Shipping-ul se pregătește să răspundă atacurilor cibernetice

301
1
Shipping-ul se pregătește să răspundă atacurilor cibernetice - shippingsepregatestesaraspunda-1448200089.jpg

Articole de la același autor

La Hamburg a avut loc conferința anuală a BIMCO - cea mai mare asociație de shipping din lume. Una dintre temele abordate a fost cea a potențialei vulnerabilități a navelor la atacurile cibernetice. Faptul că subiectului i-a fost dedicată o sesiune specială demonstrează importanța lui pentru această industrie. 


BIMCO și experții din șhipping vorbesc despre trei scenarii, fiecare cu riscurile sale posibile și cu metodele de prevenire a unui atac cibernetic asupra sistemelor de navigație. 


Căpitanul Alexandru Soukhanov de la Centrul de Resurse Maritime al SUA (USMRC) a comentat recentele studii efectuate de organizația lui: "Primele rezultate ale cercetărilor noastre arata un potențial semnificativ pentru apariția disfuncțiilor cibernetice, incluzând preluarea frauduloasă a controlului tehnic al navei, expunerea pe scară largă a datelor și sistemelor critice, coruperea hărților de navigație electronice și altele."


Sesiunea a făcut trimitere la o decizie din 2013 a BIMCO, prin care asociația s-a angajat în demersul securității cibernetice a navelor cu scopul de a fi în măsură să-i informeze și să-i îndrume pe membrii săi în luarea celor mai bune măsuri. De atunci, BIMCO s-a concentrat pe dezvoltarea unei orientări ce poate fi utilizată în întreaga industrie, la nivel mondial.


În curând, BIMCO - alături de alte asociații din shipping - va lansa liniile directoare privind siguranța și securitatea cibernetică, pentru a furniza informații clare și sprijin industriei de transport maritim cu privire la modul de a-și reduce vulnerabilitatea la astfel de atacuri și a-și proteja afacerile.




În anul 2003, un tânăr de 19 ani, Aaron Caffrey, a fost adus în fața justiției fiind acuzat că a piratat sistemul informatic al portului Houston, cel de al doilea mare port al SUA. De la un computer, de acasă, el a reușit să afecteze website-ul care furniza date despre vreme, șenalele navigabile și adâncimi. Acțiunea lui a pus în pericol siguranța navelor care intrau și ieșeau din port. 


De-a lungul anilor, atacurile cibernetice împotriva industriei maritime s-au înmulțit. Spre exemplu, pirații somalezi și-au ales victimele folosindu-se de datele de navigație vizualizate online și au utilizat mijloacele informatice pentru a face ca navele lor să pară a fi altceva decât erau. 


În 2014, hackerii au oprit funcționarea unei platforme petroliere, iar computerul alteia a fost atât de afectat, încât a fost nevoie de 19 zile pentru a-l reporni. 


Se estimează că atacurile cibernetice împotriva infrastructurii petroliere și de gaze vor costa companiile energetice până la 1,9 miliarde de dolari în 2018. Guvernul britanic recunoaște că, la această oră, sectorul său energetic, pierde circa 672 milioane de dolari pe an din cauza pirateriei informatice. 


Hackerii s-au infiltrat în computerele conectate la portul belgian Anvers, au localizat anumite containere, au furat medicamente contrafăcute și au șters toate înregistrările.


În industria maritimă, numărul declarat al atacurilor este mic, fie pentru că multe dintre ele rămân invizibile pentru companii, fie pentru că acestea evită să le raporteze, temându-se să nu alarmeze investitorii și asiguratorii. 


Într-unul dintre atacurile cibernetice lansate din China, au fost furate înregistrări financiare, date despre clienți și documente de expediție a mărfurilor de la șapte companii de shipping și logistice.


Pe data de 20 august 2014, Biroul Maritim Internațional (IMB) a lansat un apel la vigilență în sectorul maritim, care a devenit ținta atacurilor cibernetice. Trebuie precizat că IMB este structura anti-crimă a Camerei Internaționale de Comerț, cu sediul în Londra. 




Comentează știrea

Dmitri
23 noiembrie 2015
A

Te rog să nu spui: "Da, o să fac și chestia asta într-o zi!" Începe chiar acum să-ți formezi obiceiul de a face ceea ce ai de făcut în fiecare zi. Astfel vei reuși să-ți realizezi și țelurile tale de viață. Asta scrie celebrul Colin Turner în cartea "Născut pentru succes". Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4946 secunde