AFACEREA MAXI-TAXI, STAT ÎN STAT! CINE PROTEJEAZĂ BOMBELE PE ROȚI DIN CONSTANȚA

5922
4

Articole de la același autor

Indiferent că circulă în plin sezon estival sau iarna, constănțenii care aleg să meargă cu microbuzele maxi-taxi au de trecut o probă de foc. 


Dacă ești claustrofob, nici să nu te gândești să te urci într-un astfel de microbuz, în care șoferii înghesuie persoanele mai rău ca pe sardine într-o conservă. Chiar dacă sunt controlați și amendați, din când în când, șoferii și firmele de transport renunță la siguranța pasagerilor pentru a obține profit. În week-end-ul ce tocmai a trecut, rutieriștii constănțeni au verificat dacă șoferii microbuzelor circulă regulamentar. Nici vorbă de așa ceva! 


Oamenii legii au acordat peste 50 de sancțiuni șoferilor de microbuze, cele mai multe dintre ele fiind pentru numărul extrem de mare de pasageri înghesuiți în mașină. Chiar dacă amenzile nu sunt deloc de neglijat, totalizând aproximativ 50.000 lei doar în week-end, legea va fi încălcată din nou, pe principiul "las’ că merge așa". Și chiar merge! 


Șoferii și patronii firmelor știu că rutieriștii pot doar să le dea amenzi și nu le pot retrage licența de transport. De acest lucru se ocupă autoritatea supremă în materie de transport rutier, ARR, care nu se alătură aproape deloc rutieriștilor și se ocupă mai mult de transportul de marfă. Astfel, șoferii de microbuze sunt amendați sistematic de polițiști, însă "răul" nu este tăiat de la rădăcină, de Autoritatea Rutieră Română, care ar putea să le suspende licența acestor firme, dacă ar dispune și controale în acest sens. 


Comisie de control a microbuzelor 
Firmele și-ar putea pierde avizele de funcționare dacă șoferii de maxi-taxi vor continua să încalce legea. Decebal Făgădău, primarul interimar al Constanței, este de părere că microbuzele maxi-taxi nu respectă avizele deținute și opresc oriunde doresc, nu numai în stații. 


"Microbuzele care fac activitatea de maxi-taxi opresc unde vor, cu încălcarea condițiilor din aviz. Vom face o comisie împreună cu Poliția Rutieră, cu Autoritatea Rutieră Română, Registrul Auto Român, cu ISCTR-ul. Comisia va verifica respectarea condițiilor din avizul de funcționare a celor care efectuează activitatea de maxi-taxi, iar dacă aceste condiții nu sunt respectate, avizul ar urma să fie retras", a precizat Făgădău. 


RATC propune o alternativă, din 2017 
Ovidiu Tănase, directorul Regiei Autonome de Transport în Comun Constanța, vrea să îi prezinte primarului interimar oferta unei firme în vederea achiziționării unor mini-autobuze, cu 51 de locuri. În cursul acestui an, va fi făcut un studiu de fezabilitate și, dacă totul merge așa cum trebuie, în anul 2017, RATC va dispune de mini-autobuze. 


Regia vrea să renunțe la o parte din autobuze, vechi din 2002, care necesită cheltuieli mari de întreținere. De asemenea, dacă vor fi achiziționate de către Regie, aceste mini-autobuze ar putea circula și pe străzi mai înguste, precum Unirii sau Nicolae Iorga. 


"Este vorba de o reînnoire a parcului auto, unde avem suficiente mașini de capacitate mare. Avem 110 autobuze destul de vechi, din 2002, care sunt în stare de funcționare, dar le ținem cu cheltuieli mari de întreținere.


În momentul în care am luat un număr de mini-autobuze, reducem la jumătate cheltuielile cu combustibilul. Plus că, trei ani nu vom avea grija costurilor de întreținere, acestea fiind în garanție. Vom putea transporta același număr de călători, cu cheltuieli mult mai mici. Ne gândim și să intrăm pe alte trasee, acolo unde nu putem intra acum din cauza gabaritului prea mare al autobuzelor existente", a declarat, pentru "Cuget Liber", Ovidiu Tănase. 




Comentează știrea

Ciribam
7 martie 2016
Sincer

Sincer ar trebui sa ii amendati zi de zi pana ies pe - si asa o sa scoatem microbuzele din c-ta si vom avea un transport probabil mult mai bun oferit de RATC .

adevar
7 martie 2016
dau limbi in cuur la toti romanii

o fac din placere, sunt papusa voastra.

Emil
7 martie 2016
RATC

Microbuzele, sicriele pe patru roti, sau cum or mai fi ele numite, au aparut datorita serviciilor "de calitate" oferite de RATC Atunci cand nu avea cpncurenta, acesta crestea pretul biletului dupa bunul plac. Nu cred ca ar trebui distrusa concurenta, ci fortata sa intre in legalitate, altfel spus: sa se aplice legea. Ca cetatean imi doresc sa ma simt in siguranta in mijloacele de transport in comun. Cu stima!

Răspuns la: Sincer
Adăugat de : Ciribam, 7 martie 2016
Sincer ar trebui sa ii amendati zi de zi pana ies pe - si asa o sa scoatem microbuzele din c-ta si vom avea un transport probabil mult mai bun oferit...
Tzibilan
7 martie 2016
Raspuns

Pana la urma cine protejeaza? Sau titlul era de la alt articol? Si titlul si articolul de ra...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6723 secunde