Tinerii se înghesuie la Prima Casă. Acum își pot cumpăra locuința mult visată

577
1
Tinerii se înghesuie la Prima Casă. Acum își pot cumpăra locuința mult visată - fotofondprimacasa2-1475167189.jpg

Articole de la același autor

Tinerii constănțeni sunt din ce în ce mai interesați de programul Prima Casă. Mulți vor  să își cumpere un apartament în blocurile noi, care  au o arhitectură mai reușită decât cele ceaușiste și unde toate sunt noi. Așa că profită de programul guvernamental care îi ajută să își ia mai ușor un astfel de apartament. 


Băncile aproape au terminat plafonul de garanții pe 2016, așa că Guvernul a anunțat că l-a suplimentat cu 500 milioane de lei, pentru a acoperi cererile depuse deja. Este a doua oară anul acesta când se face o suplimentare a plafonului. 


Fondurile suplimentare vor fi utilizate pentru acoperirea cu prioritate a solicitărilor de acordare a unei finanțări garantate în cadrul programului, aflate în diverse stadii de aprobare și pre-aprobare la finanțatori, în raport cu solicitările noi, anunță reprezentanții Guvernului. Plafonul de garanții pentru anul 2016 a mai fost suplimentat cu 500 milioane de lei, în luna mai. Astfel, după cele două suplimentări, plafonul de garantare al acestui program guvernamental va fi, în acest an, de 2,690 miliarde de lei. 


Actul normativ, care modifică și completează normele de implementare ale programului Prima Casă, mai prevede că plafonul de garantare neutilizat, destinat persoanelor cu cetățenie română stabilite în străinătate, se transformă în plafon general de garantare a creditelor în cadrul acestuia. Astfel, în limita plafonului, vor pu-tea fi acordate garanții pentru achiziția sau construirea tuturor categoriilor de locuințe eligibile în Prima Casă. 


Plafoane în funcție de cereri 


De asemenea, de acum încolo, plafoanele anuale ale garanțiilor care pot fi emise în cadrul programului vor fi alocate la solicitarea finanțatorilor participanți de către Fondul Național de Garantare și Creditare a IMM-urilor, cu acordul Minis-terului Finanțelor Publice, în funcție de pon-derea garanțiilor acordate de fiecare finanțator în totalul garanțiilor acordate. 


Promisiuni de garantare pentru A Doua Casă 


O altă modificare reglementează posibilitatea de a se acorda promisiuni de garantare și pentru achiziția unei noi locuințe în cadrul Primei Case, ținând cont de faptul că beneficiarii care au achiziționat sau construit o locuință în cadrul pro-gramului pot achiziționa sau construi o nouă locuință, sub condiția ca noua locuință să aibă o suprafață utilă sau valoare mai mare în raport cu prima și să înstrăineze prima locuință prin vânzare - cumpărare cel târziu până la data încheierii contractului de vânzare - cumpărare sau a contractului de construire a noii locuințe. Reamintim că programul Prima Casă a fost implementat în 2009, iar garanțiile pentru creditele destinate achiziției sau construcției de locuințe în cadrul programului se acordă numai în lei, de către finanțatorii care au optat pentru a prelua 50 la sută din riscurile asumate de stat în cadrul etapelor anterioare. 


Comentează știrea

Daa
30 septembrie 2016
Ppc

Prima coasa mentine preturile mari ale locuintelor. Fara PC tinerii s-ar imprumuta la valoarea reala, iar riscul ar fi doar la bancii, nu si al statului. Din prima coasa castiga doar constructorii si bancile. La primul cutremur se va vedea cat de bine is facute.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7954 secunde