România a demonstrat că sucurile Fanta au calitate diferită, în funcție de țara consumatoare

514
România a demonstrat că sucurile Fanta au calitate diferită, în funcție de țara consumatoare - fondsucurilefanta-1674156961.jpg

Articole de la același autor

În urmă cu cinci luni, România, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, a transmis o alertă Comisiei Europene, solicitând verificarea, în statele membre ale Uniunii Europene, a etichetelor produselor Fanta Portocale, Fanta Portocale Zero Zahăr și Fanta Lămâie.

Drept urmare, pe 12 ianuarie 2023, țara noastră a solicitat inițierea unei acțiuni coordonate de către România, la nivelul UE, de verificare. Inițiativa reprezintă o acțiune de pionierat privind depistarea și combaterea practicilor comerciale incorecte, cu „dublu standard”. În cazul în care se va stabili că a avut loc încălcarea legislației la nivel transfrontalier, se va proceda la aplicarea sancțiunilor, conform prevederilor legale în vigoare. Amenda contravențională poate ajunge până la 4% din cifra de afaceri a companiei producătoare și distribuitoare, ceea ce, doar în cazul României, s-ar putea ridica la peste 20 milioane de euro.

În cursul investigației realizate de ANPC privind etichetele celor trei produse comercializate pe teritoriul UE, s-au constatat următoarele:

În cazul produsului Fanta Portocale cu zahăr sau cu zahăr și îndulcitori, conținutul de suc de portocale este următorul: sub 5%, în trei state membre UE; 5%, în 13 state membre; 6%, în 4 state membre; 8%, în 3 state membre; 12%, în 2 state membre; 20%, în 2 state membre.

În cazul produsului Fanta Portocale Zero Zahăr (cu îndulcitori) conținutul de suc de portocale diferă astfel: 3%, în 10 state membre; 4%, în 5 state membre; 7%, în 2 state membre; 8%, într-un stat membru; 12%, într-un stat membru.

În cazul produsului Fanta Lămâie (cu îndulcitori), acesta are conținutul de suc de lămâie diferit, astfel: 1%, în 3 state membre; 3%, în 5 state membre; 6%, în 4 state membre; 12%, într-un stat membru.

De asemenea, au fost înregistrate diferențe semnificative privind utilizarea sau nu, la aceste trei produse, a anumitor aditivi cu proprietate de colorare și utilizarea diferențiată de ingrediente, față de formula generală.

Există diferențe și în ceea ce privește variantele de îndulcire, în cazul produselor din gama Fanta Portocale, la nivelul UE, și anume: conținut exclusiv de zahăr, la 5 state membre; amestec de zaharuri și îndulcitori, la 15 state membre; utilizarea siropului de fructoză-glucoză, la 2 state membre; utilizarea amestecului de zahăr și a siropului de fructoză-glucoză, într-un stat membru; utilizarea siropului de fructoză-glucoză și a îndulcitorilor, în 4 state membre.

Tot din analizarea etichetelor de pe produsele din gama Fanta Portocale, a rezultat că se utilizează diferențiat ingrediente cu rol de colorare, la nivel comunitar, după cum urmează: concentratul de morcovi, în 2 state membre; coloranți, într-un stat membru; caroten, în 24 de state membre.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4707 secunde