Amenzi mai mari pentru pescari. De ce probleme se împiedică aceștia și cum explică noile reglementări

502
Amenzi mai mari pentru pescari. De ce probleme se împiedică aceștia și cum explică noile reglementări - fond-pescari-1-1718127302.jpg

Articole de la același autor

La începutul acestei luni, a intrat în vigoare Legea numărul 176/2024, pentru pescuit și protejarea resursei acvatice vii. Astfel, au fost înăsprite sancțiunile pentru pescarii care nu respectă regulile.

De acum, persoanele care pescuiesc în mod recreațional și păstrează peste cinci kilograme de pește pe zi riscă amendă între 1.000 și 1.500 de lei. De asemenea, pescarii care prind și păstrează pești mai mici decât prevede legea vor fi sancționați cu amenzi de la 6.000, la 10.000 de lei, iar permisul de pescuit le va fi anulat pentru 120 de zile.

Victor, unul dintre pescarii golfului din zona Pescărie, a explicat de ce aceste reglementări sunt benefice pentru fauna piscicolă:  „Nimeni nu pleacă după el cu măsurătoarea. Ideea este că peștele trebuie lăsat să depună de cel puțin două ori icre pentru a se înmulți. Dacă îl iei mic și nu a apucat să le depună, nu ai rezolvat nimic. E prea mic pentru a fi consumat și nici nu se mai înmulțește, deci sunt doar minusuri”.


Acesta a mai susținut că, de regulă, pescarii au zeci de ani de experiență și își dau seama din momentul în care trag peștele din apă dacă trebuie eliberat sau nu.

Noua lege îi sancționează cu închisoare între doi și cinci ani pe cei care vând peștele fără documente de proveniență, iar dacă peștii au fost prinși în scop recreațional sau științific, pescarii riscă și amendă între 6.000 și 10.000 de lei.

Pescarii sunt deranjați de aceste reglementări, susținând că este foarte greu să faci rost de acte de proveniență ca persoană fizică.

De asemenea, noua lege prevede amenzi cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei pentru persoanele care prind peștii cu mâna. Victor a explicat motivul din spatele acestei reguli: „Dacă lacul este înghețat și peștele a amorțit în stuf până să depună icrele, îl poți lua cu mâna, dar el e plin de icre. Nu ai voie să îl iei de acolo, chiar dacă este amorțit”.

Ce probleme au identificat pescarii din Marea Neagră

Ecologizarea și protejarea faunei din apă sunt două teme care îi preocupă activ pe pescarii din golf. Potrivit acestora, anul trecut au găsit trei delfini naufragiați, doar în zona menționată, cauza morții lor fiind plasele lăsate iresponsabil în apă.

„Aici se poate implementa, dacă nu neapărat o lege, o ordonanță. Plasele trebuie numerotate, să se țină o evidență. În momentul în care ai plecat cu niște plase, să dovedești că te-ai întors cu ele, iar dacă una e ruptă o declari, nu o lași în mare”, a mai declarat Victor.

Pescarii de aici sunt intrigați de faptul că magazinele și restaurantele din oraș cumpără pește din țări precum Grecia și Bulgaria, în condițiile în care există resurse locale. Ei sunt de părere că li se pun bețe în roate și că nu li se acordă dreptul de a pescui cu adevărat.

De asemenea, aceștia mai trag un semnal de alarmă asupra florei și faunei din mare, afectate de lărgirea plajelor. „Au lărgit plajele cu 400-500 de metri, nici măcar guvid nu mai e aici, iar guvidul era peștele casei. Acum e prohibiție la guvizi până în data de 15 mai, în fiecare an. Dacă le schimbi habitatul, el nu mai are hrană necesară, nu se mai înmulțește cum trebuie”, au spus pescarii din golf.

Cum și unde se pescuiește în Constanța

În municipiul Constanța, autoritățile nu au expus publicului spații amenajate pentru pescuit, astfel, pescarii au doar două posibilități pentru a-și practica pasiunea: să meargă în județ sau să își cumpere o barcă.


Potrivit celor care frecventează golful de la Pescărie, în județul Constanța există câteva locuri, cum ar fi Corbu și Sibioara, în care oamenii pot merge pentru a pescui, fără permis, însă este nevoie să plătească o taxă, iar prada, de cele mai multe ori, nu poate fi păstrată.

O altă variantă este cea de a veni în golf, însă vor avea nevoie de permis și de barcă, deoarece apa este mult prea mică la mal.

Pescarii din golf susțin că au început să vină și tineri interesați de această activitate. „Noi încurajăm generația tânără să vină, să ia lecții, să înțeleagă ce înseamnă pescuitul sportiv, marea, ecologia, ce înseamnă a proteja fauna. De fiecare dată când cei noi vor să iasă, noi le explicăm ce se întâmplă, care sunt riscurile și avantajele. Decizia este a lor”, a mai susținut Victor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.37 secunde