IPS Teodosie: "Unde se schimbă rânduiala nu mai este Dumnezeu"

7756
2
IPS Teodosie:

Articole de la același autor

Propunerea celebrării Paștelui într-o singură zi pentru toți creștinii, indiferent de rit, aparține fostului ministru de Externe Teodor Baconschi, printr-o postare pe pagina sa de socializare care a luat prin surprindere numeroase persoane și care nu este singulară, profesorul Adrian Papahagi, fost consilier în același Minister al Afacerilor Externe, susținând aceeași idee.

Într-o recentă postare, datând de duminică, 9 aprilie, Teodor Baconschi scrie: „Decalajul pascal dintre ortodocși și restul lumii creștine pare o relicvă a Războiului Rece. Popoarele ortodoxe, eliberate de comunism, au tot cerut ierarhiilor sincronizarea calendarului, fără rezultat. Culmea e că BOR nu e pe stil vechi, deci ar putea celebra Paștele odată cu catolicii și protestanții (cum fac ortodocșii din Finlanda și Estonia). Cu toate astea, mergem cu rușii – și calendarul lor iulian, neîndreptat. Adică taman cu cei care au sabotat unitatea panortodoxă atât prin războiul inter-ortodox din Ucraina, cât și prin neparticiparea arogantă la Sinodul din Creta (2016)”.

De asemenea, prof. Adrian Papahagi, de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, a anunțat că după Paște va iniția un amplu demers național, solicitând Adunării Naționale Bisericești și Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să calculeze data Paștelui pe calendarul gregorian (de care oricum ține seama Crăciunul) „astfel încât să sărbătorim Învierea alături de toată creștinătatea apuseană (incluzându-i aici, de pildă, pe ortodocșii finlandezi) și alături de concetățenii noștri catolici sau protestanți, fie ei maghiari, sași, români sau orice. Acest decalaj de calendar e foarte supărător și pentru milioanele de români care locuiesc în Occident, dar nu pot beneficia de zilele libere acordate de statele de reședință, pentru a sărbători Paștele alături de rudele din țară, și trebuie să-și ia zile suplimentare de concediu. N-au decât să ne urmeze exemplul și grecii, bulgarii și ceilalți, dacă vor comuniune”.



„Nu vreau să-i judec, că nu-i treaba mea, doar îi compătimesc!”


Întrebat ce părere are în legătură cu această propunere, IPS Teodosie a răspuns tranșant: „Cred că nu știu ce spun. Noi respectăm toate cele trei condiții de la Sinodul I ecumenic care sunt scrise într-un canon al sărbătorii Paștelui. Adică să fie după echinocțiul de primăvară, după Paștele evreilor și după lună plină. Dacă una din aceste condiții nu se împlinește, se amână o lună, ca să fie toate împlinite. De aceea perioada la care variază data Paștelui este de cinci săptămâni. Catolicii au uneori Paștele înainte de cel al evreilor. Adevărat este că noi sărbătorim Paștele după calendarul neîndreptat, că așa a hotărât Sinodul de la 1923 de la Constantinopol, când s-a îndreptat calendarul în partea de răsărit. În partea de apus s-a îndreptat calendarul în secolul al XVII-lea. Acolo este Paștele adevărat unde vine Sfânta Lumină. Au catolicii Sfântă lumină? N-au! Toți se adună la lumina ortodocșilor și strigă «Adevărata lumină a ortodocșilor!». Dar nu îndrăznesc să vină la ortodocși că-s posturi multe, mari, aspre, metanii, rânduieli de slujbă mai lungi. Le place să proclame într-un cuvânt, dar e greu să ții rânduiala, pentru că cere jertfă multă. La catolici totul este simbol, au lumină materială. Lumina care coboară la noi este realitate, nu-i simbol. Nu vreau să-i judec, că nu-i treaba mea, doar îi compătimesc!”, a declarat IPS Teodosie.

În completarea celor afirmate, Arhiepiscopul Tomisului a reamintit evenimentul petrecut în Sâmbăta Mare a anului 1579, consemnat în cronicile bisericești ale Cetății Ierusalimului. Potrivit izvoarelor scrise, un grup de soldați turci a interzis intrarea ortodocșilor în Biserica Învierii. Patriarhul grec Sofronie al IV-lea, aflat în primul an al patriarhatului său, stătea rugându-se în partea stângă a uşii bisericii, lângă o coloană. Şi deodată, în timp ce deja se făcuse noapte, coloana s-a despicat şi Sfânta Lumină a izbucnit din interiorul ei. Patriarhul a aprins îndată lumânarea sa şi a împărţit Sfânta Lumină credincioşilor. În câteva minute sfânta flacără s-a întins la toţi cei care se aflau acolo şi curtea bisericii s-a luminat. „Lumina a venit deasupra Sfântului Mormânt și n-a coborât la falsul patriarh, ci a venit la adevăratul patriarh, care era umilit. Pentru că unde se schimbă rânduiala nu mai este Dumnezeu, aceasta trebuie să reținem”, a concluzionat IPS Teodosie.



Comentează știrea

Credincios Ortodox
10 aprilie 2023
Pastele de Inviere

Si Prea Sfintia ta ai schimbat randuiala Bisericii cand ai sarbatorit Pastele (din nou!) de Inviere. Asa ca despre ce vorbim acum? Despre Fariseism. Cum sa te mai creada lumea?

Un cetatean
11 aprilie 2023
Crestinism

Când 2 Papi au venit în România si unul dintre ei a ținut slujba în Catedrala Neamului, cine și ce a înțeles de aici? Ca Dumnezeu e unic, ca dragostea pentru IISUS este unica. Niciodată nu s-a mai întâmplat asa ceva, dar prelatii nostri nu vad decât interesul lor privat și nu cauza omenirii și a creștinismului. Vrerea lui Dumnezeu nu poate fi schimbata de oameni ca respectivul, ci ea se va împlini! Căci unul este Dumnezeu!

Pagina a fost generata in 0.5174 secunde