Totul despre Programul Rabla 2013

564
1
Totul despre  Programul Rabla 2013 - programrabla-1366117950.jpg
Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice (MMSC) a supus dez-baterii publice proiectul ordinului pentru aprobarea Ghidului de Finanțare a Programului de stimu-lare a înnoirii parcului auto național 2013. Dacă o parte dintre modificări erau deja cunoscute, iar unele intens dezbătute, totuși există și câteva detalii foarte importante despre care nu s-a discutat până la această oră.

Astfel, pentru cumpărarea unui autovehicul nou se va utiliza un singur tichet valoric, față de trei tichete câte se foloseau în trecut, dar valoarea noului voucher este de 6.500 de lei (3.800 de lei a fost anul trecut).

Un alt element de noutate al programului se referă la perioada în care poate fi utilizat tichetul primit. Anul acesta, constănțenii care doresc să-și achiziționeze un autovehicul și dețin un tichet valoric îl pot depune la dealer în termen de doar 45 de zile. Pentru evitarea traficului cu tichete valorice s-a decis ca termenul în care proprietarul unui autovehicul obține certificatele de distrugere, de radiere și tichetul să fie de maximum zece zile.

Numărul tichetelor diferă de la un județ la altul

De asemenea, repartizarea tichetelor valorice nu va fi egală în fiecare județ, ci va ține cont de numărul mașinilor mai vechi de zece ani din parcurile auto județene. Repartizarea tichetelor va-lorice pe colectorii validați situați în același județ va fi făcută, însă, în mod egal. Pentru prima dată de la lansarea acestui program, lista colectorilor validați de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) va cuprinde o rubrică special dedicată numărului de tichete repartizate, precum și numărului de tichete distribuite efectiv. Lista se va publica pe pagina de internet a AFM.

"Schimbările produse au în vedere eficientizarea programului. Un obiectiv important constă în eliminarea problemelor de funcționare a programului. Anul trecut, prin cumulul de tichete s-a creat o întreagă piață neagră a acestor tichete, iar mulți cetățeni au avut de suferit", așa au explicat reprezentanții Ministerului Mediului necesitatea schimbării regulilor de funcționare a programului.

Când e posibilă cumularea tichetelor

Pentru achiziționarea unui autovehicul nou în cadrul programului se va folosi un singur voucher, însă tichetele vor fi transferabile pentru că analizele au arătat că, dacă nu ar exista transferabilitatea tichetelor Rabla, ar rezulta un blocaj pe piață în ceea ce privește înnoirea parcului auto. Totuși, există posibilitatea cumulării eco-tichetului cu tichetul Rabla, în cazul achiziționării unui autove-hicul electric. Pentru stimularea achiziționării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, MMSC oferă posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui ecobonus în valoare de 500 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, dar și pentru achiziționarea unui autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km și pentru achiziționarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid. La achiziționarea unui autovehicul de acest tip, se poate acorda, pe lângă prima de casare, o reducere de maximum 1.000 lei, rezultată prin cumulul a cel mult două ecobonusuri.

20 noiembrie, termen limită

MMSC va emite, prin interme-diul AFM, 20.000 de tichete pentru Programul Rabla 2013, dintre care 17.000 pentru persoane fizice și juridice și 3.000 de tichete pentru instituțiile publice. Programul se va desfășura într-o singură etapă, iar termenul limită în care vor fi acceptate tichetele și la care se va finaliza sesiunea de anul acesta a programului este 20 noiembrie.

Comentează știrea

TRACTARI AUTO
17 aprilie 2013
Tractari Auto Constanta

TRACTARI AUTO CONSTANTA NON STOP>0721753018

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3324 secunde