite segmente, cu efect asupra evoluției prețurilor.

Actul normativ aduce noi precizări. Prin "locuință", în programul "Prima Casă" se înțelege orice imobil cu destinația de lo-cuință, alcătuit din una sau mai multe camere de locuit, cu terenul, căile de acces, anexele gospodărești, facilitățile, dependințele, dotă-rile și utilitățile, aferente acesteia, care satisface cerințele de locuit ale unei persoane sau familii. Prin "locuință nouă" în acest program, se înțelege orice imobil care respectă cerințele pentru a fi încadrat în categoria imobilelor cu destinația de locuință, recepționat la terminarea lucrărilor cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat. În programul "Prima Casă", locuințele supuse unor lucrări de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului ga-rantat sunt asimilate locuințelor noi.

Se propune ca termenul de cinci ani aplicabil în cazul locuințelor noi și/sau consolidate să fie calculat în funcție de data efectuării recepției la terminarea lucrărilor, având ca punct final data solicitării creditului garantat (element care poate fi controlat în cadrul analizei). 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4733 secunde