Plățile cash la comercianți, limitate. Care este valoarea maximă admisă

3986

Articole de la același autor

Noiembrie a venit cu mult trâmbițatele măsuri fiscale menite să stopeze deficitul bugetar care a luat-o la vale, ajungând periculos la 3,55% din PIB. Guvernul vrea să acopere lipsa din vistieria țării cu orice preț, să aducă bani la buget și, totodată, s-a gândit să aducă la alb economia subterană.

O măsură în acest sens este limitarea plăților cash la comercianți, adică, veți putea face plăți zilnice în plafonul de 1.000 lei pentru o persoană. O să spuneți că nu mulți dintre noi vor fi afectați de această nouă reglementare, pentru că, serios, câți dintre micii contributori la buget cheltuie în numerar 1.000 de lei/zi? Ministerul Finanțelor și ANAF-ul vor să transparentizeze plățile, dar ce se fac cei care nu vor să primească salariul pe card? Iar o altă întrebare care stă pe buzele tuturor: dispar banii lichizi? Pentru a ne lămuri despre toate acestea am stat de vorbă cu economistul George M., care ne-a dat asigurări că banii lichizi și plățile în numerar nu vor dispărea prea curând. “Gândiți-vă că avem o piață de aproape 5 milioane de pensionari care nu toți folosesc cardurile pentru pensie. Și ați văzut că, imediat cum intră pensile, majoritatea merg la bancomate de se formează cozi interminabile să-și scoată pensiile, să aibă siguranța micilor venituri în mână. Ei bine, cum poți schimba peste noapte cinci milioane de oameni să achite cu cardul la cumpărături? Evident că măsura aceasta este pentru firme care, multe dintre ele, nu aveau transparentizate plățile în contabilitate. M-ați mai întrebat dacă dispar banii lichizi, ei bine, eu zic că pe termen scurt și mediu nu este posibil acest lucru. Ar trebui în primul rând să se pună la punct o structură de plăți online, în care toată lumea, dar mai ales instituțiile să poată avea acces”, a explicat economistul pentru Cuget Liber.

Plăți și încasări pentru persoanele juridice

Potrivit noii Legii 296/2023 mai sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv 2.000 lei. Dacă vreți să faceți o plată cash către o persoană juridică, plafonul zilnic este de 5.000 lei. Sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei.

Dacă nu se respectă plafoanele de mai sus se aplică amendă de 25% din suma încasată/plătită, respectiv deținută în casierie care depășește plafonul. Pentru persoanele fizice, plățile și încasările sunt permise în limita plafonului zilnic de 10.000 lei. Micii comercianți spun că măsura va fi dificil de aplicat și în mediul urban, dar mai ales în cel rural. Potrivit surselor de piață, în România sunt mai puțin de 13.260 de mici comercianți care au câte două-trei magazine în sate în care majoritatea veniturilor provin din agricultură și sunt cash. Un alt motiv care va face extrem de dificil de aplicat limitarea plăților cash este legat de comisioanele percepute de bănci pentru folosirea POS-urilor, care diminuează substanțial încasările din vânzări ale comercianților de la sate. „Noi suntem undeva la 80.000 de firme și reprezentăm cam 35 % din piață. Noi putem să depunem banii doar la anumite bancomate, MFM-uri, se cheamă, multifuncționale, pentru că, așa cum știe toată lumea, băncile refuză să mai lucreze cu numerar, de mai mulți ani. Și atunci, nu ne mai primesc la ghișeu, au și desființat ghișeele de cash și ne trimit, bineînțeles, la MFM-urile astea care sunt mai puține decât bancomatele. Imaginați-vă ce cozi ar trebui să facem noi, comercianții, să depunem în fiecare zi sau la două zile banii la MFM-urile astea”, a declarat Feliciu Paraschiv, vicepreședintele ANCMMR (Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii din România). Acesta a amintit că sunt și alte probleme, pentru că nu toți comercianții au POS-uri și este bine cunoscut faptul că la țară semnalul de la internet este slab și chiar deloc în anumite zone.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6476 secunde