Atenție, șoferi! O banală pastilă de răceală vă poate duce cu mașina în pom

627
Atenție, șoferi! O banală pastilă de răceală vă poate duce cu mașina în pom - pastilelavolanbuna-1444410609.jpg

Articole de la același autor

O durere de cap sau stare de greață te poate lua oricând și mereu consideri că o pastilă te poate ajuta ca să te simți mai bine. Trebuie să ținem cont că sunt anumite medicamente care nu trebuie luate atunci când ne aflăm la volan, deoarece pot avea efecte secundare.


"Efectele nefavorabile asupra condusului sunt, în primul rând, cele la nivelul sis-temului nervos central: somnolență, cefalee, amețeală, oboseală, reducerea atenției și a vigilității, a reactivității și a reflexelor, dar și la nivelul ochiului: tulburări de acomodare, vedere încețoșată. În funcție de fiecare clasă de medicamente, efectele diferă ca intensitate și frecvență, unele medicații necesitând sistarea activității de șofer auto, cum sunt: hipnoticele, tranchilizantele, neurolepticele, antidepresivele, chiar și unele analgezice", se arată pe un site de specialitate. 


Medicamentele care trebuie evitate la volan sunt cele care sunt administrate pentru tractul digestiv, sânge, aparatul cardiovascular, aparatul genito-urinar, sistemul musculo-scheletic, sistemul nervos, organele senzitive, antiparazitare, antiin-fecțioase, antineoplazice. Mai exact, trebuie evitate medicația obezității (sibutramina, amfepramona); medicația antialcool (disulfiram); medicația antivertigo (cinari-zina); antitusive: dextrometorfan. Totodată, foarte periculoase în astfel de cazuri sunt și antiinflamatoarele: fenilbutazonă, diclofenac, indometacin, ketorolac, piro-xicam, etoricoxib, care pot provoca dureri de cap, amețeli, stări confuzionale, tulburări auditive. 


Reacții adverse
De asemenea, pastilele pentru răceală sunt un adevărat pericol la volan deoarece conțin xilometazolină. Nu trebuie ignorate nici antihistaminicele: clemastina, clorfeniramina, ciproheptadina, ketotifen levo-cetirizina, prometazina. Acestea diminuează intens atenția și viteza de reacție. Specialiștii spun că așa cum nu ne urcăm la volan dacă consumăm alcool, același lucru ar trebui să îl facem și în cazul medicamentelor. 


Pentru că aceste substanțe le găsim în medicamentele pe care le luăm mereu, trebuie să ținem cont de efectele lor secundare. "Pe fiecare medicament scrie dacă după ce îl consumi ai voie să conduci sau nu. Asta înseamnă ca șoferii să citească prospectul și să îl respecte", a declarat dr. Rodica Tudoran, medicul coor-donator al SMURD Constanța.


Din fericire, până în prezent la Constanța nu au fost accidente din cauza consumului de medicamente.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 09 Octombrie 2015
Stire din Eveniment : Grav accident de microbuz! DOI MORȚI!
Vineri, 09 Octombrie 2015
Stire din Eveniment : Au ajuns cu mașina în lac
Pagina a fost generata in 0.6466 secunde