Statul se pune cu bâta amenzilor pe speculanți. Ce sancțiuni riscă aceștia

240
Statul se pune cu bâta amenzilor pe speculanți. Ce sancțiuni riscă aceștia - fondstatulsepunecubataamenzilorp-1652379454.jpg

Articole de la același autor

Actuala perioadă de criză economică se caracterizează printr-un avânt fără precedent al creșterilor nejustificate de prețuri la produse și servicii. Evoluția multora dintre ele nu are nicio legătură cu raportul dintre cerere și ofertă, care ar trebui să guverneze piața, fiind rodul exclusiv al acțiunilor speculative.

Iată un singur exemplu: cum pot justifica tarabagiii din piețele Constanței prețul de 30 de lei până la 50 de lei al așa-ziselor roșii românești (ale căror calitate și proveniență nu sunt dovedite cu acte), în timp ce roșiile importate din Turcia nu sunt vândute cu mai mult de 13 - 14 lei?

În situații extraordinare cum este aceasta, statul are obligația să intervină prin măsuri excepționale, pentru a repune mecanismul de piață pe fundamentul legilor obiective. Drept urmare, pentru protecția consumatorilor și buna funcționare a pieței interne, în ședința din data de 11 mai 2022, Guvernul României a discutat în primă lectură Ordonanța de Urgență privind combaterea acțiunilor speculative și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Actul normativ prevede că printr-o hotărâre de guvern vor fi stabilite, pentru o perioadă determinată de timp, produsele și serviciile cu risc speculativ, ce pot afecta buna funcționare a economiei sau bunăstarea consumatorului. Pentru aceste produse și servicii vor fi interzise:

- practicarea unor prețuri nejustificat de mari;

- limitarea producției sau a vânzărilor;

- acumularea de mărfuri în scopul creării unui deficit pe piața internă și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod artificial.

Ordonanța de Urgență stabilește, de asemenea, modul de colaborare dintre organismele cu rol de control, care se vor implica în combaterea acțiunilor speculative: Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Consiliul Concurenței și Agenția Națională de Administrare Fiscală.

Totodată sunt aduse modificări Legii nr. 11/1991 privind combaterea concurenței neloiale. Iată una din noile prevederi: „În perioadele de stare de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate și stare de război, stare de asediu și stare de urgență, starea de alertă sau alte situații de criză stabilite explicit prin acte normative, pentru produsele sau categoriile de produse și/sau serviciile stabilite ca fiind în situație de risc

speculativ prin hotărâre de Guvern, sunt interzise practicile de concurență neloială care contravin uzanțelor cinstite și principiului general al bunei credințe, săvârșite de întreprinderi față de alte întreprinderi, care constau în: practicarea unor prețuri nejustificat de mari, limitarea producției sau a vânzărilor, acumularea de mărfuri în scopul creării unui deficit pe piața internă și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod artificial. Consiliul Concurenței va stabili, prin regulament, procedura rapidă de constatare și sancționare a practicilor prevăzute la prezentul alineat.”

Practicile anticoncurențiale care afectează interesul public vor fi sancționate cu:

- amendă de la 0,1% la 1% din cifra de afaceri totală din anul financiar anterior sancționării, în cazul contravențiilor săvârșite de întreprinderi, dar nu mai puțin de 10.000 de lei;

- amendă de la 5.500 de lei la 11.000 de lei pentru contravențiile săvârșite de persoane fizice.

Modificări sunt aduse și OG nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, fiind interzise practicile speculative, iar operatorii găsiți vinovați vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 0,1% și 1% din cifra de afaceri, dar nu mai puțin de 10.000 lei.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6191 secunde