"Schismă" în Educație? Pro și contra Religiei la Bacalaureat. Elevii contestă propunerea cultelor
Articole de la același autor
Pe de o parte, semnatarii solicită introducerea Religiei ca materie de Bacalaureat, în sensul în care nu ar trebui discriminată ca disciplină școlară, în raport cu celelalte discipline din trunchiul comun, care pot fi alese de elevi pentru a susține probe la Bac.
Iar pe de altă parte, cultele mai solicită și ștergerea sintagmei „orientare sexuală” din articolul 224, în care se arată că sunt interzise în toate spațiile destinate educației discriminările de orice tip, inclusiv discriminările pe baza orientării sexuale. Respectiv eliminarea articolului 2 alin. 1. b) – definirea „diversității” și a sintagmei referitoare la „orientarea sexuală” din articolul 11 alin. 1 din proiectul legii învățământului preuniversitar, conform principiului independenței față de orice formă de ideologie.
În opinia IPS Teodosie, „religia este de când lumea și este foarte bine să fie materie de Bacalaureat. În legătură cu oponența cultelor la legile nefirești, o găsesc atât de valabilă, o îmbrățișez, pentru că vrem să trăim în normalitate. Religia aduce sănătate societății și este un liant al tuturor materiilor de studiu, de la grădiniță și până la liceu”, a transmis Arhiepiscopul Tomisului.
Dacă tot se studiază patru ani, de ce să nu fie materie de Bacalaureat?
„La ora de Religie nu poți să vorbești numai despre ce vrei tu”
Și apropo de cel din bancă, Miruna Croitoru, președintele Consiliului Național al Elevilor, a declarat că „este alarmant faptul că se pune măcar în discuție ideea de a nu respecta două dintre principiile de bază ale societății - diversitatea și incluziunea. Atunci când ne referim la a încuraja participarea școlară, facem automat referire și la modul în care cadrul didactic asigură o atmosferă prietenoasă în sala de clasă, bazată pe acceptare, comunicare și înțelegere. Posibilitatea de a alege Religia ca probă la Bacalaureat nu ar aduce un beneficiu real elevilor, tocmai pentru că nu reprezintă un aspect unitar, ținând cont de multitudinea de convingeri religioase care nu ar trebui testate și evaluate în această formulă. Sau putem evalua credințele și valorile prin note de la 1 la 10?”, se întreabă lidera elevilor.
Top articole din Cultură-Educație
Comentează știrea
Alooo, doamna ziarist, religia nu este predata de dna invatatoare, au profesor de religie...ca toata lumea trebuie sa manance
Libera Alegere e premisa de baza pt. orice societate democratica. De aici se pleaca pe orice discutie. La religie - facultativ (nimic mai mult), cel putin in contextul de azi si aplicat la noi. [Bac] se poate alege ca materie de examen? DA - (4 ani de studiu e un criteriu bun). Cum notam, pai gasim ceva adecvat. (se poate si doar un calificativ, etc ). Un aspect de baza aici e Credinta, cea mai puternica insusire fara a implica in mod obligatoriu diverse dogme/norme de religie. Altfel, nu e nevoie nici sa sti de existenta unei Carti/Povesti/Nume ca sursa generatoare de Adevarata Credinta ! Referitor la norme Europene, la mine alegerea e pe traditiile noastre cu un grad mare de toleranta. Norma Europeana nu trebuie in nici un fel sa diminueaze chiar pina la "uitare" a specificului national. Nota: Religia a fost de multe ori si sursa de razboi, crime abominabile, etc. Mai departe pe repetare in context de ... In sens de reflectie ar fi si [norma ortodoxa/sau oricare alta - adica invatatura cartii] vs. [comportament de masa cu accentuare pe generatia +90]