Concurs Băsescu despre Hayssam: "Până la urmă or să ajungă toți acasă"

209

Articole recomandate

Președintele Traian Băsescu a răspuns, sâmbătă, la întrebarea unor jurnaliști privind situația lui Omar Hayssam că "până la urmă or să ajungă toți acasă".
Ministerul Justiției a precizat vineri, într-un comunicat de presă, că nu a fost informat, până la acea dată, de Biroul Național Interpol în legătură cu localizarea lui Omar Hayssam pe teritoriul Siriei sau al altui stat, iar extrădarea acestuia s-ar putea face doar în baza unui nou tratat încheiat cu Siria.
Potrivit comunicatului, conform legislației în vigoare, Ministerul Justiției poate solicita extrădarea unei persoane după ce aceasta este localizată sau arestată în baza mandatului de urmărire internațională emis, iar instanța competentă pronunță o încheiere motivată prin care constată îndeplinite condițiile pentru a se solicita extrădarea. Ministerul Justiției precizează că "nu a fost informat oficial de către Biroul Național Interpol până la această dată, cu privire la  localizarea cetățeanului Omar Hayssam pe teritoriul Republicii Arabe Siriene sau pe teritoriul altui stat".
Pe de altă parte, Ministerul Justiției amintește că pe 5 mai 2009, autorităților siriene li s-a transmis, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, cererea de comisie rogatorie formulată de Curtea de Apel București în dosarul în care mai multe persoane sunt judecate în legătură cu fuga lui Omar Hayssam din țară. Cauza a fost strămutată la Curtea de Apel Oradea, iar până la acest moment, deși s-au făcut reveniri la autoritățile siriene, prin MAE, nu s-a răspuns cererii de asistență menționate.
Ministerul Justiției precizează că, în prezent, procedura de extrădare între România și Republica Arabă Siriană este reglementată de Convenția între Republica Socialistă România și Republica Arabă Siriană privind asistența juridică în materie civilă, familială și penală ratificată prin Decretul nr. 70/1979, publicat în B. Of. nr. 19 din 5 martie 1979. Conform acestuia, părțile contractante se angajează să-și predea reciproc, potrivit regulilor și condițiilor prevăzute în prezenta convenție, în vederea urmăririi penale, judecării sau executării pedepsei, persoanele care se găsesc pe teritoriul uneia din cele două părți contractante. Decizia în sensul extrădării sau nu a unei persoane din Republica Arabă Siriană în România este luată exclusiv de autoritățile siriene, după primirea cererii de extrădare, se arată în comunicatul Ministerului Justiției. Potrivit Tratatului în vigoare, prin excepție, nu pot fi extrădate din Republica Arabă Siriană "persoanele care la data primirii cererii de extrădare sunt cetățeni ai părții solicitate" (art. 30).
În vederea modernizării cadrului juridic bilateral, în anul 2009, Ministerul Justiției a răspuns solicitării MAE și a elaborat un nou tratat de extrădare. Proiectul de tratat a fost înaintat pe cale diplomatică, prin intermediul MAE, părții siriene și vizează crearea unui cadru general în materia extrădării și nu o situație specifică. Ministerul Justiției nu a primit, până la acest moment, nici de la partea siriană, nici de la MAE, acceptul, obiecții ori contrapropuneri cu privire la  documentul înaintat, se mai arată în comunicatul remis vineri.
Ministerul Justiției a confirmat joi seară, pentru NewsIn, că a înaintat pe canale diplomatice un proiect de tratat privind extrădarea între România și Republica Arabă Siriană, precizând că nu a fost încă sesizat de partea siriană cu poziții legate de acest proiect.
Tot joi seară, biroul de presă al MAE a con-firmat, răspunzând unei solicitări NewsIn, că Ministerul român de Externe a transmis autorităților siriene un proiect de tratat privind extrădarea elaborat de Ministerul Justiției, care se află în analiza părții siriene.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2158 secunde