România, primul loc în Europa Centrală după numărul de insolvențe

72
Numărul insolvențelor va crește în acest an cu 10%, ritm înregistrat și anul trecut, când 23.665 de firme au intrat în incapacitate de plată, România raportând astfel cele mai multe astfel de cazuri din Europa Centrală, potrivit unui studiu al Coface citat de Mediafax.

În total, în Europa Centrală au fost înregistrate anul trecut 72.630 de insolvențe, în creștere cu 3,5% față de 2011, cele mai multe în România și în Ungaria (22.840). În Bulgaria, 1.339 de firme au intrat în incapacitate de plată, în creștere cu 243,3% comparativ cu anul anterior, în Polonia au fost raportate 877 de insolvențe, cu 21,3% mai multe față de 2011.

Doar în Serbia, Ucraina, Estonia și Letonia au fost consemnate scăderi ale numărului de firme care au ajuns în situația de a nu-și mai putea plăti datoriile.

În același timp, România ocupă locul secund în Europa Centrală în funcție de rata insolvențelor, cu un procent de 5,67% din numărul total de firme active, respectiv 417.582. Prima poziție este adjudecată de Serbia, unde ponderea insolvențelor în total număr de firme active este de 7,93%.

"În România sustenabilitatea companiilor a fost erodată din cauza efectelor crizei financiare din ultimii trei ani, a constrângerilor ridicate de finanțare și a deteriorării disciplinei de plată la nivelul întregii economii. Prin urmare, companiile prezintă un grad de vulnerabilitate mai ridicat din punctul de vedere al expunerii la șocurile interne sau externe și al presiunii pentru creșterea lichidităților", se arată în studiu.

Pentru 2013, Coface estimează înrăutățirea situației la nivelul regiunii analizate, astfel că numărul insolvențelor vor crește în majoritatea țărilor din regiunea central și est europeană.

"În Polonia în 2013 sunt așteptate efectele crizei globale. Acestea își vor face simțite prezența într-o măsură mult mai mare, înregistrând un nivel mai ridicat de insolvențe. De asemenea, în Bulgaria, unde insolvența aproape s-a triplat în 2011-2012, este așteptată o nouă creștere, iar în țări precum Ungaria, o creștere a numărului de proceduri de insolvență în 2013 nu poate fi exclusă. În România, numărul insolvențelor va urma același ritm de +10% în 2013", prognozează sursa citată.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 24 Ianuarie 2013
Stire din Economie : Oltchim intră în insolvență
Miercuri, 23 Ianuarie 2013
Stire din Economie : Oltchim intră în insolvență
Pagina a fost generata in 0.4012 secunde