Chinul înscrierii la clasa pregătitoare. Părinții, avertizați să înceteze cu presiunile!

149830
4

Articole de la același autor

Teoretic, fiecare viitor școlar are un loc asigurat în clasa pregătitoare, întrucât numărul de locuri alocat prin cifra de școlarizare este mai mare decât numărul copiilor. Practic, goana după „acea școală” a început demult, încă de anul trecut, când copilul a intrat în grupa mare de grădiniță, pentru că părinții sunt sătui de promisiuni, vor certitudini.

Săptămâna viitoare urmează ca toate unitățile de învățământ constănțene să afișeze, conform calendarului transmis de Ministerul Educației, circumscripțiile școlare și planul de școlarizare PROPUS (deci nu aprobat de minister), respectiv numărul de clase pregătitoare alocate. Același lucru trebuie să-l facă și Inspectoratul Școlar Județean Constanța, pe site-ul său. Tot săptămâna viitoare, până pe 31 martie, directorii școlilor au obligația de a transmite criteriile specifice de departajare a dosarelor depuse la secretariate, în cazul în care mai rămân locuri și sunt elevi din alte circumscripții, după ce au trecut de criteriile generale.

Comisia județeană asigură funcționarea în continuare a Telverde 0800816241, care va funcționa până la data de 12 iunie 2023, la care părinții/tutorii legali și alte persoane interesate pot obține, gratuit, informații referitoare la înscrierea copiilor în învățământul primar.

La ședința cu directorii unităților de învățământ constănțene, care a avut loc la finele săptămânii trecute, online, prof. Laura Farcaș, inspector școlar de specialitate învățământ primar, le-a transmis participanților, după cum am aflat, pe surse, să nu se mai întâmple situații ca cele de anul trecut, când au fost admise cereri chiar dacă nu mai existau locuri, cu speranța că IȘJ Constanța va aproba suplimentările. Același inspector a afirmat că părinții trebuie să știe că surplusul de elevi ce vine peste cifra de școlarizare va fi relocat în alte unități de învățământ. A insistat pe ideea că formațiunile sunt planificate pentru 22 de elevi, iar pentru cele trei locuri suplimentare pe care le prevede legea se vor putea face alocări numai după ce propunerea a trecut de consiliul de administrație al școlii și va ajunge pe masa consiliului de administrație al IȘJ Constanța.

Până când va fi afișat oficial numărul de clase pregătitoare alocate fiecărei școli, am aflat că la Școala Gimnazială nr. 7 „Remus Opreanu” s-au cuprins în planul de școlarizare cinci clase, la Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” – șase clase, la Școala Gimnazială nr. 12 „Bogdan Petriceicu Hașdeu” – cinci clase, la Școala Gimnazială nr. 29 „Mihai Viteazu” – patru clase, la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” – patru clase, la Școala Gimnazială nr. 38 „Dimitrie Cantemir” – șase clase, iar la structura din Palazu Mare – două clase.

Reamintim că în perioada 3 - 18 mai sunt prevăzute completarea și depunerea cererilor-tip de înscriere de către părinți, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor. Așa că mai este timp de aranjat vize și alte cele...



Comentează știrea

Prichindel
22 martie 2023
Vreau la scoala

Mai usor inscrii un absolvent de liceu la facultate, locuri destule si nici nu trebuie sa stii prea multa materie!

Qasimoda
22 martie 2023
Coruptia de la stat

Ei vb ?un aparat de stat si asa zisa educatia la sistemul de stat are colcaie de coruptie si nesimtire ,pana si acum cand e interzis de lege sa se ceara bani si fondul clasei sau diverse contributii pt scoli si gradinite tot se asteapta ba chiar uneori cer direct contributii,cadouri ,lucruri,reparatii sau diverse plati de la parinti care nu stiu ce sa mai facaa doar sa i inscrie undeva pe copii,undeva poate intr un loc mai bun departe de spagagioaicele si nesatulele de educatoare,invatoare si directoare care nu au rusone sa ceara pana si de la copii mici sau parinti saraci desi e interzis de lege.

22 martie 2023

22 martie 2023

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3752 secunde