Au rămas fără grai când judecătorul a vrut să-i audieze

1849
Au rămas fără grai când judecătorul a vrut să-i audieze - 9dc9aad1611a4c91e882d640143aae7f.jpg
Proces cu surprize, ieri, la Tribunalul Constanța, în dosarul în care șapte persoane, printre care doar una se mai află în stare de arest preventiv, sunt judecate pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune și complicitate la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave în formă continuată.
Este vorba de dosarul în care Emil Tănase, Ioan Huzu, Constantin Drăgoi, Florin Mareș, Constantin Ciprian Lică, Sorin Puiu Dinu și Saradjian Gevorg sunt acuzați că au creat prejudicii de peste 650.000 de lei și 770.000 de euro mai multor firme de la care au achiziționat bunuri pentru care au emis file cec fără acoperire în bancă. Mai precis, una dintre fapte se referă la faptul că inculpații au preluat în sistem de leasing 12 autocamioane, marca IVECO, în valoare de 770.000 euro, de care ulterior aceștia au dispus fără drept.

"Chichițele" avocățești nu au mai ținut de această dată
Dacă cei opt avocați se pregătiseră destoinic pentru a "deturna" dosarul de pe cursul lui firesc și au invocat o serie de cereri care priveau în mod special restituirea dosarului la procurori, pe diferite motive, după ce au fost lăsați să își expună motivele timp de câteva ore, judecătorul de ședință s-a pronunțat pe loc, respingând, motivat, toate cererile, lucru ce i-a lăsat perplecși pe apărători.
Mai mult decât atât, judecătorul Teodor Gheorghe, hotărât să evite o nouă amânare și o altă încercare de tergiversare a dosarului, a dispus demararea cercetărilor ju-decătorești, prin audierea inculpaților. Avocații au început să schimbe priviri între ei, fiind surprinși de hotărârea magistratului de a demara cercetările, cu totul justificată, spunem noi, ținând cont că deși se află de aproape un an pe rol, din motive neimputabile instanței, cauza celor șapte merge din amâ-nare în amânare.
Magistratul Teodor Gheorghe, care și-a creat deja o reputație de judecător care aplică pedepse aspre în dosarele pe care le judecă, este, se pare, și cel care a declarat război manevrelor de tergiversare, practicată de mulți dintre avocați, în foarte multe dosare. Pentru că de fiecare dată timpul curge în favoarea clientului, fiecare text de lege și orice "chichiță" este folosită de apărare, doar, doar se obține o situație mai bună pentru client, eventual amânarea unei condamnări care, pentru faptele comise, se întrevede.

Tabăra avocaților, redusă la tăcere
Revenind la dosarul de față, cei opt avocați au vorbit, pe rând, des-pre încălcarea dreptului la apărare, despre necompetența materială a Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța (făcându-se referire la faptul că prejudiciul din acest dosar ar depăși un milion de euro, ceea ce ar atrage competența DNA-ului), despre refuzul organelor de urmărire penală de a administra anumite probe în apărare (solicitând în acest sens anularea unor expertize efectuate în cursul urmăririi penale) ș.a.m.d.
După ce, cu mult calm, judecătorul a ascultat argumentele fiecărui avocat în parte, după câtva ore în care apărătorii și-au detaliat punctele de vedere, iar procurorul a adus contraargumentele necesare, luând fiecare problemă pe rând, magistratul a respins, cu motivările și trimiterile legale de rigoare, toate cererile care vizau restituirea dosarului la procurori.
Tabăra avocaților a amuțit. Practica obișnuită fiind ca magistratul să se pronunțe cu privire la astfel de cereri la finalul ședinței de judecată, toți avocații se așteptau ca judecătorul să lase dosarul în pronunțare pe cererile invocate. Faptul că judecătorul Gheorghe s-a pronunțat pe loc le-a deturnat planurile.

Inculpați "nepregătiți"
Mai mult decât atât, magistratul, tranșând problema cererilor respective, a vrut să demareze cercetările judecătorești, respectiv să înceapă audierile de inculpați. O dovadă în plus că au fost luați pe nepregătite, aceștia au spus, toți, rând pe rând, magistratului, după ce s-au consultat, în prealabil, cu avocații, că "Nu vrem să dăm declarații acum". Magistratul i-a întrebat la un moment dat, intuind încurcătura în care se aflau și faptul că nu erau "pregătiți" pentru a fi audiați: "De ce nu vreți să dați declarații acum? Vă e frică de acest complet de judecată?". Grefierul a notat refuzul inculpaților de a declara, iar completul a acordat, într-un final, un nou termen de judecată, pentru a fi audiați martorii din dosar.
Verticalitatea magistratului Teordor Gheorghe și "lupta" sa cu încercările de tergiversare a unor avocați, care au devenit o obișnuință la instanțele constănțene, credem noi că este de bun augur pentru o Justiție de calitate și eficientă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3513 secunde