Peste 22,5 tone de pește, confiscate în anul 2009

Concurs Polițiștii de frontieră constănțeni și tulceni, dușmanii braconierilor piscicoli

684
Polițiștii de frontieră constănțeni și tulceni, dușmanii braconierilor piscicoli - ed8ae48539add34914bb114758d626a5.jpg

Articole de la același autor

Reprezentanții Inspectoratului General al Poliției de Frontieră au întocmit bilanțul pe anul care s-a încheiat și au constatat că au fost confiscate 22.673 kilograme de pește, din care 150 kilograme de sturion, și peste 680 de kilograme de icre pe care diverse persoane, în majoritatea cazurilor cetățeni români, le dețineau fără a avea documente de proveniență ori le obținuseră prin practicarea ilegală a pescuitului.

De asemenea, au fost reținute 93 de ambarcațiuni, 63.623 metri de plase monofilament, 900 metri de năvoade și 900 alte unelte de pescuit.
Pe numele persoanelor care au încălcat legislația în domeniu, în funcție de gravitatea faptei, au fost întocmite dosare penale pentru săvârșirea infracțiunii de braconaj piscicol ori au fost aplicate sancțiuni contravenționale.
Pe cale de consecință, pe parcursul anului 2009, polițiștii de frontieră au constatat 1.047 infracțiuni de braconaj piscicol și 2.047 de contravenții, valoarea amenzilor aplicate fiind de 344.550 lei.
Cea mai mare cantitate de pește, respectiv 8.500 de kilograme, a fost confiscată de lucrătorii din cadrul Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră Tulcea.
Oamenii legii spun că principala motivație a celor care practică braconajul piscicol, în perioadele de prohibiție, fără autorizație sau cu unelte de pescuit interzise prin lege, este, în primul rând, obținerea de profituri substanțiale, neimpozabile și cu minim de efort, ignorând legislația specifică și aducând prejudicii mari fondului piscicol existent.

Focuri de armă pentru reținerea, în larg, a unui pescador turcesc
La bilanțul general al IGPF, printre cei care și-au făcut treaba "ca la carte", în cursul anului 2009, au fost amintiți și polițiștii de frontieră din Constanța.
La data de 2 martie 2009, lucrătorii din cadrul Grupului de Nave al Sectorului Constanța au depistat, la aproximativ 60 mile marine de Mangalia, un pescador sub pavilion Turcia, suspect de activități de pescuit ilegal în apele teritoriale românești.
Potrivit șefului Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră Constanța, comisarul-șef Adi Octavian Tobă, inițial, echipajul a fost somat să oprească pentru control, însă vasul turcesc "Ames Sakir Reis" nu s-a supus și a continuat călătoria, oamenii de la bord refuzând ulterior să răspundă și somațiilor acustice și optice.
Mai mult, când s-au văzut urmăriți de polițiștii de frontieră, marinarii au început să arunce peste bord mai multe plase de pescuit industrial.
Pentru oprirea braconierilor, polițiștii de frontieră constănțeni au fost nevoiți să folosească arma-mentul ușor din dotare, trăgând aproximativ 100 de focuri cu un pistol-mitralieră, dar nici așa marinarii turci nu au vrut să oprească vasul.
În cele din urmă, oamenii legii au folosit mitraliera grea de pe navă, cu care au tras aproximativ 140 cartușe de calibru 7.62 mm și 200 de cartușe de 14,5 mm în pupa vasului turcesc. Doar așa braconierii turci au putut fi opriți, după aproape două ore de urmărire, când și-au dat seama că s-au produs avarii la motor și la cârmă.
Vasul a fost escortat în Portul Constanța iar marinarii turci s-au ales cu dosare penale. Ei sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de nedeținere a licenței de pescuit pentru nave și ambarcațiuni, deținerea sau folosirea la pescuit de către persoane neautorizate a altor tipuri de unelte de pescuit.

Peste jumătate de tonă de pește și 60 de kilograme de icre, depistate la Tulcea
Polițiștii de frontieră tulceni au depistat un transport de peste jumătate de tonă de pește și 61,5 kilograme de icre de crap, pentru care nu existau documente legale de proveniență. La data de 27 ianuarie 2009, în jurul orei 12,30, în cadrul unei acțiuni desfășurate pe linia prevenirii și combaterii braconajului piscicol, un echipaj al Poliției de Frontieră a oprit pentru control, pe raza municipiului Tulcea, un autovehicul marca Mercedes Vito, condus de un bărbat de 41 de ani. Cu ocazia verificării mașinii, oamenii legii au constatat că în autoturism se afla cantitatea de 709 kilograme de pește proaspăt, de diferite specii, și 61,5 kilograme de icre de crap.
Drept urmare, s-a solicitat conducătorului auto prezentarea documentelor de însoțire/proveniență a mărfii, în urma verificărilor efectuate, stabilindu-se că acestea sunt falsificate deoarece firma furnizoare menționată în acte nu exista, la locul indicat având sediul o altă societate comercială. În cadrul cercetărilor, șoferul a declarat că nu știa că documentele sunt false, el doar efectuând transportul, la rugămintea unui prieten.
Ca urmare a celor constatate, polițiștii de frontieră au întocmit actele premergătoare începerii urmăririi penale pentru deținere și transport pește fără documente legale, respectiv fals în înscrisuri sub semnătură privată. De asemenea, întreaga cantitate de pește și icre, în valoare de aproximativ 3.800 lei, a fost reținută și predată unei societăți de profil.

Transport de 350 kilograme de pește depistat la Constanța
Un alt caz concludent de braconaj piscicol, prezentat în bilanțul Poliției de Frontieră, a avut loc în luna ianuarie 2009. Atunci, oamenii legii din Constanța au depistat un transport de 350 kilograme de pește, pentru care nu existau documente legale de proveniență.
La data de 28 ianuarie 2009, în jurul orei 10, un echipaj al Poliției de Frontieră din cadrul Biroului de Combatere a Infracționalității Transfrontaliere din IJPF Constanța a oprit pentru control un autovehicul marca Peugeot Boxer, condus de un tânăr din Constanța. În urma controlului efectuat în portbagajul mașinii, oamenii legii au constatat că în acesta se afla cantitatea de 350 kilograme de pește proaspăt, din specia novac, pentru care șoferul nu a putut face dovada documentelor de proveniență și transport.
Ca urmare a celor constatate, bărbatul s-a ales cu dosar penal pentru deținere și transport de pește fără documente legale. De asemenea, întreaga cantitate de pește, în valoare de aproximativ 1.550 lei, a fost confiscată.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2299 secunde