Câți șoferi vor vrea să se întoarcă la școală, pentru cursurile de conducere defensivă?

1713
Câți șoferi vor vrea să se întoarcă la școală, pentru cursurile de conducere defensivă? - fondconducereadefensiva2-1643039326.jpg

Articole de la același autor

Polițiștii, polițiștii de frontieră, șoferii de ambulanțe și pompierii vor urma în mod obligatoriu cursuri de conducere defensivă. În afară de aceștia, orice șofer care dorește va putea să se instruiască în ceea ce înseamnă „conducere defensivă”, după ce vor apărea normele de formare și examinare în acest domeniu. Reprezentanții școlilor auto sunt sceptici însă și spun că vor fi puțini șoferi dornici să mai facă niște cursuri, oricât de utile ar fi ele.

Șoselele din țara noastră sunt însângerate. Zilnic au loc accidente grave, soldate cu morți și răniți, iar statisticile realizate de autorități nu sunt încurajatoare: România se află pe primul loc în U.E. în ceea ce înseamnă numărul accidentelor rutiere soldate cu morți. În aceste condiții, trebuie luate măsuri pentru reducerea numărului accidentelor și mai ales, reducerea numărului celor care-și pierd viața pe șosele.

În urmă cu doi ani, doi parlamentari PSD, Alfred Simonis și Mircea Drăghici, propuneau o modificare legislativă a OUG 195/2002 (Codul Rutier) în sensul introducerii unor cursuri de conducere defensivă. Timp de doi ani, propunerea a urmat cursul legislativ, iar pe 19 ianuarie 2022 a fost publicată în Monitorul Oficial Legea 20/2022 privind completarea OUG 195/2002 în sensul introducerii „cursurilor de formare în vederea pregătirii speciale pentru conducere auto defensivă”.

Potrivit noii legislații, orice șofer, care dorește, va putea urma un astfel de curs. Nu este impusă o obligativitate decât pentru anumite categorii de șoferi, respectiv pentru cei care conduc autospeciale. Pentru a-i încuraja pe cât mai mulți deținători de permise auto să frecventeze respectivele cursuri, statul oferă posibilitatea ca costurile acestora să fie depuse din impozitul pe venit al persoanelor respective, al părinților – dacă este vorba de tineri care nu obțin venituri – sau al firmelor angajatoare, dacă acestea achită cheltuielile.

Deocamdată, școlile auto nu sunt autorizate pentru realizarea acestor cursuri de conducere defensivă, inclusiv legislația precizând că „normele privind autorizarea școlilor de conducători auto și a instructorilor auto în domeniul conducerii auto defensive, normele privind atestarea profesorilor de legislație rutieră și a instructorilor de conducere auto în domeniul conducerii auto defensive, precum și procedura de examinare și formare în domeniul conducerii auto defensive se stabilesc prin ordin al ministrului Transporturilor și Infrastructurii, care se va publica în Monitorul Oficial”.

Pe de altă parte, Poliția Rutieră va avea sarcina să țină o evidență a șoferilor care au urmat cursurile de conducere defensivă și să realizeze anual o evaluare a eficienței acestora, raportat la gradul de implicare a absolvenților în accidentele de circulație. Altfel spus, polițiștii rutieri vor trebui să urmărească dacă șoferii care au absolvit cursurile de conducere defensivă au mai fost implicați, ulterior, în accidente rutiere și să le raporteze șefilor de la Ministerul Afacerilor Interne.

„Nu vor fi mulți doritori să urmeze aceste cursuri”

Reprezentanții școlilor auto susțin că nu vor exista mulți doritori printre șoferi să se întoarcă pe băncile școlii și să se „perfecționeze” prin intermediul acestor cursuri de conducere defensivă. „Noțiuni privind conducerea defensivă se regăsesc deja în ceea ce li se predă viitorilor șoferi, în cadrul conducerii preventive, nu se poate spune că sunt elemente noi, pe care nu le-au luat la cunoștință în momentul în care au urmat școala pentru obținerea permisului auto. Pe de altă parte, neexistând obligativitatea, nu vor fi mulți doritori să urmeze aceste cursuri de conducere defensivă. Cât privește autorizarea școlilor auto, așteptăm normele, pentru a vedea ce criterii trebuie îndeplinite”, ne-a declarat Niculae Dicu, patronul Dia Auto din Constanța.

Conducerea defensivă, obligatorie pentru polițiști, pompieri sau ambulanțieri

Cât privește obligativitatea urmării cursurilor de conducere defensivă, aceasta este stipulată doar pentru conducătorii de vehicule speciale, prevăzuți în OUG 195/2002, dintre care exemplificăm pe cele aflate în dotarea pompierilor, Poliției, Jandarmeriei, Poliției de Frontieră, Autorității Vamale, ANAF, Ambulanței, Ministerului Apărării Naționale etc. Aceștia vor trebui să meargă la cursuri în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a procedurii de formare și examinare în domeniul conducerii defensive, care ar urma să fie emisă printr-un ordin al ministrului Transporturilor.

Ce înseamnă „conducere defensivă”

În momentul de față, sunt puține școli auto la nivelul țării care au inclus în programă, în mod special, cursuri de conducere defensivă. Un promotor înverșunat al acestei noțiuni este fostul campion Titi Aur, care a atras atenția în repetate rânduri, ce înseamnă „conducere defensivă”: conștientizarea riscului în trafic, cunoașterea comportamentului vehiculului în situații critice și a modului corect de a reacționa pentru a ieși în siguranță din respectiva situație și adoptarea unei atitudini defensive, de apărare, menită să prevină situațiile limită sau accidentele rutiere. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5426 secunde