Cămătari din Mangalia, trimiși în judecată de procurorii DIICOT

1199
Cămătari din Mangalia, trimiși în judecată de procurorii DIICOT - xfondmangaliagrup-1660057207.jpg

Articole recomandate

Procurorii Serviciului Teritorial Constanţa al DIICOT au trimis în judecată 28 de membri ai unui grup infracţional organizat, care a acţionat în municipiul Mangalia timp de 10 ani, între 2011 şi 2021. Potrivit unui comunicat al DIICOT, inculpaţii au fost deferiţi justiţiei pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, proxenetism, camătă, şantaj, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălarea banilor.

Potrivit anchetorilor, în perioada ianuarie 2011 - 17 iunie 2021, pe raza municipiului Mangalia, judeţul Constanţa a acţionat un grup infracţional organizat constituit de tip polivalent în scopul comiterii infracţiunii de proxenetism şi, în mod subsecvent, în scopul comiterii de infracţiuni în vederea introducerii în circuitul civil a sumelor de bani rezultate din activităţile de proxenetism, respectiv spălarea banilor, evaziune fiscală sau infracţiuni ce au urmărit sporirea veniturilor obţinute ilicit, de exemplu camăta şi recurgerea la şantaj în cazul neplăţii sumelor de bani solicitate.

Conform rechizitoriului, membrii grupului infracţional organizat au comis şi infracţiuni cu violenţă, de multe ori concretizate în adevărate scandaluri în public, cu impact social şi mediatic intens. În acest context, o parte dintre ei au fost trimişi în judecată pentru comiterea de infracţiuni cu violenţă, între anii 2011 şi 2021.


Referitor la săvârşirea infracţiunii de proxenetism, DIICOT precizează că au fost identificate 34 de victime care au practicat prostituţia în folosul membrilor grupului infracţional organizat, în România şi în alte nouă state din Uniunea Europeană. Victimele erau recrutate prin metoda "Loverboy". Mare parte dintre sumele obţinute din practicarea prostituţiei erau trimise prin intermediul serviciilor de transfer de bani. În perioada 2011-2021, suma totală tranzacţionată de către membrii grupului infracţional organizat s-a ridicat la 3.450.650 de dolari, echivalentul a 2.898.546 de euro.


În ceea ce priveșt infracţiunea de camătă s-a reţinut că, în perioada decembrie 2011 - 17 iunie 2021, liderul grupului infracţional organizat şi un alt inculpat, membru al grupului, au dat bani cu împrumut fără a fi autorizaţi în condiţiile legii, percepând o dobândă lunară între 5 şi 10%. Corelativ, infracţiunea de şantaj a constat în aceea că, în perioada august 2020 - mai 2021, liderul grupului infracţional organizat a ameninţat în mod repetat cu săvârşirea unor acte de violenţă o persoană vătămată, pentru a o determina să îi remită suma totală de 60.000 de euro, compusă din sume pe care acesta i le-a împrumutat persoanei vătămate începând cu luna ianuarie 2017 şi pentru care a perceput dobânzi lunare în cuantum de 10%.

Prin rechizitoriu s-a solicitat menţinerea măsurilor asigurătorii instituite asupra a 11 autoturisme de lux, 15 imobile, sume de bani, bijuterii, conturi, părţi sociale, confiscarea specială a sumelor de bani, confiscarea extinsă, dar şi obligarea inculpaţilor la plata sumei de 712.000 de lei reprezentând cheltuielile judiciare avansate de stat aferente fazei de urmărire penală. Dosarul a fost înaintat pentru soluţionare la Tribunalul Constanţa.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5223 secunde