Alertă în magistratură din cauza legii privind pensiile de serviciu: "O să ajungem într-un veritabil blocaj!"

3815
2

Articole de la același autor

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis o scrisoare deschisă prin care subliniază necesitatea „unui dialog interinstituțional real” în ceea ce privește pensiile de serviciu ale magistraților. De altfel, într-o adresă semnată de mai multe asociații ale judecătorilor și procurorilor, trimisă lui Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, se atrage atenția asupra faptului că, din cauza schimbărilor preconizate, în numai trei luni (noiembrie 2022 – ianuarie 2023) au depus cereri de pensionare 335 de magistrați, adică un număr egal cu numărul judecătorilor din 9 curți de apel la un loc!

În contextul demersului legislativ referitor la modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, aflat în prezent pe rolul Camerei Deputaților, în calitate de Cameră decizională, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis o scrisoare deschisă în care „subliniază necesitatea unui dialog interinstituțional real, astfel încât o intervenție normativă în acest domeniu să fie realizată cu respectarea standardelor constituționale vizând principiul fundamental al independenței justiției și a cerințelor firești de predictibilitate a legii, evitând astfel destabilizarea sistemului judiciar în ansamblul său și afectarea gravă a dreptului cetățeanului de acces la justiție”.

„Pensia de serviciu a fost instituită pentru a încuraja stabilitatea în serviciu şi formarea unei cariere în magistratură, în acest scop fiind reglementate o pensie cât mai apropiată de indemnizația avută în timpul activității, cât și condiții specifice de pensionare.

Reglementarea pensiei de serviciu pentru magistraţi nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv prin prisma specificului activităţii judecătorilor și procurorilor, care impune acestora cele mai stricte obligaţii şi interdicţii, precum și responsabilități şi riscuri sporite care nu se regăsesc la alte categorii profesionale, constituind așadar o compensație parțială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special al acestora. (...) Prin urmare, menținerea modului de calcul al pensiei de serviciu, respectiv 80% din indemnizaţia de încadrare brută lunară şi sporurile avute în perioada de activitate, cu corectivul limitării cuantumului net al pensiei astfel încât, indiferent de evoluțiile politicii fiscale a statului, aceasta să nu depășească valoarea netă a unei indemnizații în plată, răspunde exigențelor statuate atât de jurisprudența obligatorie a Curții Constituționale, cât și de documentele internaționale relevante”, se arată în scrisoarea CSM.

În trei luni, au depus cereri de pensionare 335 de magistrați, cât din 9 curți de apel

Totodată, instituția care veghează ca un garant al independenței justiției atrage atenția asupra faptului că proiectul de lege va determina creșterea numărului celor care vor ieși la pensie și un blocaj al instanțelor. „În adoptarea reglementărilor în acest domeniu trebuie evitată instituirea oricărei discriminări viitoare între beneficiarii pensiei de serviciu, doar în acest fel adoptarea legii putând contribui la asigurarea stabilității în magistratură. În caz contrar, proiectul de lege va determina creșterea considerabilă a numărului judecătorilor și procurorilor care vor solicita eliberarea din funcție prin pensionare, până la momentul intrării în vigoare a noii legi. Este evidentă situația dificilă cu care s-ar confrunta instanțele și parchetele în ipoteza pensionării imediate a unui număr mare de magistrați. O astfel de perspectivă ar conduce la un veritabil blocaj în activitatea judiciară, cu consecințe care vor greva pentru mulți ani instanțele judecătorești și parchetele de pe lângă acestea și, astfel, vor afecta grav dreptul cetățeanului la un proces echitabil, inclusiv în componenta referitoare la accesul la instanță, actul de justiție devenind iluzoriu”, se mai stipulează în scrisoarea menționată.

De altfel, într-o adresă transmisă președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, semnată de mai multe asociații ale judecătorilor și procurorilor, prin care se solicită același dialog deschis și posibilitatea participării la dezbaterile parlamentare, se menționează că în trei luni (noiembrie 2022 – ianuarie 2023) au depus cereri de pensionare 335 de magistrați.

„Cu alte cuvinte, prin raportare la datele publicate de CSM vizând resursele umane la data de 1 februarie 2023, numărul

magistraţilor care au formulat cereri de pensionare în perioada noiembrie 2022 - ianuarie 2023 este egal cu numărul judecătorilor din 9 curţi de apel la un loc sau cu numărul procurorilor din tot atâtea parchete de pe lângă curţile de apel la un loc (de exemplu, Curtea de Apel Alba-Iulia, Curtea de Apel Bacău, Curtea de Apel Braşov, Curtea de Apel Constanţa, Curtea de Apel Galaţi, Curtea de Apel Iaşi, Curtea de Apel Oradea, Curtea de Apel Piteşti, Curtea de Apel Târgu-Mureş sau Parchetele de pe lângă aceste curți de apel). Lipsa vădită şi acută a resurselor umane determinată de această stare de lucruri va avea implicaţii negative majore asupra organizării activităţii instanţelor şi parchetelor, asupra celerităţii şi calităţii actului de justiţie al cărui destinatar este cetăţeanul”, se atrage atenția în adresa transmisă reprezentantului Camerei Deputaților. 



Comentează știrea

Tot Ei
11 aprilie 2023
erorile celor ce se substituie neamului

Pana acum blocajele au fost făcute "contra schimb" pentru "casare-cazare-pre-tran-scriere" in birouri!!

Mihai
11 aprilie 2023
vulpea si strugurii

era clar ca se va ajunge aici, la un moment dat, prea mare era discrepanta intre meserii, mult prea proast a fost facuta legea salarizarii si cea a pensiilor...prea putin le a pasat de acest lucru preaiubitului psd. Cred ca doar un guvern tehnocrat ar pune piciorul in prag, salarii corecte si pensie numai pe contributie, asa cum e normal.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4891 secunde