Veste bună pentru județul Constanța: s-a aprobat sprijinul financiar destinat Regiunii de Dezvoltare Sud-Est!

642
1
Veste bună pentru județul Constanța: s-a aprobat sprijinul financiar destinat Regiunii de Dezvoltare Sud-Est! - fondvestebunapentrujudetulconsta-1666800210.jpg

Articole de la același autor

Regiunea de Dezvoltare Sud-Est, din care fac parte județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea, este a doua ca mărime din țară, având o suprafață de 35.762 de kilometri pătrați, ce reprezintă 15% din suprafața totală a României.

Din păcate, este o regiune mai puțin dezvoltată, având un produs intern brut reprezentând doar 39,5% din media Uniunii Europene și mai mic cu 18% decât media națională.

Nivelul de urbanizare al regiunii este redus; 53% din populația sa trăiește în mediul urban, iar 48,8% din teritoriu este exclusiv agricol. Mediul de afaceri și inițiativa antreprenorială au avut o evoluție modestă. În perioada 2014 – 2018, numărul IMM-urilor a crescut cu doar 8%. Din totalul IMM-urilor, 17% au fost inactive, iar rata de abandon a fost 8%.

Dintre județele componente, doar Constanța și Galați au un mediu de afaceri mai dezvoltat. Discrepanțele sunt accentuate și de nivelul de industrializare diferit. Constanța și Galați dețin sectoare puternice în domeniul naval, în tehnologia informațiilor și telecomunicații, în turism, contribuind cu 58% la PIB-ul regional. În schimb, județele Brăila, Buzău și Vrancea sunt preponderent agricole, iar în economia județului Tulcea predominante sunt acvacultura și pescuitul, domenii de activitate cu o forță de muncă mai puțin calificată și cu intensitate scăzută a tehnologiei.

Finanțare de 1,48 miliarde de euro

Pe data de 24 octombrie 2022, Comisia Europeană a aprobat Programul regional Sud-Est 2021-2027, al cărui obiectiv general este creșterea competitivității economice regionale și îmbunătățirea condițiilor de viață ale comunităților locale, prin sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri, a infrastructurii și serviciilor, prin gestionarea eficientă a resurselor, valorificarea potențialului demografic și de inovare, precum și prin asimilarea progresului tehnologic. Programul beneficiază de un buget de 1,48 miliarde de euro, din care 83,20% reprezintă contribuția Uniunii Europene. În cadrul lui vor fi finanțate investițiile care sprijină specializarea inteligentă și inovarea, IMM-urile, digitalizarea, eficiența energetică, dezvoltarea urbană, infrastructura verde, mobilitatea și conectivitatea, infrastructura educațională, turismul și punerea în valoare a patrimoniului natural și cultural.

Investiții finanțate

Programul este structurat pe șase priorități, care au următoarele alocări financiare:

- Prioritatea 1 - O regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice - 363 de milioane de euro;

- Prioritatea 2 - O regiune cu localități prietenoase cu mediul și mai rezilientă la riscuri - 360 milioane de euro;

- Prioritatea 3 - O regiune cu emisii de carbon reduse - 200 milioane de euro;

- Prioritatea 4 - O regiune accesibilă - 236 milioane de euro;

- Prioritate 5 - O regiune educată - 88 milioane de euro;

- Prioritatea 6 - O regiune atractivă - 177 milioane de euro;

- Prioritatea 7 - Asistența tehnică - 62 milioane de euro.

Iată, în cadrul priorității 1 vor fi finanțate, printre altele:

- investițiile din domeniul cercetării și dezvoltării;

- transformarea digitală a companiilor;

- înființarea parcurilor industriale, inclusiv dotarea acestora cu utilități și active corporale și necorporale necesare prestării serviciilor oferite firmelor, dezvoltarea serviciilor aferente parcurilor industriale;

- construcția, modernizarea și extinderea spațiilor de producție și servicii ale IMM-urilor, dotarea lor cu active corporale și necorporale, activitățile din economia circulară, activitățile de marketing și internaționalizare.

Potențiali beneficiari ai finanțărilor alocate în cadrul Programului regional Sud-Est 2021-2027 sunt: autoritățile publice locale, microîntreprinderile, IMM-urile, universitățile, organizațiile din domeniul cercetării-dezvoltării, ONG-urile, incubatoarele și acceleratoarele de afaceri, parcurile industriale, asociațiile de locatari și instituțiile de învățământ.



Comentează știrea

Proiect
26 octombrie 2022
1,48 miliarde de euro

Sint bani frumosi, dar nu se dau degeaba. Ai nostrii sa fie in stare sa elaboreze proiecte cu un grad de absortie max. Altfel, doar frumos pe hartia de anul asta si atita.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.995 secunde