SLN a lansat proiectul "Vreau să fiu navigator!". Tinerii sunt îndemnați să plece pe mare

1805
3
SLN a lansat proiectul

Articole de la același autor

După festivitățile de Ziua Marinei Române, din portul Constanța, Sindicatul Liber al Navigatorilor a organizat o întâlnire cu marinarii, familiile lor, reprezentanții instituțiilor de învățământ marinăresc și presa, la Seamen´s Club (Clubul Marinarilor). În deschiderea reuniunii, Adrian Mihălcioiu, președintele SLN și șef al Inspectoratului ITF - România, a făcut următoarea declarație:

„În România sunt aproape 30.000 de navigatori maritimi. Pandemia Covid a afectat foarte mult transportul maritim, descurajându-i pe unii navigatori să mai plece pe mare. În prezent, sunt activi circa 17.000 dintre ei. Perioada de activitate pe mare a navigatorilor a scăzut la o medie de 10 ani. Drept urmare, această resursă de forță de muncă trebuie gestionată cu mai mare grijă la nivel european și internațional. Trebuie atrași tinerii spre această meserie și chiar astăzi vom lansa proiectul «Vreau să fiu navigator!». Europa se confruntă cu o criză de nebrevetați. În prezent se plătește un salariu de 3.000 – 4.000 de dolari pentru un timonier și nu se găsesc timonieri pentru navele europene. Este un semnal de alarmă! Trebuie să încurajăm prezența tinerilor și a femeilor pe mare! Deficitul de ofițeri din flota internațională a ajuns la 30.000, în prezent.”

Liderul sindical a făcut apel la autoritățile române să sprijine dezvoltarea resursei de forță de muncă marinărească, amintindu-le că navigatorii au un aport valutar important la economia națională, banii din salarii contribuind la creșterea consumului și fiind investiți în țară.

El a menționat faptul că, de curând, valabilitatea carnetului de marinar a fost prelungită la cinci ani și că au fost implementate normele Convenției internaționale privind munca și viața pe mare MLC-2006, care vor asigura protecția navigatorilor aflați la bordul navelor.

Adrian Mihălcioiu a amintit faptul că SLN, împreună cu Liga Navală, Ceronav și Autoritatea Navală Română, continuă demersurile pentru viitoarea lege a pavilionului maritim al României. Ea va crea baza pentru reînființarea flotei maritime comerciale, care va asigura locuri de muncă pentru navigatorii și cadeții români. Din discursul său nu a fost omisă presa, care a avut un rol deosebit în promovarea și apărarea intereselor breslei marinarilor. 



Comentează știrea

Sinbad
16 august 2022
Vreau să mă fac marinar

Sa-i plătesc cotizație lui Mihalcioiu, și mai târziu fiului lui Mihalcioiu!

Jacque Sadde
17 august 2022
Super meserie

SALARII MICI. DRAGI TINERI NU CREDETI. EU OFITER SECUND LA CONTAINERE CMA CGM AM 3500. UN SALARIU DE TOT RASUL. O GRAMADA DE COLEGI AU PLECAT SI URMEAZA MULTI ALTII. DACA IMPART LA 2 CASTIG CAT FEMEIA DE SERVICI SAU CURIERUL DE LA GLOVO. RAMANETI ACASA BANII SE FAC ACASA NU PE MARE

lng
18 august 2022
Lng

Nici macar la flotele de LNG uri nu are un timonier salariul asta . Sa il dea domnu mihalcioiu salariu asta . Nu va apucati de mizeria asta de meserie . A fost candva frumoasa , acum numai e .

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3988 secunde