Vinurile alese și muzele au deschis sărbătoarea închinată Dobrogei. Ce spectacol magnific!

283

Articole de la același autor

Luminile străvechii cetăți Tomis s-au aprins, alungând umbrele serii. Luna s-a oprit să-și admire chipul în oglinda mării, iar în parcuri, tinerii îndrăgostiți și poeții îi închină sonete. Dar ce-i asta? În fața Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” e mare agitație. Din limuzine coboară elita business-ului constănțean, iar în foaierul templului Thaliei și al Terpsihorei, oaspeții sunt întâmpinați cu gustări și cupe de vinuri alese.





VIN la Operă – eveniment în premieră

Ați ghicit, stimați cititori, ne aflăm la evenimentul „VIN la Operă”! Ruxandra Serescu – directorul general al Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța - ne oferă câteva lămuriri: „Pe data de 14 noiembrie fiind sărbătorită Ziua Dobrogei, ne-am gândit că este un bun prilej de a promova vinurile dobrogene. Drept urmare, am adunat aproape toate cramele din județul Constanța și, în parteneriat cu Primăria și Teatrul Național de Operă și Balet «Oleg Danovski», ne-am gândit să oferim două seri de neuitat reprezentanților mediului de afaceri. Au fost invitați cei mai mari contribuabili din județul Constanța, cei mai importanți din economia locală. Este un proiect pilot prin care promovăm atât cramele, cât și mediul de afaceri. Intenționăm să-l repetăm în viitorii ani, pentru a deveni un eveniment de tradiție. În urmă cu mai mulți ani am organizat un târg al vinurilor în Piața Ovidiu. De astă dată ne-am gândit să organizăm evenimentul într-un format mult mai elegant.”





Mărețul spectacol al vinurilor dobrogene

În foaierul teatrului, mulțimea invitaților se perindă pe la standurile producătorilor de vinuri, ale căror nume strălucesc pe un panou uriaș: Casa de vinuri Cotnari, Crama Hamangia, Crama Gabai, Crama La Sapata, Crama Darie, Crama Dacris, Domeniile Bogdan, Crama Histria, Tohani România, Crama Viișoara, Domeniile Clos des Colombos, Vinarte, Crama Famila Vlădoi.




Asistăm la un măreț spectacol al vinurilor dobrogene: Băbească neagră, Fetească regală, Aligotè, Merlot, Busuioacă, Tămâioasă românească, Grasă de Cotnari, Chardonnay, Sauvignon, Pinot gris, Pinot noir, Cabernet Sauvignon, Syrah și câte și mai câte. Sunt vinuri faimoase, medaliate în multe competiții internaționale. Te îmbeți doar citindu-le denumirile!

Iată, s-au ridicat paharele! Licorile ce așteaptă sărutul buzelor însetate ascund un măreț tezaur: lumina și căldura soarelui dobrogean, limpezimea și neliniștea văzduhului de la Marea Neagră, seva unică, dătătoare de viață și putere a pământului dintre Dunăre și mare.

Parfumul și dulceața vinurilor au un efect miraculos asupra degustătorilor. Chipurile doamnelor, domnișoarelor și domnilor se luminează ca prin farmec, limbile se dezleagă și inimile vibrează de sentimente nobile.

Pe aripile muzicii divine

Deodată, difuzoarele au prins viață. De la spectacolul vinurilor alese, mulțimea este invitată, în sală, la întâlnirea cu Muzica. Primul rând este rezervat oaspeților din Yokohama, oraș cu care municipiul Constanța s-a înfrățit în urmă cu 45 de ani.

Orchestra, corul și dirijorul își ocupă locurile pe scenă, în aplauzele spectatorilor, și, la un semnal, arcușurile viorilor prind a suspina pe ritmul muzicii divine, care vorbește despre plăcerile simple ale vieții, despre frumusețe și dragoste, despre vin și pasiune, despre bucuria de a trăi.



Asistăm la un adevărat regal muzical. Spectatorii parcă plutesc pe aripile valsului „Vin, cântec, femei” de Johan Strauss, ale ariei șampaniei din opera „Don Giovanni” de Wolfgang Amadeus Mozart, ale polcii Tritsch-Tratsch de Johann Strauss, ale Habanerei și ariei toreadorului din opera „Carmen” de Georges Bizet, ale Corului țiganilor din opera „Trubadurul” de Giuseppe Verdi.


 

Vocile de aur ale soliștilor operei - Daniel Pop, Marius Eftimie, Silvia Simionescu, Răzvan Săraru, Lucia Mihalache, Cristian Carage, Laura Eftimie, Doru Iftene - fac să strălucească și mai puternic bijuteriile muzicale. Sala este în delir, aplaudă frenetic și ovaționează, obligându-i să revină pe scenă și să ofere bis-uri după bis-uri.



Un îndemn divin!

Am părăsit teatrul cu sentimentul că am întinerit cu cel puțin 40 de ani, că mi-au crescut aripi și că pot zbura de acum înainte. Din ceruri, Dumnezeu, îngerii și sfinții, care asistaseră plini de încântare la minunatul spectacol al vinurilor și muzicii din cetatea Tomisului, mă opriră pe o alee, în timp ce străbăteam parcul, și mă îndemnară ca, atunci când voi prezenta evenimentul în ziar, să le cer organizatorilor să-l repete cât mai des. „Ioane, cu ajutorul vinului dobrogean și al muzicii, oamenii vor fi mai buni, mai înțelepți și mai pașnici. Străvechiul Tomis trebuie să devină panteonul muzelor și al divinelor licori!” – îmi spuseră într-un glas preasfinții.
 



Drept urmare, dând ascultare poruncii Cerului, îi sfătuiesc pe producătorii de vinuri din Dobrogea, pe oamenii de afaceri ca împreună cu Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, cu municipalitatea, cu Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, cu Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Constanța, cu cenaclurile de creație literară să organizeze cât mai multe evenimente în care afacerile să își dea întâlnire cu muzele, pentru a bucura inimile oamenilor și a-i face să prețuiască mai mult munca, afacerile, arta, dragostea și prietenia.  



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6229 secunde