Cât timp rezistă canabisul în corp. Cazul unui șofer cu rezultat negativ la testul de sânge

322
Cât timp rezistă canabisul în corp. Cazul unui șofer cu rezultat negativ la testul de sânge - 5acd4180f1cdb348e0474b1315234745-1702573365.jpg

Articole de la același autor

Un șofer din Alba a fost condamnat penal chiar dacă s-a demonstrat că nu a consumat substanțe psihoactive în perioada de 24 de ore de dinainte de testarea cu aparatul din dotarea Poliției Rutiere.


Conducătorul auto a fost oprit pentru control și a fost testat și pentru consumul de droguri. Aparatul drugtest al Poliției a arătat că a consumat tetrahidrocanabinol (THC), substanța care se regăsește în canabis.
A fost transportat la spital pentru prelevarea de probe biologice. Testul de sânge a ieșit negativ, dar cel de urină a fost pozitiv. Specialiștii în domeniu susțin că această substanță poate fi depistată în urmă chiar și după două săptămâni de la momentul consumului. Șoferul s-a ales cu dosar penal și a recunoscut fapta.


„Dat fiind faptul că s-a depistat substanţa psihoactivă doar în conţinutul probei de urină, instanţa reţine că inculpatul nu a consumat THC în ultimele 24 de ore anterior depistării în trafic, întrucât într-o atare situaţie ar fi fost depistate urme de THC şi în proba de sânge”, a susținut magistratul care a judecat cazul.


Potrivit acestuia, „este necesar ca soluţiile instanţelor de judecată să contribuie la scăderea fenomenului infracţional constând în conducerea de vehicule sub influenţa substanţelor psihoactive”.


Beneficiind de circumstanțe atenuante, bărbatul a primit o pedeapsă minimă. A fost condamnat la 1 an de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de 3 ani. Dacă în acest termen nu mai săvârșește altă faptă penală, condamnarea se anulează.


„În raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârșirii infracțiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii, precum și de posibilitățile sale de îndreptare, instanța apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată”, a mai susținut magistratul de la Judecătoria Alba Iulia, în hotărârea din 7 decembrie 2023.


Cât rezistă canabisul în organism


Spre deosebire de consumul de alcool, unde limita pentru răspunderea penală este o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, în cazul substanțelor psihoactive nu există o asemenea limită, potrivit adevarul.ro


În România nu există studii de specialitate, dar în străinătate au fost realizate astfel de cercetări. Paul L. Cary, director al Laboratorului de Toxicologie și Monitorizare a Drogurilor de la Universitatea Missouri (SUA), a descoperit că majoritatea consumatorilor ocazionali de canabis sau cei care consumă prima oară, rețin urme detectabile în corp timp de trei sau patru zile. Cei care consumă regulat, respectiv de câteva ori pe săptămână, trebuie să se abțină de la fumat 21 de zile ca să poată trece un test antidrog.


Cei care fumează zilnic păstrează urme de canabis chiar și 30 de zile. Cercetătorul a mai descoperit că, pe lângă cantitatea și frecvența utilizării drogului, timpul de eliminare poate fi influențat de anumiți factori ce țin de metabolismul, masa corporală și hidratarea individului.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.471 secunde