MARE ATENŢIE LA PEŞTELE DE PE PIAŢA DIN ROMÂNIA! Paul Anghel, ANPC, ne lămureşte
1545
Articole de la același autor
Acţiune de donare de sânge, organizată de Baroul Constanţa! "Donezi o dată, salvezi trei vieţi"
14 Martie 2023
Enel, mesaj pentru clienţii săi. Ce se întâmplă cu facturile pe februarie 2023 la energie şi gaze
18 Februarie 2023
GALERIE FOTO. Pericol public la Constanţa! Nici pe trotuare nu mai suntem în siguranţă! "Aveţi grijă să nu cădeţi în groapă!'
15 Februarie 2023
Medicii legiști au încheiat autopsia tânărului mort pe masa de operație! Care a fost, de fapt, cauza morții
17 Martie 2023
Februarie, lună de foc la Centrul comunitar „Constanța pentru Ucraina”
28 Februarie 2023
gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare, ne sfătuieşte Paul Anghel, director general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).
„Acordați o atenție deosebită aspectului exterior al produsului, pentru a va formă o primă apreciere asupra gradului de prospețime a acestuia.
Nu achiziționați produse cu suprafață lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros și culoare modificate, cu aspect de vechi.
Refuzați să cumpărați pește și produse din pește pentru care aveți îndoieli privind gradul de prospețime, calitatea și modul de informare prin etichetare. Urmăriți modul de etichetare a peștelui și produselor din peste și nu cumpărați produse preambalate neetichetate”, ne sfătuieşte Paul Anghel, într-un amplu material informativ postat pe pagina sa de Facebook.
La ce să fim atenţi când cumpărăm peşte
De asemenea, specialistul ne mai spune să refuzăm să cumpărăm pește și produse din pește preambalate, pe ale căror etichete nu este înscrisă dată durabilității minimale/dată limita de consum sau dacă această dată este modificată sau depășită.
Nu achiziționați produsele la care constatați existența aglomerărilor de produs sub forma unor blocuri sau prezența gheții în ambalaj și acordați o atenție deosebită când cumpărați produsele alimentare congelate, asupra modului de prezentare a ambalajului. Nu achiziționați produse la care constatați că ambalajul este murdar, degradat, nu este închis etanș și nu asigura salubritatea produsului.
„Avertizez consumatorii că în anii anteriori, comisarii ANPC, în urmă acțiunilor de control, au găsit la comercializare produse neconforme, precum: chefal proaspăt expus la comercializare pe pat de gheață al cărui mușchi prezenta o consistență flască, burtă moale, umflată – amestecat cu chefal care era proaspăt și fără deficiențe; crap proaspăt care prezența semne vizibile de alterare (ochii retractați în orbite și burtă moale), produsul era expus la comercializare în afară datei limită de consum; scrumbie sărată, în vid, cu lichid în ambalaj, din cauza devidării, produsul având consistență moale și miros nespecific; macrou cu arsuri de congelare, din cauza depozitării incorecte; conserve de „sardine în ulei natural” care aveau declarată, pe etichetă, o cantitate netă de 200 g și un conținut de pește de 120 g, adică 60%, față de minim 70% prevăzut; conserve de „sardine în ulei vegetal”, conform declarațiilor de pe etichetă („ingrediente: sardinella gibosa 72%, apă, ulei soia 5.6%”), care în realitate aveau un conținut de apă în jur de 22%, față de maximum 8% admis;
file Pangasius cu glazură protectoare declarată de 20%, la care s-a determinat, după decongelare, o proporție de glazură de peste 28%; cod congelat, proveniență Spania, pe a cărui eticheta se declara glazură „0”, iar în urmă analizelor de laborator s-a determinat 4,99% glazură; produse preambalate etichetate incorect sau incomplet, fără menționarea tuturor ingredientelor și fără înscrierea datei durabilității minimale pe etichetă; utilizarea de denumiri improprii/ mențiuni menite a induce în eroare consumatorii (hering provenienţă Norvegia, comercializat sub denumirea de scrumbie de Dunăre; baby hering proveniență Polonia, comercializat sub denumirea de oblet)”, mai punctează Paul Anghel.
Mare atenţie la condiţiile depozitării
De asemenea, o abatere frecvent întâlnită în cadrul acțiunilor de control, desfășurate în anii anteriori, este nerespectarea condițiilor de depozitare și expunere la comercializare, respectiv: pește expus în condiții necorespunzătoare direct pe paviment, pește care prezența modificări organoleptice – solzi desprinși, consistentă flască a mușchiului, pește și produse din pește depozitate în afară spațiului frigorific, la temperatura mediului ambient, într-un depozit neamenajat și neautorizat, pește sărat (şprot și plătică) depozitat în agregat frigorific, dar care nu asigura temperatura de depozitare stabilită de producători.
