Vezi când se vor scumpi tarifele la gaze și electricitate

572
Vezi când se vor scumpi tarifele la gaze și electricitate - gaze08324000-1323008924.jpg
Tarifele la energie electrică și gaze vor crește odată ce ANRE va obliga distribuitorii de gaze și electricitate, din 2012 sau 2013, să propună clienților soluții de eficientizare ale căror costuri pot fi recuperate prin ajustarea prețului de livrare, potrivit Mediafax. Proiectul ar urma să fie adoptat printr-o lege care să transpună în legislația națională o directivă a UE.

Directiva se află în dezbaterea instituțiilor europene și va transfera distribuitorilor sau furnizorilor de energie o parte din obligațiile naționale de eficiență energetică. Totodată, directiva va cuprinde și posibilitatea includerii în sistemul de obligații a cerințelor cu scop social.

De exemplu, o soluție pentru eficientizarea consumului de gaze la o școală ar putea fi construirea unui centrale termice mai performante. Investiția ar fi făcută de furnizorul de gaze, care ulterior își va recupea banii prin tarif.

Operatorii sistemelor de distribuție a energiei electrice și gazelor naturale vor realiza anual o economie de energie de minimum 0,5% din volumul energiei distribuite în anul precedent, se arată în proiect.

La elaborarea proiectului, ANRE a luat în calcul atât angajamentul Guvernului față de UE de reducere cu 20% a consumului de energie la nivelul anului 2020, cât și iminenta creștere a prețurilor energiei și gazelor, din cauza obligațiilor impuse României de FMI.

Fondul Monetar Internațional a cerut Executivului să prezinte un calendar etapizat de liberalizare a prețurilor electricității și gazelor naturale până în 2013 în cazul companiilor și din 2013 în 2015 în cazul populației.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 10 Noiembrie 2011
Stire din Economie : Benzina se va scumpi masiv
Marţi, 08 Noiembrie 2011
Stire din Actual : Rusia oferă ajutor Zonei euro
Pagina a fost generata in 0.3565 secunde