Cum a fost sărbătorită, la Constanța, Ziua Marinei după doi ani de restricții

1522

Articole de la același autor

Oraşul Constanţa prinde viaţă în fiecare an pe data de 15 august, atunci când se sărbătoreşte Ziua Marinei. La fel s-a întâmplat şi în acest sezon, după doi ani de pandemie în care această sărbătoare nu a adunat prea multă lume la malul mării. Anul acesta, evenimentele s-au împărţit în două locuri din oraş.







O parte dintre acestea s-au desfăşurat în Portul Militar Constanţa, acolo unde au fost invitate oficialităţile, iar cealaltă parte a evenimentelor în Portul Turistic Tomis, acolo unde oamenii au putut admira defilarea navelor de război şi a avioanelor de tip F-16 şi F-18, salturi ale paraşutiştilor, defilarea elicopterelor de război şi, la final, un foarte frumos foc de artificii.

În Portul Militar Constanţa, pregătirile au început din zorii zilei. Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi-a făcut apariţia în jurul orei 10:20, acesta fiind întâmpinat de premierul României, Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, şi ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode. De asemenea, la evenimentul din Portul Turistic Tomis au fost prezente şi oficialităţi din Constanţa, cum ar fi senatorul Septimiu Bourceanu și deputatul Mircea Banias. Primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, alături de viceprimarul Ionuţ Rusu şi-au făcut apariţia şi au luat loc în tribuna oficială. La fel s-a întâmplat şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu, dar şi cu vicepreşedintele CJC, Stelian Gima. Secretarul de stat George Niculescu a fost şi el prezent la ceremonie. Exemplul acestuia a fost urmat şi de prefectul judeţului Constanţa, Silviu Coşa.



Discurs motivaţional al preşedintelui Klaus Iohannis

Nu în ultimul rând, în Portul Militar Constanţa a apărut şi fostul mare fotbalist internaţional român Ciprian Marica, alături de fiul său, Mateo.

Evenimentul a debutat cu o slujbă oficiată de ÎPS Teodosie. Aceasta nu a fost, însă, finalizată, microfonul fiind întrerupt de către organizatori.



Imediat după intonarea Imnului Naţional de Stat al României, preşedintele Klaus Iohannis a luat cuvântul.

„Ne aflăm pe țărmul Mării Negre, la doar câteva sute de kilometri de războiul din Ucraina. În ultimii ani, am acționat constant și decisiv pentru ca regiunea Mării Negre să fie recunoscută ca o zonă de interes strategic pentru securitatea NATO. O demonstrează nu numai vizibilitatea fără precedent a regiunii în care ne aflăm, dar și prezența celor peste 5.000 de militari care se află în România. Țara noastră a devenit simbolul unității și solidarității NATO. Profit de această ocazie pentru a aprecia, din nou, prezența militarilor străini pe teritoriul României. Găzduim o largă paletă de trupe NATO, având Franța ca națiune cadru. Nu ne vom opri aici: vom pune în practică deciziile adoptate la Madrid și împreună cu aliații vom consolida structura NATO de descurajare, în condițiile în care Rusia a fost desemnată cea mai mare amenințare a păcii mondiale”, a spus Klaus Iohannis.



„Începând cu anul 2023, vom face un efort în plus pentru a crește alocarea bugetară pentru Apărare de la 2% din PIB, cât este în prezent, la 2,5%. Vom utiliza aceste fonduri pentru a accelera înzestrarea și modernizarea Armatei României, inclusiv a Forțelor Navale, și pentru a crește nivelul de pregătire al militarilor noștri, astfel încât să dispunem de o structură de forțe interoperabilă cu cele aliate și mai eficientă, capabilă să asigure apărarea națională și să contribuie la apărarea colectivă, împreună cu aliații noștri din NATO. Nu în ultimul rând, vom continua să acționăm unitar și coordonat în cadrul Uniunii Europene pentru a gestiona efectele multiple și profunde ale războiului din Ucraina, pe care le resimțim cu toții, în viața de zi cu zi, inclusiv în plan energetic și economic”, a spus Klaus Iohannis, la ceremoniile din portul militar Constanţa.

El a transmis un mesaj și militarilor: „Forțele Navale contribuie semnificativ la securitatea națională, regională și la cea euroatlantică. Prin misiunile dificile pe care le desfășurați alături de aliații și partenerii noștri din NATO și din Uniunea Europeană, faceți ca apele teritoriale ale României, dar și mările lumii să fie mai sigure. Sunteți expresia profesionalismului și a dăruirii și vă mulțumim pentru sacrificiile pe care le faceți pentru ca noi toți să trăim în siguranță! Fie ca Sfânta Fecioară Maria, protectoarea Marinei României, să vă aibă în pază și ocrotire!

La Mulți Ani și Bun cart înainte!”.



De precizat că, luni, ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, şi-a exprimat convingerea că, începând chiar de anul viitor, Ziua Marinei Române va găsi Forţele Navale mai bine echipate şi pregătite decât în acest an. Într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Marinei, Dîncu a punctat că războiul din Ucraina arată cât de importantă este pentru România, ţară cu ieşire la Marea Neagră, capacitatea de a-şi proteja apele teritoriale şi zona economică exclusivă. Imediat după discursul avut, Klaus Iohannis împreună cu celelalte oficialităţi au fost invitaţi să urce la bordul navei şcoală „Bricul Mircea”. În timpul în care oficialităţile au vizitat nava, asistenţa a fost încântată de defilarea avioanelor şi a elicopterelor de război.

Mii de oameni au luat cu asalt Portul Turistic Tomis

Portul Turistic Tomis a fost şi el luat cu asalt. Mii de oameni au ţinut să asiste la defilarea navelor de război şi la tot ceea ce înseamnă Ziua Marinei.



Tot în Portul Turistic Tomis, oamenii au putut admira jocurile marinăreşti şi cei mai mulţi dintre ei au fost foarte încântaţi.

„Este incredibil. Este prima dată când venim să vedem Ziua Marinei la Constanţa. Suntem foarte încântaţi. Ne-au plăcut avioanele şi navele de război. Cu siguranţă vom reveni şi la anul”, ne-a spus un turist venit pe litoral din Sibiu.

„Am mai fost şi în alţi ani. Îmi place foarte mult atmosfera. Se simte o încărcătură aparte. Şi copiilor le place ceea ce văd. Anul acesta autorităţile s-au organizat foarte bine”, ne-a povestit o turistă venită din Bucureşti.

XXX

Ziua Marinei Române a fost consacrată ca sărbătoare a marinarilor români la 15 august 1902, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. La acea dată, evenimentul a fost marcat în Portul Constanţa, la bordul Crucişătorului „Elisabeta”, printr-un Te Deum oficiat în prezenţa ministrului de război, Dimitrie A. Sturdza, urmat de serbarea marinărească propriu-zisă. De atunci, manifestările au crescut în amploare de la an la an. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.539 secunde