Preconizări periculoase ale DIICOT: laboratoare pentru prelucrarea drogurilor, cea mai recentă modă!

388
Preconizări periculoase ale DIICOT: laboratoare pentru prelucrarea drogurilor, cea mai recentă modă! - fonddroguridiicot1-1658242340.jpg

Articole de la același autor

România este țară de tranzit, pe rutele folosite de traficanții de droguri, pentru heroină și cocaină, dar este țară de destinație pentru așa numitele etnobotanice, se arată într-o analiză recentă a DIICOT. Mai mult, anchetatorii preconizează că va crește numărul laboratoarelor pentru prelucrarea drogurilor înființate în țara noastră. Totodată, Constanța rămâne punct de legătură important pe ruta balcanică a traficului de stupefiante, prin prisma portului.

După perioada de pandemie în care consumul și traficul de droguri au avut de suferit, grupările infracționale s-au apucat mai abitir de treabă. Aceasta este una dintre observațiilor notate de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, în cel mai recent raport de activitate dat publicității. În țara noastră se constată că au început să apară laboratoarele pentru prelucrarea drogurilor – primul fiind descoperit în urmă cu aproximativ o săptămână, la Bihor, pentru extragerea secundată a cocainei -, iar procurorii DIICOT preconizează că vor apărea și alte astfel de structuri.



Țară de destinație pentru etnobotanice


„România este în prezent o țară de tranzit a unor importante cantități și tipuri de precursori ai drogurilor și pre precursori ai acestora, existând riscul ca în viitorul apropiat să se treacă inclusiv la transformarea acestora în droguri în laboratoare ilicite aflate pe teritoriul național. Se menţine trendul ascendent al culturilor in-door/out-door de canabis, precum şi al consumului la nivel naţional datorită posibilităţilor de obţinere de „know how” prin intermediul internetului. Pe cale de consecință, numărul consumatorilor de astfel de droguri a crescut considerabil, cu tendință de creștere și în viitor. Se continuă comercializarea noilor substanţe cu proprietăţi psihoactive prin intermediul internetului, cu ajutorul unor site-uri ce nu sunt găzduite pe teritoriul național. România a devenit o țară de destinație a noilor substanțe psihoactive (NSP), numărul consumatorilor de astfel de substanțe fiind în creștere, iar vârsta acestora în scădere, existând o amenințare reală la sănătatea psihică și fizică a noii generații. Se află în creștere numărul cetățenilor români racolați pentru a sprijini sau derula activități ilegale de „cărăușie”, fiind preferați datorită apartenenței țării noastre la spațiul comunitar. Cetățenii români, în multe cazuri cunoscători de limbi străine, sunt motivați financiar sau constrânși prin diferite metode. Se preconizează intensificarea în cursul anului 2022 a folosirii evoluțiilor înregistrate în domeniul tehnologic, mai ales cel informatic, de către membrii grupurilor infracționale de narcotraficanți autohtoni, pentru a relaționa infracțional cu persoanele aflate pe teritoriul altor state, pentru a perfecta și derula activitățile de trafic de droguri”, se arată în analiza DIICOT.

Dovada că Portul Constanța este preferat de grupările mafiote

Cantitățile impresionante de droguri depistate în Portul Constanța arată capacitatea financiară a grupărilor infracționale și disponibilitatea lor de a apela la cetățeni români. În cursul anului 2021, în Portul Constanța, a fost realizată cea mai mare captură de heroină din istoria structurilor antidrog din România și a doua ca mărime din ultimii ani la nivel european. Drogurile, cu o masă de aproximativ 1,5 t aveau ca zonă de proveniență țări din Orientul Mijlociu și urmau să ajungă în vestul Europei, țara noastră fiind țară de tranzit. Această captură record vine după ce în anul precedent

a fost înregistrat un alt succes al demersurilor de combatere a fenomenului de trafic internațional de droguri, tot în Portul Constanța fiind indisponibilizate cantitățile de 1.480 kg hașiș și 751 kg captagon,


droguri destinate, de asemenea, traficării în țări ale Europei de Vest. Cantitățile importante de droguri confiscate în cadrul celor două acțiuni investigative relevă potențialul financiar al grupărilor implicate în marele trafic de droguri, care recurg, din ce în ce mai des la cooptarea unor membri cu cetățenie română (chiar dacă rolul lor în ierarhia grupului este unul secundar) sau la firme care operează pe teritoriul național”, au mai arătat anchetatorii DIICOT.



Capturi în creștere de droguri


O statistică realizată de Inspectoratul General al Poliției Române arată o creștere a capturilor, pe unele categorii de droguri. Astfel, potrivit datelor furnizate către „Cuget Liber”, în 2021 au fost capturate 2.832,67 kilograme de droguri, mai mult decât în 2020, când au fost capturate 2.437,65 kilograme. În primele patru luni din 2022 au fost capturate 323,37 kilograme de droguri dintre care 230,67 kilograme droguri de risc și 92,70 kilograme droguri de mare risc. De asemenea, au fost capturate, în primele 4 luni ale acestui an, 26.541 de comprimate, aproape jumătate din captura de comprimate de anul trecut. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4924 secunde