„Acordați o atenție deosebită aspectului exterior al produsului, pentru a va formă o primă apreciere asupra gradului de prospețime a acestuia.
Nu achiziționați produse cu suprafață lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros și culoare modificate, cu aspect de vechi.
Refuzați să cumpărați pește și produse din pește pentru care aveți îndoieli privind gradul de prospețime, calitatea și modul de informare prin etichetare. Urmăriți modul de etichetare a peștelui și produselor din peste și nu cumpărați produse preambalate neetichetate”, ne sfătuieşte Paul Anghel, într-un amplu material informativ postat pe pagina sa de Facebook.
La ce să fim atenţi când cumpărăm peşte
De asemenea, specialistul ne mai spune să refuzăm să cumpărăm pește și produse din pește preambalate, pe ale căror etichete nu este înscrisă dată durabilității minimale/dată limita de consum sau dacă această dată este modificată sau depășită.
Nu achiziționați produsele la care constatați existența aglomerărilor de produs sub forma unor blocuri sau prezența gheții în ambalaj și acordați o atenție deosebită când cumpărați produsele alimentare congelate, asupra modului de prezentare a ambalajului. Nu achiziționați produse la care constatați că ambalajul este murdar, degradat, nu este închis etanș și nu asigura salubritatea produsului.
„Avertizez consumatorii că în anii anteriori, comisarii ANPC, în urmă acțiunilor de control, au găsit la comercializare produse neconforme, precum: chefal proaspăt expus la comercializare pe pat de gheață al cărui mușchi prezenta o consistență flască, burtă moale, umflată – amestecat cu chefal care era proaspăt și fără deficiențe; crap proaspăt care prezența semne vizibile de alterare (ochii retractați în orbite și burtă moale), produsul era expus la comercializare în afară datei limită de consum; scrumbie sărată, în vid, cu lichid în ambalaj, din cauza devidării, produsul având consistență moale și miros nespecific; macrou cu arsuri de congelare, din cauza depozitării incorecte; conserve de „sardine în ulei natural” care aveau declarată, pe etichetă, o cantitate netă de 200 g și un conținut de pește de 120 g, adică 60%, față de minim 70% prevăzut; conserve de „sardine în ulei vegetal”, conform declarațiilor de pe etichetă („ingrediente: sardinella gibosa 72%, apă, ulei soia 5.6%”), care în realitate aveau un conținut de apă în jur de 22%, față de maximum 8% admis;
file Pangasius cu glazură protectoare declarată de 20%, la care s-a determinat, după decongelare, o proporție de glazură de peste 28%; cod congelat, proveniență Spania, pe a cărui eticheta se declara glazură „0”, iar în urmă analizelor de laborator s-a determinat 4,99% glazură; produse preambalate etichetate incorect sau incomplet, fără menționarea tuturor ingredientelor și fără înscrierea datei durabilității minimale pe etichetă; utilizarea de denumiri improprii/ mențiuni menite a induce în eroare consumatorii (hering provenienţă Norvegia, comercializat sub denumirea de scrumbie de Dunăre; baby hering proveniență Polonia, comercializat sub denumirea de oblet)”, mai punctează Paul Anghel.
Mare atenţie la condiţiile depozitării
De asemenea, o abatere frecvent întâlnită în cadrul acțiunilor de control, desfășurate în anii anteriori, este nerespectarea condițiilor de depozitare și expunere la comercializare, respectiv: pește expus în condiții necorespunzătoare direct pe paviment, pește care prezența modificări organoleptice – solzi desprinși, consistentă flască a mușchiului, pește și produse din pește depozitate în afară spațiului frigorific, la temperatura mediului ambient, într-un depozit neamenajat și neautorizat, pește sărat (şprot și plătică) depozitat în agregat frigorific, dar care nu asigura temperatura de depozitare stabilită de producători.
Comentează știrea
Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Articole pe aceeași temă
Luni, 27 Februarie 2023
Duminică, 19 Martie 2023
Miercuri, 15 Martie 2023
Vineri, 20 Ianuarie 2023
Miercuri, 01 Martie 2023
Marţi, 14 Februarie 2023
Joi, 26 Ianuarie 2023
Duminică, 15 Ianuarie 2023
Vineri, 13 Ianuarie 2023
Marţi, 20 Decembrie 2022