Al doilea contingent de militari români s-a întors acasă, din Afganistan

574

Articole de la același autor

Al doilea contingent de militari români s-a întors în țară, la sfârșitul săptămânii trecute, din teatrul de operații din Afganistan. Ministerul Apărării Naționale a anunțat că planul de retragere a celor peste 600 de militari români este coordonat împreună cu comandanții din teatrul de operații, „astfel încât procesul să se desfășoare coerent și în condiții de maximă siguranță”.





Finalizarea procedurilor va avea loc până la 11 septembrie 2021 dar, din motive de securitate, calendarul repatrierii militarilor nu este public, însă este sincronizat permanent cu planificările făcute de ceilalți membri ai Alianței Nord-Atlantice. Ministerul Apărării Naționale a demarat, de la 1 mai, procesul de retragere a militarilor români din Afganistan, conform Declarației comune a Consiliului Nord-Atlantic adoptată la recenta reuniune extraordinară comună a miniștrilor de externe si miniștrilor apărării din statele membre ale NATO.



Din 2002 și până în prezent, un număr de peste 32.000 de militari ai Armatei României au participat la misiunea din Afganistan, în rotații de câte șase luni, atât în cadrul unor elemente de comandă și control de nivel brigadă, cât și în cadrul unor structuri de forțe de nivel batalion, companie, pluton, echipe operaționale de consiliere și legătură (OMLT), detașamente din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale, echipe de instructori ANA Training, subunități CIMIC. La misiuni au luat parte și elemente de sprijin logistic din cadrul Comandamentului Logistic Întrunit, structuri din cadrul Comandamentului Comunicațiilor și informaticii, structuri din cadrul Forțelor Navale Române, personal de stat major încadrat în comandamente NATO și multinaționale. Forțele Aeriene Române au asigurat în două misiuni diferite comanda Aeroportului Internațional din Kabul (KAIA).

Misiunile militarilor români în teatrul de operații din Afganistan au fost coordonate de Comandamentul Forțelor Întrunite din cadrul MApN.



În ultima perioadă, România a fost unul dintre cele mai importante state contribuitoare cu trupe la Misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocați, iar în ultimii șase ani participarea la RSM a constituit principala prioritate privind contribuția Armatei României la operații în afara teritoriului statului român.

În cei 19 ani de participare cu structuri militare în acest teatru de operații, 27 de militari români și-au pierdut viața în acțiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniți.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5131 secunde