LIVETEXT. Dobrogea, la ceas aniversar! Tulcea găzduieşte manifestările dedicate acestei sărbători. Oficiali din Constanţa, prezenţi

886
UPDATE. Marilena Dragnea: "Vă multumesc pentru prezență și în același timp pentru invitație. Nu voi vorbi despre însemnătatea acestei zile. Le mulțumesc parlamentarilor că au decis ca această zi să fie zi națională. La Mulți Ani tuturor!"

UPDATE. Mihai Lupu: "Este un moment emoționant. Ca inițiator al acestei legi în 2013 vreau să vă spun că dacă toate provinciile din România sărbătoreau o zi specială, Dobrogea nu avea o zi. Dobrogea are cele mai evidente marturii a trăirii noastre pe aceste meleaguri. Vorbim de Histria, ultima mitropolie pe teritoriul României, de Adamclisi, de Delta Dunării, de Litoral, de cetăți antice. România este mult mai bogată cu Dobrogea. În 2015 Parlamentul a redat această zi națională a României. Inițiativa a fost să sărbătorim împreună. Dobrogea este unică. Nouă ne rămâne sarcina să punem în valoare a tot ceea ce ne-a dat Dumnezeu aici. În urmă cu 144 de ani în baza tratatului de la Berlin, Dobrogea a revenit României. Este un moment important al istoriei noastre moderne pe care îl celebrăm azi. În același timp onorăm viziunea cu care politicienii români de la acea vreme au gândit un proiect roditor. 14 noiembrie este o zi plină de sănătate și încărcătură emoțională pentru toți dobrogenii. Trebuie să cinstim si să promovam valorile noastre. Trebuie să fim onești și să trăim în armonie indiferent de județ sau etnie. Diversitatea etnică de aici conferă Dobrogei o aură specială. Regiunea noastră este un model de conviețuire interetnică. Fiecare dintre aceste minorități a contribuit la dezvoltarea Dobrogei. Spun cu toată convingerea că Dobrogea reprezintă un model pentru toleranță și armonie. Forta națiunii sta în coeziunea oamenilor. Solicit autorităților naționale sa repare o nedreptate care li se face celor din Constanța și Tulcea. Suntem singurii care plătim taxa de pod ca să ieșim sau să intrăm în județ. Suntem discriminați. Vă multumesc tutror. La Mulți Ani!"


UPDATE. Episcopul Tulcei, Părintele Visarion: "În urmă cu câteva momente am înălțat o rugăciune către Dumnezeu pentru cei care s-au jertfit pentru noi. Această zi pentru noi constituie o zi deosebită pentru că este ziua în care această provincie a revenit la trupul patriei mame. Aici avem un pământ roditor și primitor. Dobrogea este plămânul României. Trebuie să le transmitem tinerilor dragostea față de pământul strămoșesc. Dumnezeu să vă ajute și să vă binecuvânteze"

UPDATE. Ștefan Ilie, primar Tulcea: "Ne bucurăm că suntem aici la Tulcea și sărbătorim această zi națională. Vreau să felicit pe această cale tot ansamblul care a dus la decretarea acestei zile ca sărbătoare națională. La nivel național noi ne confruntăm cu punerea bazelor ale statului militar român. A fost un întreg efort al românilor conduși de Carol I. La Mulți Ani!"


UPDATE - Horia Teodorescu, președinte CJ Tulcea: "Vreau să vă mulțumesc tuturor că sunteți aici. În primul rând vreau să mulțumesc delegației venite de la Constanța. Este foarte important ca noi să fim uniți. Dobrogea reprezintă o insulă frumoasă a României"

În sală rulează în aceste momente un clip care surprinde cele mai importante momente ale Războiului de Independență.


UPDATE. În acest moment a început evenimentul de la Tulcea care marchează 144 de ani de existența Dobrogei. În deschidere, ansamblul Danubiu intonează imnul de stat al României.

În sală sunt prezenti președintele CJC, Mihai Lupu, vicepreședintele CJC, Stelian Gima, subprefectul Marilena Drăguța, secretarul general al judetului Constanța, Nesrin Geafar, primarul municipiului Tulcea, Ștefan Ilie, preşedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu, dar și alți deputați și senatori din Tulcea.




xxx

Tulcea se numără şi anul acesta printre localităţile care găzduiesc manifestări dedicate Zilei Dorbrogei.

La orele 10.00 are loc desfăşurarea unui ceremonial militar şi religios la Monumentul Independenţei, urmat de o serie de evenimente culturale, printre care amintim spectacolul artistic "Dobrogea unită", în Piaţa Civică din municipiu.

Sunt organizate momente artistice oferite de Ansamblul artistic Baladele Deltei, Ansamblul etnofolcloric Plăieşii şi de interpretul Florin Chilian, iar Biblioteca Judeţeană 'Panait Cerna' găzduieşte expoziţia temporară 'Dobrogea mea', indică sursa citată. Muzeul de Istorie şi Arheologie îşi deschide porţile, începând cu orele 11.00, pentru expoziţia 'Vizitele familiei Regale în Dobrogea şi Delta Dunării'.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.34 secunde