Sorin Grindeanu va supraveghea șantierele țării cu imagini din drone

344
Sorin Grindeanu va supraveghea șantierele țării cu imagini din drone - jnpjptemagfzad1lmgnjzgq0m2jingnh-1702058472.jpg

Articole de la același autor

Guvernul a adoptat vineri o ordonanță de urgență prin care se demarează un proiect pilot între Ministerul de Interne și cel al Transporturilor. MAI cumpără drone, Inspectoratul General de Aviație le gestionează și Ministerul Transporturilor transmite live imaginile cu autostrăzile.


Astfel, Executivul a pregătit cadrul legislativ pentru înzestrarea Ministerului Afacerilor Interne cu o aeronave fără pilot la bord, în prima fază, în colaborare cu Transporturile, mergând până la crearea unei flotile de drone, în măsura existenței fondurilor necesare, în viitor. Pentru acest program pilot, banii vin de la bugetul de stat, prin Ministerul Afacerilor Interne, dar și din fonduri externe.


Ordonanța de urgență adoptată, vineri, în ședința de guvern, justifică „necesitatea tot mai mare a instituțiilor din arcul guvernamental de a utiliza sisteme de aeronave fără pilot pentru a capta informații utilizate pentru îndeplinirea atribuțiilor proprii”.


Aparatele de zbor vor deservi ministere și organe centrale de specialitate subordonate Guvernului sau ministerelor în îndeplinirea atribuțiilor acestora, se arată în nota de fundamentare, notează gandul.ro
Programul pilot, cu o durată pe 5 ani, va începe la Ministerul Transporturilor, care va putea supraveghea în timp real și mai ieftin stadiul lucrărilor de infrastructură.


Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu promitea, încă de la sfârșitul anului 2021, că va face transmisiuni live de pe șantierele autostrăzilor.
“Una din primele măsuri pe care le voi lua, imediat ce vine bugetul (n.r. pe anul 2022) şi o să vină destul de repede ca toți românii să vadă cum merg șantierele din România. Să vadă, nu doar Grindeanu sau eu ştiu, secretarii de stat. Se poate face simplu cu tehnica actuală, cu drone care să transmită LIVE pe site-ul Ministerului tot ce se întâmplă pe şantierele din România”, declara Grindeanu.


Noile aparate de zbor vor avea o autonomie de zbor mai mare și o tehnică mai modernă decât cele aflate în dotarea MAI, în prezent.


Avantajele supravegherii cu noile drone


Noile imagini aeriene sunt obținute în timp real asupra 3/14 situației din teren și cu cheltuieli mai mici, pentru resursa umană și timpul de folosire. O oră de zbor a unei astfel de drone e de 10 ori mai ieftină față de elicopter.
Dar se vor reduce și misiunile de tip supraveghere cu elicopterul.
Un alt avantaj îl reprezintă posibilitatea de folosire în zone afectate, acolo unde este imposibil de trimis personal de specialitate, și în condiții de aer sever poluat.
Aparatul nu deranjează fonic, poluarea fiind aproape inexistentă la 100 m deasupra solului.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5069 secunde