Ministrul Burduja: "Pe cadrul legislativ actual, măsura compensării şi plafonării energiei este până în 2025"

135
Ministrul Burduja:

Articole de la același autor

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat miercuri că, pe cadrul legislativ actual, măsura compensării şi plafonării energiei este valabilă până în anul 2025, însă consideră că subvenţia pentru energie ar trebui ţintită pe consumatorii vulnerabili cu venituri mici.

Prezent la o conferinţă de presă la sediul PNL, Burduja a fost întrebat de jurnalişti dacă s-a luat în calcul la nivel guvernamental o modificare a măsurii de plafonare a preţurilor la energie, în condiţiile în care preţurile au scăzut puternic la nivel european, chiar negative pe anumite intervale de timp.

„Revenind la subiectul compensărilor şi plafonărilor, noi avem, pe cadrul legislativ actual, această măsură până în 2025. Este adevărat că e o discuţie la nivel european, dar ea nu este închisă, însă se pare că cel puţin până în primăvara anului viitor ni se va permite o asemenea schemă, pentru că şi piaţa este în evoluţie. Sigur, acum au scăzut preţurile şi la energie electrică şi la gaze, dar asta nu înseamnă că, apropiindu-ne de iarnă sau când ieşim din iarnă, nu vom putea asista la eventuale creşteri de preţuri. Şi atunci, e mult mai uşor, cred, pentru consumatorul final să aibă o predictibilitate, să aibă un suport din partea statului”, a spus Burduja.

Potrivit acestuia, măsura ideală ar fi o ţintire a sprijinului pe consumatorii vulnerabili.

„Una este să subvenţionezi preţul la gaze şi la energie electrică pentru un preşedinte de consiliu de administraţie de la o multinaţională, care poate să aibă un salariu de 50.000 de euro, şi alta e să subvenţionezi un român care e pe salariul minim. Toată lumea spune că lucrul ăsta se poate face foarte greu sau nu se poate face, dar eu am să încerc să mă ocup de subiect, astfel încât să putem ţinti aceste măsuri de sprijin de subvenţie la energie electrică, la gaz, dar şi la energie termică, unde avem aceeaşi problemă. Fiecare bucureştean, inclusiv dumneavoastră, eu şi alţii primește acelaşi nivel de sprijin din partea statului, ceea ce nu mi se pare corect”, a adăugat el.

În opinia sa, sprijinul ar trebui să fie defalcat pe categorii de consumatori, în funcţie de venituri.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8007 secunde