SWAB sau marea familie a soțiilor de navigatori

1294
SWAB sau marea familie a soțiilor de navigatori - sotiamarinarului-1312915252.jpg
În lume există o mulțime de organizații ale femeilor legate în-tr-un fel sau altul de shipping. Sunt asociații ale femeilor manageri, ale femeilor navigatori sau ale soțiilor de marinari.
În anul 2007, în Constanța, la inițiativa companiei "Barklav" (România), a luat naștere Seamen´s Wives Asociation Barklav (SWAB). După știința noastră, este unica organizație de acest fel din țara noastră.
Din cadrul ei fac parte, în mod automat, soțiile celor 420 de navigatori români angajați ai companiei, a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", managerul general Laurențiu Lazăr.
Trebuie precizat faptul că asociația are un caracter informal. Participarea la acțiunile sale are la bază principiul voluntariatului.
"Am constatat că oamenii sunt încântați să participe la acțiuni bazate pe voluntariat. Trebuie doar să existe un cadru și cineva să-i îndrume" - afirmă Laurențiu Lazăr.
Organizația își propune să susțină dezvoltarea contactelor și relațiilor de prietenie dintre familiile navigatorilor, dintre copiii acestora, să-i implice în acțiuni educative, culturale, sociale și umanitare.
De la înființarea, în decembrie 2007, și până în prezent, organizația a avut o activitate bogată, soțiile navigatorilor participând într-un număr tot mai mare la acțiunile ei.
"În cadrul asociației este cuprinsă familia în întregul ei, inclusiv copiii. Anumite acțiuni au avut drept obiectiv latura educativă a acestora. Asociația a organizat seminarii cu scop educativ, angajând personal specializat în domeniul medical, psihologic și pedagogic. Au fost organizate acțiuni legate de Ziua Femeii, Ziua Internațională a Copilului, începerea anului școlar și așa mai departe.
Au fost organizate și acțiuni legate de pirateria pe mare. Din fericire, nu s-a înregistrat niciun asemenea caz în rândul românilor de la "Barklav". Au existat cazuri de familii care nu fac parte din asociație și care s-au confruntat cu diferite probleme. Ele au fost aduse la cunoștință asociației de către Sindicatul Liber al Navigatorilor. SWAB a răspuns pozitiv, inclusiv prin donații" - povestește Laurențiu Lazăr.
Pentru moment, asociația își păstrează caracterul informal, având în vedere că este suficient pentru atingerea actualelor obiective. Pe viitor, dacă se va pune problema accesării fondurilor europene sau norvegiene, ea va trebui să dobândească personalitate juridică.
Asociația își desfășoară activitatea în baza hotărârilor unui consiliu de administrație format din soțiile navigatorilor. Luminița Lazăr deține funcția de președinte onorific, iar Monica Neculae, cea de secretar.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5869 secunde