Reportaj "Cuget Liber"

Tractorul "Tagro", produs la Reghin, vedeta Expoziției Internaționale Expoagroutil

397

Articole de la același autor

Soarele s-a oprit o clipă pe cer să privească festivalul mașinilor, utilajelor și instalațiilor agricole din parcarea Centrului comercial „VIVO!” din Constanța. Iată, tractoarele, combinele, semănătorile și plugurile sunt vedetele minunatului spectacol. Standurile stațiunilor de cercetare științifică, ale producătorilor, importatorilor și finanțatorilor stau aliniate ca la paradă. Briza mării se joacă făcând să fluture flamurile cu însemnele unor firme românești și străine. Pe un platou din apropiere a răsărit peste noapte o pădure de arbori și arbuști ornamentali.





Stațiunile de cercetări au cucerit târgul

Ați ghicit, stimați cititori, a început o nouă ediție a Expoziției internaționale Expoagroutil. Atenție! se apropie momentul inaugural. Oficialii s-au aliniat în fața microfonului, iar aparatele de fotografiat și camerele de luat vederi muncesc din greu.

Cuvântul de deschidere a manifestării expoziționale este rostit de Ruxandra Serescu. Noul directorul general al Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța face prezentarea participanților. Este flancată de reprezentanții Direcției Agricole a Județului Constanța, ai Stațiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Agricultură și Vinificație Murfatlar, ai Stațiunii de Cercetare – Dezvoltare Pomicolă Constanța, ai Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor - Palas din Constanța, ai Stațiunii de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian și ai unor asociații ale producătorilor agricoli.



Spre deosebire de Primăria Constanța și Consiliul Județean, care au ignorat evenimentul expozițional, Primăria Cumpăna este prezentă la târg cu un stand propriu. Ba mai mult, pentru a cinsti cum se cuvine această minunată sărbătoare agricolă, i-a ospătat pe oficiali și ziariști cu plăcinte și iaurt preparate de gospodinele comunei.

Printre invitați l-am remarcat pe Dumitru Manole, cel mai vârstnic fermier din județul Constanța (pe 25 octombrie 2022 va împlini 84 de ani). În prezent, deține funcția de președinte al Asociației pentru Cultura Florii Soarelui din România.



Mai ieftin decât tractorul de import

Stimați cititori, vedeta acestei ediții a Târgului Expoagroutil este tractorul agricol românesc „Tagro”, produs de compania IRUM din Reghin (județul Mureș) și proiectat în cadrul propriului centru de cercetare și dezvoltare. Fondată în 1953, IRUM este o companie specializată în construcții de mașini și utilaje. „În prezent, producem patru tipuri de tractoare: de 24 CP, 48 CP, 58 CP și 102 CP, cu norma de poluare 5 (cea mai înaltă), autorizate să se deplaseze și pe drumurile publice – a declarat, pentru cotidianul „Cuget Liber”, Bogdan Munteanu, reprezentantul IRUM. Proiectarea lor a început în urmă cu nouă ani, iar primul tractor a ieșit de pe linia de montaj în 2018. Tractoarele produse de noi sunt destinate nu doar fermierilor români, ci și celor străini. Am început să exportăm în Ungaria, Bulgaria și Republica Moldova. Avem o capacitate de producție de 350 de tractoare pe an, iar întreaga producție este vândută. Prețurile variază între 10.900 de euro și 38.000 de euro plus TVA. Față de tractoarele de import, cele produse la Reghin sunt mai ieftine cu 10 – 15%. Tractoarele se vând și în leasing, IRUM având colaborări cu instituțiile financiare care se ocupă de sectorul agricol. Mai multe unități din județul Constanța au achiziționat tractoarele noastre și avem un feed-back foarte bun din partea lor.”





O explozie de clorofilă

Printre expozanți se numără: Crama Viișoara (cu o colecție de vinuri minunate), Centrul de Cercetare – Dezvoltare Bios Cluj-Napoca, România Organic, Orgacyclecom Craiova, Auchan, Cromosome Dynamics, ETU, EVAK, Malag, Guttler, AdBlue, Iuriaghi, Zigler și altele.



Firma Grădini cu Stil din Giurgiu a provocat o adevărată explozie de clorofilă în inima târgului, ridicând peste noapte o grădină de palmieri și leandri, de lămâi și portocali, de măslini, chiparoși și trandafiri. Compania livrează și închiriază plante exotice și decorative, amenajează grădini și parcuri.

Chilipiruri pentru fermieri

De la manifestarea expozițională nu lipsesc nici chilipirurile. Iată, fermierii pot achiziționa, de la firma Topsen Cris din Giurgiu, îngrășăminte de import cu o reducere de preț de 50% pe perioada desfășurării târgului.

Evident, finanțatorii sunt nelipsiți de la astfel de evenimente. ProCredit Bank – o instituție financiară care de 20 de ani susține agricultura din România - a venit la târg cu oferte extrem de atractive: garanțiile sunt acoperite în proporție de 90% de către FGCR; dobânda anuală este egală cu Robor la trei luni plus 1,9%; 10% din valoarea finanțată este nerambursabilă; dobânda este subvenționată pe o perioadă de 24 de luni, pentru toate tipurile de finanțare; perioada de finanțare este de până la 72 de luni pentru investiții și de 36 de luni pentru capital de lucru.



x x x

Stimați cititori, târgul este deschis până pe data de 15 mai 2022. Fermierii și primarii din comunele județului Constanța, dar și din alte zone ale țării n-ar trebui să îl rateze, cu atât mai mult cu cât expozanții au venit cu numeroase și tentante oferte promoționale. 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.2985 secunde