Rompetrol aniversează 20 de ani de activitate în Republica Moldova

625

Articole recomandate

Rompetrol Moldova, parte a Grupului KMG International, aniversează 20 de ani de la înființare, perioadă în care și-a consolidat prezența și a devenit cel mai important furnizor de carburanți, la nivel național. În prezent, compania numără peste 1.000 de angajați, având o contribuție totală la bugetul de stat al Republicii Moldova de peste 733 de milioane de dolari în cei 20 de activitate.


„Rompetrol a devenit un factor de stabilitate în cei 20 de ani de prezență în regiune și în Republica Moldova, atât prin investițiile, locurile de muncă, contribuțiile la bugetele locale, relațiile comerciale, cât și prin asigurarea de produse petroliere la cele mai înalte standarde de calitate. La acestea se adaugă respectarea angajamentelor față de clienți, autorități și partenerii de afaceri, o continuă dezvoltare a produselor și serviciilor oferite, implementarea de noi concepte pentru stațiile Rompetrol și o aliniere constantă la trendurile tehnologice, aspecte care au poziționat Rompetrol drept cel mai mare și important furnizor de carburanti în plan local” declară Valeriy Yugay, director general al Rompetrol Moldova.


Înființată în 2002, compania Rompetrol Moldova a livrat și comercializat în cei 20 de ani un volum de peste 2,8 milioane de tone carburanți, din care aproximativ 1,2 milioane doar în ultimii 5 ani de activitate. Această evoluție a fost susținută și de amplul program de extindere și modernizare a rafinăriei Petromidia Năvodari – cea mai unitate de profil din România și una dintre cele mai complexe din regiunea Mării Negre, de la 3,5 milioane la peste 5 milioane tone.
 

O direcție strategică în dezvoltarea Rompetrol a vizat și extinderea rețelei de distribuție în Republica Moldova, de la 7 unități în 2007, la 78 în 2017, respectiv 96 de stații de carburanți cu 84 de magazine în prezent. Până la finele anului, compania și-a propus să deschidă o nouă benzinărie Rompetrol în zona capitalei Chișinău, unde operează peste jumătate dintre stațiile sale.

Concomitent cu dezvoltarea continuă a propriei rețele de distribuție carburanți, compania s-a concentrat și in extinderea activităților de wholesale și de aprovizionare cu carburanți a partenerilor locali din diverse domenii de activitate (agricultură, transporturi, constructii, etc).


Prin cele două depozite de carburanți din Chișinau și Giurgiulești (unde este operat și unicul port din Republica Moldova cu capabilitate de încărcare/descărcare a navelor maritime), subsidiara Grupului KMG International a devenit cel mai mare furnizor de produse petroliere din Moldova, cu o cotă de piață de circa 40% pe segmentul de wholesale și peste 25% în retail.

Succesul Rompetrol în Republica Moldova a fost susținut și de introducerea de noi modalități de plată (cardul Rompetrol în 2008), de lansarea gamei de carburanți Efix (2008 în Rep. Moldova), dar și de alinierea la noul concept al stațiilor, dezvoltat și implementat de Grup începând cu 2013 în România și transferat din 2015 și în Rep. Moldova.


Dezvoltarea subsidiarelor Grupului din Republica Moldova, Bulgaria și Georgia, nu ar fi fost posibilă fără strategia pe termen lung implementată de KMG International. În cei 15 ani de la preluarea activelor Rompetrol, KMG International a făcut investiții masive, în special în extinderea si modernizarea capacităților de producție, respectiv rafinăria Petromidia Năvodari.

Unitatea de la malul Mării Negre este una dintre cele mai moderne din regiune și reprezintă alături de rafinaria Vega Ploiești peste 40% din capacitatea totală de rafinare din România, fiind și cel mai mare producător intern de carburanți auto și de aviatie, dar și unic producător de polimeri și produse speciale (bitum, hexan, solvenți, combustibili de încălzire). În cei 15 ani de când este parte a KazMunayGas, Petromidia a procesat o cantitate totală de peste 74,5 milioane de tone de materii prime (3,8 milioane tone in primele noua luni ale acestui an), din care circa 65,3 milioane de tone de țiței.


Rafinăria Petromidia procesează, în special, ţiţei de tip KEBCO (Kazakh Export Blend Crude Oil) din Kazahstan, cu încărcare în terminalele onshore şi offshore din portul Novorossiysk și cu descărcare în portul Midia, direct în parcul de rezervoare ale acesteia. Prin KMG Trading - divizia de trading (comerț) cu materii prime şi produse petroliere, Grupul are experienţa şi capacitatea necesare pentru identificarea şi asigurarea aprovizionării cu ţiţei a rafinăriei Petromidia, în orice context.

KMG International este deținut integral de compania națională de petrol și gaze din Kazahstan – KazMunayGas.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8027 secunde