În primul trimestru al lui 2010

Concurs România a atins ținta de deficitul bugetar negociată cu FMI

360

Articole de la același autor

Statul român continuă să consume mai mult decât încasează din dările plătite de contribuabili. Aceasta este concluzia ce se desprinde din datelor provizorii privind execuția bugetului general consolidat pe primele trei luni ale anului.
Vestea bună este că deficitul realizat este de 8,22 miliarde lei, sub limita țintei de deficit, de 8,25 miliarde lei, prevăzută în înțelegerea cu Fondul Monetar Internațional.
Veniturile încasate la bugetul general consolidat s-au ridicat la 37,5 miliarde lei. Ministerul Finanțelor apreciază că există o ușoară ameliorare în această privință. La încasările din TVA decalajul față de anul precedent s-a redus de la 1,3 miliarde lei, în primele două luni ale anului, la 1,0 miliarde lei la 31 martie 2010;
Se mențin decalaje importante față de anul precedent la impozitul pe venit care s-a micșorat cu 9,5% și la contribuțiile de asigurări sociale de 5,2%. Încasările din accize au crescut cu 182,7 milioane lei (+5,9%).
Cheltuielile bugetului general consolidat în primele trei luni sunt în sumă de 45,8 miliarde lei, înregistrând o scădere de 0,5% față de aceeași perioadă a anului precedent. Cele cu bunurile și serviciile s-au redus cu 0,4% față de perioada similară a anului precedent, iar cele de personal sunt inferioare cu 8,7%.
În schimb, pe fondul crizei economice, cheltuielile cu asistența socială s-au majorat cu 15,6%. Cea mai mare creștere o înregistrează cheltuielile cu asigurările pentru șomaj (+119,4%) și cele ca urmare a plății ajutoarelor restante datorate de administrațiile locale din venituri proprii (+55,6%).
Cheltuielile cu dobânzile au crescut cu 36,6%, statul fiind cel mai important client al băncilor comerciale.
Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și transferuri pentru programele de dezvoltare, au fost în sumă de 4,3 miliarde lei, reprezentând 9,4% din totalul cheltuielilor bugetului general consolidat, situându-se sub cota de 20%, stabilită prin Legea bugetului de stat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7574 secunde