Vom plăti facturi uriașe la iarnă? Se pregătește eliminarea plafonării prețului la gaz!

7573
1
Eliminarea plafonării/compensațiilor din facturile de gaze naturale ar duce la dublarea tarifelor pentru unii consumatori, dacă aceștia nu se vor orienta spre contracte noi încă de acum. Astfel, oamenii s-ar putea trezi în plină iarnă cu facturi uriașe.

Recent ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că pentru această iarnă Guvernul intenționează să reducă numărul de beneficiari ai plafonării prețului la energie. Modificarea schemei de compensare-plafonare la energie ar urma să fie discutată cu specialiștii, în sensul în care să rămână beneficiari ai ajutoarelor doar consumatorii vulnerabili. Potrivit ministrului, o astfel de măsură este necesară în condițiile în care sunt presiuni majore asupra bugetului de stat. Acesta este un proces mult mai dificil de realizat decât a fost introducerea lor, consideră președintele Asociației „Energie Inteligentă”, Dumitru Chisăliță.

“Dacă măsura se va lua de la 1 octombrie, oamenii s-ar putea trezi în plină iarnă cu facturi uriașe. Există un număr limitat de consumatori/furnizori privilegiați, care au mari avantaje din această plafonare/compensare și vor face tot posibilul, folosindu-se de diverse tertipuri, să mențină această construcție convenabilă pentru ei. Cât de mult ar crește facturile, dacă s-ar elimina plafonarea prețului la energie - exemplu: Eliminarea plafoanelor la prețurile energiei/gazelor ar aduce instantaneu aplicarea prețurilor existente în contractele în vigoare”, a explicat specialistul în energie. Prețul plafonat la gaze pentru consumatorii casnici este 0,31 lei/kWh cu TVA inclus față de 0,57219 lei/KWh fără TVA (0,68 lei/kWh cu TVA inclus), prețul existent în contractele dintre un furnizor și un client casnic din Constanța.

“Astfel, eliminarea plafoanelor va aduce, în cazul acestui client, o creștere instantanee a prețului cu 119%. În același timp avem furnizori care au achiziționat în cea mai mare parte, pentru următorul an, gazele pentru populație la un preț plafonat de 150 lei/kWh, ceea ce ar face ca o decizie de eliminare a plafonării prețurilor să aducă instantaneu un profit suplimentar la nivelul furnizorilor de până la 150%”, a mai precizat președintele Asociației „Energie Inteligentă”.

Consumatorii casnici ar putea achita prețuri duble la gaze

Lipsa unei pregătiri corespunzătoare a consumatorilor, agravată de modul defectuos în care statul a derulat politicile de protejare a consumatorilor în anul 2021-2022, îi va face pe aceștia să nu conștientizeze și să nu reacționeze corespunzător la o eventuală eliminare a plafonării prețurilor la gaze, respectiv să nu meargă înspre platforma www.anre.ro pentru a-și căuta un alt furnizor, “trezindu-se” în plină iarnă cu facturi uriașe.

“Consumatorii dacă ar merge către platforma anre.ro, ofertele existente astăzi acolo teoretic le-ar permite să achite aceleași prețuri ca cele de acum.

Astfel, cel mai probabil scenariu pentru iarna următoare, al unei eliminări potențiale, de la 1 octombrie 2023, a plafonării/compensării prețurilor la gaze, ar fi următorul: Majoritatea consumatorilor casnici de gaze naturale vor achita prețuri duble la gaze. O mică parte dintre consumatori, la 2-3 luni de la momentul constatării facturilor mari, care trebuie achitate pentru gaze (duble față de anul trecut), se vor îndrepta către comparatorul de prețuri al ANRE, dar atunci vor găsi alte prețuri la gaze și vor achita pentru a doua jumătate a iernii prețuri mai mari cu cca 22 – 29%”, a mai spus specialistul în energie.

O foarte mică parte dintre consumatori (cei foarte bine instruiți și dinamici), care se vor îndrepta către comparatorul de prețuri al ANRE acum, vor mai prinde prețurile din acest moment de pe comparatorul ANRE, respectiv vor achita aceleași prețuri la gaze care îl achită și în prezent.

“Neeliminarea prețurilor la gaze ar însemna un efort pe bugetul de stat, care va aduce cu siguranță creșteri de taxe și impozite”, a precizat Chisăliță.

Adică, greul va cădea tot pe populația săracă – ea va trebui să achite impozite suplimentare pentru a compensa o parte din factura unor persoane cu venituri mari.



Comentează știrea

fani
25 august 2023
solutii

Platiti ca o meritati ! In prostie v-ati aruncat toti pe gaz in timp ce Gazprom isi freca mainile .Era clar de unde va fi luat gazul (din import) al nostru il vandusera niste tradatori....La dublare sau triplare va doresc

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5053 secunde