Vânzările cu amănuntul au scăzut cu 8,9%, în iulie 2010

357

Articole de la același autor

Guvernanții susțin că economia dă semne de redresare. Am dori cu toții să fie așa. Din nefericire, statistica oficială nu ne oferă șansa să fim optimiști.
Indicatorul cel mai edificator al stării economiei îl constituie cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul. Astăzi, el ne spune că populația consumă mai puțin și cheltuiește mai puțin. Consecințele acestui fapt se transmit dureros în întregul lanț: producție - transport - comerț - producție, iar efectul final este reducerea locurilor de muncă și creșterea sărăciei.
Potrivit Institutului Național de Statistică, în iulie 2010, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul s-a redus dramatic: cu 6,5%, față de luna precedentă, și cu 8,9%, comparativ cu iulie 2009. A fost luna în care guvernul a majorat TVA la 24%, a tăiat 25% din salariile bugetarilor și a aplicat o serie de alte măsuri de coerciție fiscală. Era inevitabil ca populația să-și restrângă consumul, pentru că, prin mecanismele de redistribuire a veniturilor, statul le-a lăsat consumatorilor mai puțini bani în portofele.
Consecințele le suportă nu doar populația, ci întreaga economie, de la producători până la comercianți, de la transportatori până la prestatorii de servicii, de la bănci până la furnizorii de utilități.
Nici datele pe primele 7 luni ale anului nu justifică optimismul guvernanților. În intervalul 1 ianuarie - 31 iulie, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a fost cu 4,9% mai mică decât în aceeași perioadă a lui 2010.
Dacă nu se iau măsuri urgente de redresare a consumului, nu se mai iese din cercul vicios care duce la prăbușirea economiei și la creșterea șomajului. Ce ar trebui să facă statul român? Să imite celelalte țări ale Uniunii Europene, care la declanșarea crizei economice au redus fiscalitatea, încurajând consumul și producția.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5031 secunde