Iulian Gropoșilă, președintele PIMM Constanța, acuză:

"Revoluția fiscală este un atac la adresa capitalului românesc!"

238

Articole de la același autor

"Revoluția fiscală s-a transformat în haos fiscal - susține Iulian Gropoșilă, președintele Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Constanța. În fiecare săptămână se dă câte o hotărâre de guvern care să corecteze anomaliile generate de așa-zisa revoluție. Așa se întâmplă atunci când aventurierii politici, altfel nu-i pot numi, nu fac studii de impact".

În 2017, înainte de adoptarea OUG nr. 79 prin care a fost modificat Codul fiscal, patronatele i-au solicitat Guvernului să realizeze un studiu de impact, pentru a vedea efectele schimbărilor, dar cererea lor a fost ignorată.

"De fiecare dată ni s-a spus că nu este necesar un astfel de studiu. Au făcut după capul lor. Astăzi, agenții economici și întreaga societate trag ponoasele. Mediul de afaceri este bulversat", spune Iulian Gropoșilă.

Pentru economie, cea mai gravă problemă este predictibilitatea fiscală. "Nu mai vorbim de predictibilitate, câtă vreme în fiecare săptămână se dă o ordonanță de urgență, care să corecteze ori să schimbe regulile în timpul jocului. Cu șase luni înainte de 1 ianuarie ar fi trebuit să avem un cod fiscal, care să nu se mai schimbe pe tot parcursul anului. Or, Guvernul face corecții legislative de azi pe mâine. Niciun întreprinzător sau investitor nu își poate face un plan de afaceri în aceste condiții. Acesta este unul dintre principalele motive ale scăderii volumului de investiții din România. Companiile care au încheiat contracte pe un an sau doi sunt în pericol să nu își respecte angajamentele, din cauza deselor schimbări fiscale. Mediul de afaceri parcă ar juca ruleta rusească. Nu prostul management îi poate băga în faliment, ci mediul fiscal extrem de agresiv", explică președintele PIMM.

Una dintre cele mai grave consecințe ale "revoluției fiscale" va fi creșterea numărului concedierilor. "Vom avea mai puține contracte de muncă înregistrate decât anul trecut - estimează Gropoșilă. Multe întreprinderi mici și mijlocii vor fi nevoite să renunțe la o parte din forța de muncă, pentru a rezista."

Referindu-se la modul în care IMM-urile au efectuat transferul contribuțiilor sociale de la angajatori la angajați, el a declarat că marea majoritate a acestora nu au majorat salariile brute, recurgând la forme de premiere prin care să se mențină neschimbate salariile nete. În schimb, numărul IMM-urilor care au mărit salariile este foarte mic.

Majorarea la 1 milion de euro pentru întreprinderile mici și mijlocii a fost o greșeală, consideră președintele PIMM. "Această măsură aduce deserviciu unor companii, precum cele din domeniul comerțului cu amănuntul. Acestea pot avea o cifră de afacere mare, dar marja de profit este foarte mică. Pentru ele, impozitul pe cifra de afaceri este exagerat. Și în acest caz ar fi trebuit să se efectueze un studiu de impact. Din păcate, această cotă forfetară a fost generalizată fără discernământ. S-a aplicat haotic, în dauna companiilor românești. Vă dau un exemplu: în sectorul retail, nu mai există rețele comerciale tradiționale românești. Marii jucători, rețelele de hiper și super-market-uri au anihilat orice rezistență a companiilor comerciale tradiționale. Cu impozitul de 1% pe cifra de afaceri i-au mai omorât și pe cei foarte puțini care mai rămăseseră în piață. După părerea mea, revoluția fiscală este un atac la adresa capitalului românesc, cu efecte pe termen lung, din păcate!"

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 13 Februarie 2018
Stire din Economie : Pulsul economiei
Luni, 12 Februarie 2018
Stire din Economie : Pulsul economiei
Sâmbătă, 09 Decembrie 2017
Stire din Economie : Pulsul economiei
Vineri, 24 Noiembrie 2017
Stire din Economie : Mozaic economic
Pagina a fost generata in 1.3116 secunde