ATENȚIE MARE, ȘOFERI! Polițiștii rutieri din Constanța sancționează înjurăturile la volan

954
2
ATENȚIE MARE, ȘOFERI! Polițiștii rutieri din Constanța sancționează înjurăturile la volan - fondsicanareintrafic11346858103-1346879673.jpg

De câte ori nu vi s-a întâmplat să vă înjure șoferul de pe banda alăturată, să vă taie calea sau să facă o manevră periculoasă? Aceste șicanări în trafic, deși prezente zi de zi pe șosele, sunt greu de dovedit și, prin urmare, de amendat de către polițiștii rutieriști. Dar nu imposibil.

Referitor la comportamentul în trafic, Codul Rutier prevede: "Participanții la trafic trebuie să aibă un comportament care să nu afecteze fluența și siguranța circulației, să nu pună în pericol viața sau integritatea corporală a persoanelor și să nu aducă prejudicii proprietății publice ori private". Iar înjurăturile, deplasarea succesivă și fără a fi semnalizată de pe o bandă pe alta, apropierea prea mare de mașina vecină, considerate "șicanări în trafic", au potențial periculos. Deși astfel de atitudini sunt des întâlnite la șoferi, în trafic, dacă nu au loc în prezența unui polițist rutierist, sunt greu de dovedit. Și în consecință, de demonstrat, pentru ca vinovatul să fie tras la răspundere. Dar, după cum atrag atenția polițiștii rutieriști, nu este imposibil, așa cum greșit se crede.
"În primul rând, șoferii nu trebuie să intre în șicane unul cu celălalt. Iar dacă se întâmplă astfel, să depună o sesizare la Poliția Rutieră. Bineînțeles, orice sesizare trebuie susținută cu probe, căci se aplică prezumția de nevinovăție: martori, înregistrări etc", a declarat Ciprian Sobaru, șeful Biroului Poliției Rutiere Constanța.

Trebuie dovezi!
Polițiștii constănțeni au primit sute de astfel de reclamații, dar cum era de așteptat, doar o parte dintre ele au fost soluționate favorabil. Toate sesizările soldate cu amenzi au vizat adresarea de expresii injurioase celuilalt conducător auto. "Nu există un șablon, un procedeu anume după care ne ghidăm în soluționarea acestor sesizări. Depinde de la caz la caz. Au fost șoferi care au avut martori - deși, trebuie menționat că și aceștia pot fi subiectivi -, au fost cazuri când cel reclamat a recunoscut că a înjurat, dar pentru că a fost provocat", a mai explicat polițistul. În final, totul rămâne la latitudinea agentului constatator: dacă este convins de probele prezentate, dacă șoferul acuzat se incriminează singur având, și în momentul în care este audiat de polițist, o atitudine recalcitrantă sau dacă mai sunt și alte sesizări pe numele lui.

Amendă de peste 600 de lei pentru o "A mă-sii…"
Cât privește amenda, nu este de ignorat. Astfel, pentru expresii injurioase se aplică o sancțiune contravențională de clasa a IV-a, între 9 și 20 de punte de amendă. Concret, șoferul găsit vinovat va fi pus să plătească cel puțin 630 de lei (sau 315 lei în primele 48 de ore de la constatare). "Nu se dau puncte de penalizare, iar amenda poate fi aplicată atât șoferului, cât și pasagerului, dacă acesta este cel care a adresat vorbe de ocară", a adăugat polițistul rutierist.
În schimb, când vine vorba de șoferii acuzați că au tăiat calea altor participanți la trafic sau că au frânat brusc, polițiștii sunt mai rezervați și nu au aplicat sancțiuni la acest capitol. "Sesizările privind înjurăturile sunt mai ușor de dovedit decât cele privind schimbarea benzii de circulație. De altfel, respectivii șoferi trebuie să înțeleagă că se expun, singuri, unui risc. În cazul unei tamponări, șoferul din spate poate fi sancționat contravențional pentru nepăstrarea distanței regulamentare, dar tot cei care au tăiat calea se aleg cu mașina distrusă și trebuie să umble pe la service-uri. Cine este păgubit, până la urmă?", a încheiat Ciprian Sobaru.

Comentează știrea

eu
6 septembrie 2012
eu

cine este acest ciprian sobaru? umbra lui c. dancu?

alt eu
9 septembrie 2012
eu=un prost

Mergi acasa si impusca-te!Daca n-ai cu ce, otraveste-te!

Răspuns la: eu
Adăugat de : eu, 6 septembrie 2012
cine este acest ciprian sobaru? umbra lui c. dancu?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5641 secunde