Concurs Viitorul este al locurilor de muncă ecologice

403
Viitorul este al locurilor de muncă ecologice - 6373a0d7d97978a774863ae69886b98c.jpg

Articole de la același autor

Omenirea se află în fața unei noi cotituri. Nu a reușit încă să depășească stadiul mașinismului, al industrializării, societatea bazată pe servicii și informatică nu a prins rădăcini prea adânci și, iată, se vorbește de o nouă opțiune.

Viitorul este al economiei "verzi", al societății ecologice, al respectului față de natură. Producția de energie electrică și termică din surse regenerabile câștigă tot mai mult teren. Automobilul electric așteaptă semnalul de plecare în cursa de cucerire a lumii, iar motorul cu hidrogen se află pe bancul de probe. Casele "verzi", care conservă energia pe care o extrag din razele soarelui, din vânt sau din pământ, au început invazia planetei. Colectarea și reciclare deșeurilor încep să devină afaceri profitabile și onorabile.
Economia "verde" are nevoie de un alt tip de competențe, de meserii noi. Europarlamentarul Elisabeth Schroedter, reprezentantă a Grupului Verzilor - Alianța Liberă Europeană, din Germania, consideră că viitorul este al "locurilor de muncă ecologice".
"Un loc de muncă este ecologic în măsura în care acesta contribuie la tranziția către un model economic durabil, la economisirea de energie, la utilizarea de surse de energie regenerabile, precum și în măsura în care acesta conservă resursele naturale, protejează și conservă ecosistemele și diversitatea biologică, diminuează volumul de deșeuri și previne poluarea aerului" - afirmă Schroedter.
Ea consideră că introducerea tehnologiilor "verzi" contribuie la transformarea vechilor locuri de muncă, din sectoarele tradiționale, care devin "ecologice". Astfel, industria de prelucrare a metalelor poate fi orientată spre producția de turbine eoliene, iar sectorul construcțiilor, spre cea de case "verzi". Cu cât vor fi mai multe fabrici de biciclete, cu atât va crește numărul locurilor de muncă ecologice.
Unele state membre ale Uniunii Europene au deja zece ani de experiență în transformările ecologice. Alte state, precum Spania și Marea Britanie, sunt la începutul procesului de transformare. Belgia și Marea Britanie cred în potențialul uriaș al creării locurilor de muncă în sectorul construcțiilor, datorită sporirii numărului de renovări ecologice ale clădirilor.
În Germania, economia "verde" a asigurat 250.000 de noi locuri de muncă. Se estimează o creștere de 400.000 de locuri de muncă până în 2020.
Cazul României vine în sprijinul celor ce pledează pentru economia "verde". A fost de ajuns să se lanseze soluția de termoizolare a fațadelor locuințelor, pentru ca ea să fie îmbrățișată de populație. În ultimii doi ani, sute de firme de construcții s-au salvat de la pieire grație acestor lucrări.
Trecerea la noul tip de economie, la noul tip de locuri de muncă, presupune competențe și cunoștințe noi. Sistemul de învățământ va fi obligat să se adapteze și să integreze ecologia în programele sale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.6246 secunde