Se împlinesc 22 de ani de la venirea la conducerea Arhiepiscopiei Tomisului a IPS Teodosie

2123
2
Se împlinesc 22 de ani de la venirea la conducerea Arhiepiscopiei Tomisului a IPS Teodosie - fond-22-ani-1680892881.jpg

Articole de la același autor

La începutul anului 2001, după retragerea arhiepiscopului Lucian Florea (decedat în 2004), Patriarhul Teoctist a convocat la București, pentru ziua de 21 februarie, Colegiul Electoral Bisericesc, în vederea alegerii unui nou arhiepiscop. În urma votului membrilor Colegiului a fost ales Teodosie Petrescu pentru scaunul arhiepiscopal de la Tomis. Întronizarea a avut loc în Duminica Floriilor, 8 aprilie 2001, la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța.

Duminică, 9 aprilie, se împlinesc 22 de ani de slujire liturgică de la instalarea IPS Teodosie în scaunul arhiepiscopal al celei mai vechi eparhii din țară, Arhiepiscopia Tomisului.

Cu acest prilej, vor fi lansate 50 de volume din colecția „Monumenta Historiae Orthodoxiae et Byzanthinae” (manuscrise în facsimil, majoritatea dinainte de anul 1000), 10 volume cu manuscrisele lui Eminescu (din colecția „Biblioteca Eminescu”), două volume din colecția „Monumenta Romaniae Historica” („Scythica Vindobonensia” și „Burebista. Decretul de la Dionysopolis”) și vor fi expuse lucrări din cadrul proiectului „Constantin Brâncuși – Opera pierdută sau distrusă”. Proiectul urmărește reconstruirea în bronz sau gips a 102 opere lipsă, dispărute sau distruse, din patrimoniul marelui sculptor Constantin Brâncuși, de către sculptorul Rodion Gheorghiță.

Evenimentul cultural va avea loc în cadrul Sfintei Liturghii, ce începe la ora 7.45, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Programul IPS Teodosie de Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim

Sâmbătă, 8 aprilie, de la ora 8.00, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Cruce și Sf. Calinic de la Cernica” din cartierul constănțean Energia. Enoriașii se vor putea închina la moaștele sfinților: Vasile cel Mare, Lazăr, Calinic, Pavel, Andrei, Ioan Botezătorul, Maria Magdalena, Emilian de la Durostor, Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Pantelimon, Nectarie, Mina, Nicolae, Spiridon, dăruite de către Mitropolia de Durostorum, Bulgaria. Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica este cinstit în Biserica Ortodoxă Română în data de 11 aprilie.

În aceeași zi, de la ora 15.00, va conduce procesiunea de Florii „Urcuș spre Înviere” organizată de către parohia „Nașterea Maicii Domnului” în orașul Murfatlar, pe următorul traseu: Monumentul Eroilor – str. Al. I. Cuza – str. V. Milea – str. N. Stănescu – str. Calea București – str. Calea Dobrogei – str. Credinței – biserica „Nașterea Maicii Domnului”. După procesiune, slujba va continua cu oficierea Vecerniei. La final, corul de copii „Noii ostași ai lui Hristos” va susține un recital de pricesne specifice Postului Mare. Ulterior, de la ora 21.45, va oficia Acatistul Intrării Domnului în Ierusalim, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanța.

Duminică, 9 aprilie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Intrarea Domnului în Ierusalim (Floriile). Cu acest prilej, de la ora 7.45, ierarhul, împreună cu clerul și credincioșii, va înconjura Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța în procesiune cu ramuri de salcie și flori, apoi va fi săvârșită Sfânta Liturghie. Totodată, vor fi lansate 10 volume cu manuscrisele lui Eminescu (din colectia „Biblioteca Eminescu”), 50 de volume din colecția „Monumenta Historiae Orthodoxiae et Byzanthinae” (manuscrise în facsimil, majoritatea dinainte de anul 1000) și două volume din colecția „Monumenta Romaniae Historica” („Scythica Vindobonensia” și „Burebista. Decretul de la Dionysopolis”).

În ziua de Florii a anului 2001, IPS Teodosie a fost întronizat Arhiepiscop al Tomisului, iar duminică se împlinesc 22 de ani liturgici de slujire în scaunul arhieresc.

Astfel, de la ora 17.00, acesta va oficia slujba Deniei în Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța. Odată cu praznicul Intrării Domnului în Ierusalim se încheie Postul Mare și începe Săptămâna Mare, a Patimilor Domnului nostru Iisus Hristos. Duminica Floriilor este și prima zi din Săptămâna Patimilor, care ne aduce aminte de Patimile, Răstignirea și Îngroparea Domnului. În această perioadă, Biserica invită pe credincioși la rugăciune mai intensă, în fiecare seară oficiindu-se în biserici slujba Deniei. Termenul „denie” vine de la slavonescul „vdenie” şi se traduce prin „priveghere” sau „slujbă nocturnă”. Astfel, denia este slujba Utreniei sau „de dimineaţă”, care se oficiază în seara zilei precedente.



Comentează știrea

Diana
8 aprilie 2023
Un pacatos

Teodosie, este un simplu om, si este gresit ca lumea se inchina in fata lui. Dar si el greseste cand se inalta intre oameni. Iata ce zice Biblia despre acesti oameni. Luca 16/14-15 Fariseii, care erau iubitori de bani, ascultau si ei toate lucrurile acestea si isi bateau joc de El. Isus le-a zis: ’’Voi cautati sa va aratati neprihaniti inaintea oamenilor, dar Dumnezeu va cunoaste inimile; pentru ca ce este inaltat intre oameni este o uraciune inaintea lui Dumnezeu.’’

Popescu
10 aprilie 2023
Kiciuri

Si care e problema? E o functie de conducere ca orice alta functie! Acest om ar trebui sa se retraga, nu-l mai ajuta nici vocea. Cand va fi daramat scheletul, de langa podul de intrare in Mamaia? Alta hidosenie pe langa cea de pe trotuar si de langa benzinarie in Tomis Nord

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4002 secunde