Sprijin de 1,5 miliarde de euro pentru mediul de afaceri

115
Sprijin de 1,5 miliarde de euro pentru mediul de afaceri - sprijinde15miliardedeeuropentrum-1658404912.jpg

Articole de la același autor

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat Ghidul solicitantului pentru măsura 4.1.1 și a lansat calendarul pentru implementarea măsurii 4.1.1 bis.

În această perioadă, ministerul implementează măsuri în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de euro, după cum urmează:

- 400 de milioane euro prin măsura 4.1.1;

- 300 de milioane euro prin măsura 4.1.1 bis;

- 500 de milioane euro sub formă de granturi destinate eficienței energetice;

- 300 de milioane de euro prin măsura 4.1.2.

Prin măsura 4.1.1 vor fi finanțate investiții destinate retehnologizării, în vederea refacerii capacității de reziliență și vor avea ca activități eligibile:

- modernizarea, echiparea, racordul la utilități publice, eficiența energetică a infrastructurilor de tip clădiri specifice aferente capacităților de producție, servicii existente și alte categorii de cheltuieli aferente infrastructurilor specifice de producție și servicii pentru care nu este necesară obținerea de autorizații de construire în conformitate cu legislația specifică în vigoare;

- dotarea cu echipamente, utilaje specifice, mobilier specific, dotări IT, inclusiv pentru eficiență energetică necesare activității de producție și servicii precum și alte achiziții de bunuri de această natură care sunt necesare capacităților de producție și serviciilor existente.


Prin acest apel se alocă următoarele tipuri de granturi:

- granturi pentru investiții necesare capacităților de prestare de servicii.

Fondul alocat este de 59,69 milioane de euro. Valoarea granturilor este: între 50.000 de euro și 200.000 de euro, cel mult de cinci ori cifra de afaceri din 2019. Microîntreprinderile vor trebui să asigure o cofinanțare de 5%, întreprinderile mici -10%, iar întreprinderile mijlocii – 15%.

Pot contracta granturile entitățile care își desfășoară activitatea din clasa P – învățământ, clasa Q – sănătate și asistența socială, clasa S – alte activități de servicii;

- granturi pentru investiții destinate retehnologizării, cu un buget total de 358,14 milioane euro. Valoarea granturilor este: între 50.000 de euro și 500.000 de euro, cel mult de cinci ori cifra de afaceri din 2019. Beneficiarii vor trebui să asigure cofinanțare de 25% – 75%, în funcție de regiunea în care este realizată investiția.

Pot contracta granturile: entitățile care își desfășoară activitatea în domenii din clasa C – industria prelucrătoare (cu excepția codurilor 11 fabricare băuturi, 12 fabricare tutun și 254 fabricarea armamentului și muniției), clasa F – construcții; clasa G – comerț cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor; clasa H – tansport și depozitare; clasa I – hoteluri și restaurante.

Lansarea apelului se face pe data de 16 august 2022, iar semnarea contractelor de finanțare are lor în perioada 1 septembrie – 30 noiembrie 2022.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8292 secunde